dziadziu Napisano 28 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2012 Witam, mam pytanie dotyczące treści założonego przeze mnie wątku. Mój tato jest w Stanach od 22lat. Od dobrych 8 lat ma obywatelstwo. W 1994r. moja mama wylosowała zieloną kartę i wraz ze mną i siostrą pojechaliśmy do ojca. Otrzymaliśmy social security number. Po ok 9-10 miesiącach wróciliśmy do Polski. Ostatecznie zielona karta przepadła i co rok lub 2 jeździliśmy na wizie turystycznej do USA (social security number nam zostawili). Ostatnimi czasy mama przebąkiwuje o wyjeździe do ojca z racji, że dzieci się usamodzielniły to można spokojnie się zająć sobą. (Nie wiem na ile cały ten plan zdarzeń będzie przydatny do oceny sytuacji ale może akurat się nada) I tu dochodzimy do sedna mojego wątku: W jaki sposób moja mama może uzyskać stały pobyt w USA aby móc legalnie pracować, przebywać itd. Niestety nie mam wystarczająco czasu aby przekopywać forum a mamie śpieszy się z uzyskaniem informacji jakie procedury ją czekają i na co ma się przygotować. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Chyba, że nie ma sensu się fatygować i poczekać do okresu po wyborach w USA kiedy zniosą wizę xD Pozdrawiam i czekam na porady
sly6 Napisano 28 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2012 ale co ma ruch bezwizowy do stalego pobytu? tutaj nic sie nie zmieni bo nadal beda wizy na pobyt staly,do pracy ,do nauki
kzielu Napisano 28 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2012 Zniesienie wiz absolutnie nic nie da - to jest visa waiver program i dotyczny tylko wyjazdow turystycznych / biznesowych. Czy Twoja mama jest malzonka Twojego ojca ? Jezeli tak, to musi on wypelnic petycje I-130 (+ kilka dodatkowych dokumentow) i po mniej wiecej roku otrzyma wize imigracyjna.... Niemniej jednak jak 22 lata zyla oddzielnie, to w ambasadzie beda patrzec na to podejzliwie... Tu masz guide : http://www.visajourney.com/content/i130guide1
dziadziu Napisano 28 Lutego 2012 Autor Zgłoś Napisano 28 Lutego 2012 Rozumiem. Dzięki za objaśnienie z tymi wizami. Tak, jest małżonką, małżeństwo w tym przypadku jest jak najbardziej trwałe. Dla potwierdzenia dla konsula będzie mogła okazać wiele wspólnych zdjęć z ojcem przez ten okres jeśli będzie miał jakieś wątpliwości co trwałości tego związku. Czyli generalnie wedle tego linku, który mi wysłałeś należy się stosować w celu uzyskaniu stałego pobytu?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.