Eszka Napisano 28 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2012 Witam serdecznie, moja historia to historia nieszczęśliwej miłości. Samo życie. Wyjechałam do USA 2 lata temu, ponieważ zakochalam się, wyszłam za mąż i uzyskałam zieloną kartę na dwa lata. Ważność karty upływa w sierpniu tego roku. Byłam zmuszona opuścić USA w czerwcu zeszłego roku i od tego czasu jestem w Polsce. Nie jestem w stanie pojechać do USA, mój mąż nie jest w stanie przyjechać do Polski (nie ma paszportu - zaległosci w alimentach). Gdy byłam w USA mąż stracił pracę i do dnia dzisiejszego żyje na granicy głodu. Ja robiłam wszystko co mogłam,żeby nas utrzymać, zdobyłam pracę po roku czasu, ale po 3 miesiącach zostalam zwolniona ze względu na kłopoty finansowe firmy. Musialam wyjechać z USA i żyję w Polsce, mam oczywiście pracę. W każdym razie mąż ma jeszcze 10 lat płacenia alimentów bieżących + kolosalne zaległości. Jestem pewna,że utracę zieloną kartę, ponieważ nie ma finansowych możliwości żadnej ze stron na mój wjazd do USA. Czy powinnam podjąć jakieś formalne (papierowe) kroki w tej sprawi, czy po prostu automatycznie utracę kartę? A drugie pytanie, czy jeśli nasza sytuacja finansowa odmieni się np. za kilka lat, czy będę w ogóle mogła i na jakich zasadach wjechać do USA?
kzielu Napisano 28 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2012 - po roku od wyjazdu tracisz karte z powodu zbyt dlugiego pobytu poza granicami US - w sierpniu - jezeli nie zrobisz Removal of Conditions na swojej karcie, tracisz zarowno karte jak i status rezydenta. W przyszlosci bedziesz jak najbardziej mogla wjechac, bedziesz musiala przejsc normalny proces na IR-1 czyli Twoj maz bedzie musial wyslac petycje I-130 na Ciebie.
krowa12 Napisano 28 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2012 zostawic meza na granicy glodu? niezle niezle...
pelasia Napisano 28 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2012 zostawic meza na granicy glodu? niezle niezle... oj ludziska, ludziska, w zyciu roznie moze sie ulozyc. sprawy dokladnie nie znamy, wiec nie osadzajmy
tapeta999 Napisano 28 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2012 Wychodzę z założenia że jeśli chce się znalezć pracę to się znajdzie wszędzie. Tylko nie każdemu odpowiada każda praca... Tak czy siak współczuję Tobie tej całej sytuacji... choć żyjąc za granicą spotkałem i spotykam się z takimi sytuacjami kiedy żona czy dziewczyna utrzymuje męża bo "on nie może znalezć pracy" Powodzenia
sly6 Napisano 28 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2012 nie odnowisz tymczasowej karty i wszystko od nowa bedzie,,jak pisze na stronie Ambasady http://polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/permanent_resident.html sa wizy np turystyczne aby poleciec do meza.
jkb Napisano 11 Marca 2012 Zgłoś Napisano 11 Marca 2012 Drobna uwaga - z tego, co się orientuję, raz zatwierdzona petycja I-130 na małżonka, jest ważna tak długo, jak długo istnieje związek małżeński. Nie wydaje mi się, by było konieczne wysyłania kolejnego I-130, jeżeli już jedna taka petycja przeszła?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.