Mike83 Napisano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2013 Dzięki. Do Chicago nic taniego nie ma, a mnie interesuje tylko to lotnisko. Jak ktoś będzie mógł jeszcze mi coś podpowiedzieć na odnośnie moich pytań będę bardzo wdzięczny i z góry dziękuję.
gakudo Napisano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2013 www.acro.police.uk jesli ktos chce zswiadczenie o nie karalnosci w UK 45£..a w Polsce 50zl ehh...
Irvinna Napisano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2013 Mam pytanie odnośnie lotu do USA i zabierania pieniędzy. Może np kolega który już wylądował w Chicago coś podpowie. Jakie linie lotnicze polecacie? LOT wiadomo bezpośrednio ale wcale nie tanio no i lipa z ilością bagażu bo tylko 23kg na głowę + 8kg podręcznego. Czy może ktoś leciał lub ma zamiar lecieć jakimiś innymi liniami i orientuje się w kosztach i w ilości bagażu jaki można bezpłatnie zabrać na pokład? I czy mogę mieć jakieś problemy jak wykupię bilet w dwie strony (wiadomo bez zamiaru wykożystywania lotu powrotnego) bo są sporo tańsze z jedną przesiadką niż w jedną stronę (nie mam pojęcia z czego to wynika)? Bilet w LOT kosztuje 2230zł w jedną stronę, a innymi liniami można polecieć już za ok 1700zł z returnem. I kolejne pytanie odnośnie przewożenia pieniędzy. Nie chcę wypychać kieszeni dolarami, czy może możecie polecić jakieś konto w Polsce z którego bez problemu wypłacę kasę w USA albo przeleje z niego na konto w amerykańskim banku (jak już je na miejscu otworzę)? Pozdrawiam ps. sorry, że to nie do końca w temacie ale myślę, że każdemu się ta wiedza przyda odpowiedzi na zadane pytania - nie stanową materiału reklamowego : Wyszukiwarka do biletów : skyscanner.com - ceny bez prowizji Przewoźnik lotniczy - Lufthansa, wyrób sobie kartę MIles&More przed zakupem biletu - dostaniesz elektroniczny numer, którym posłuzysz się podczas rezerwacji biletu i będziesz miał 2x23 kg bagazu rejestrowanego w cenie biletu na całą trasę - zgodnie z regulacjami międzynarodowymi od 01.06.2012 r - przy przelotach łączonych przyjmuje sie rozwiązania bagażowe przewoxnika, który obsługuje najdłuższy odcinek trasy. Konto załóż w banku, który oferuje wypłaty z bankomatów na całym świecie za darmo. Pamiętaj, że w USA możesz i tak zapłacic prowizję jednorazową niezależnie od wysokości wypłaty (np $2) jest to prowizja dla właściciela bankomatu. Przelewy międzynarodowe sa drogie i to jest najlepszy sposób aby korzystac z własnych pieniędzy na całym świecie. Bilety lotnicze w jedną stronę są droższe ponieważ przewoźnik ponosi ryzyko Twojego ew. niewpuszczenia na teren kraju, dlatego bezpieczniej dla niego jest, abyś posiadał bilet powrotny. Jak będziesz miał mozliwośc to kup bilet z opcja open return pozwalająca na wybór daty powrotnej do 365 dni. Zawsze się może przydać.
kzielu Napisano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2013 Wiekszosc linii lotniczych w tej chwili ma 1 sztuke na polaczeniach Europa-US. Proponowanie otwarcie karty kredytowej w przypadku imigracji to jakies centralne nieporozumienie (bo rozumiem ze o to w przypadku M&M chodzi - samo zapisanie sie do programu nic zupelnie nie daje przeciez dopoki nie uzyska sie jakiegos sensownego statusu). Bilet round trip oczywiscie ze mozesz kupic. Co do pieniedzy - przelewy z konta zwykle sa dosc drogie - obczaj Citi bo ma zdaje sie rozwiazania dla takich przypadkow. Jak ja musze przelac pieniadze na konto w Polsce to korzystam z www.xoom.com.
stuff1000 Napisano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2013 Mam pytanie, wylosowałem zieloną kartę, wysłałem papiery w których wpisałem że żona jest na macierzyńskim, aktualnie jest na zasiłku dla bezrobotnych, ale od lutego podejmuje pracę (będzie umowa), czy muszę im wysyłać informacje że żona podjęła pracę. Ewentualnie czy mogę to zgłosić przy okazji rozmowy z konsulem ??
Joanna30 Napisano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2013 Nie musisz o niczym informować. Teoretycznie chcecie wyemigrować, więc żonie ta praca potrzebna nie będzie.
mi0706 Napisano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2013 Mam pytanie, wylosowałem zieloną kartę, wysłałem papiery w których wpisałem że żona jest na macierzyńskim, aktualnie jest na zasiłku dla bezrobotnych, ale od lutego podejmuje pracę (będzie umowa), czy muszę im wysyłać informacje że żona podjęła pracę. Ewentualnie czy mogę to zgłosić przy okazji rozmowy z konsulem ?? jeżeli jesteś głównym aplikantem to nie będą się żoną wiele interesować.
Aberek Napisano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2013 Mam pytanie odnośnie lotu do USA i zabierania pieniędzy. Może np kolega który już wylądował w Chicago coś podpowie. Jakie linie lotnicze polecacie? LOT wiadomo bezpośrednio ale wcale nie tanio no i lipa z ilością bagażu bo tylko 23kg na głowę + 8kg podręcznego. Czy może ktoś leciał lub ma zamiar lecieć jakimiś innymi liniami i orientuje się w kosztach i w ilości bagażu jaki można bezpłatnie zabrać na pokład? I czy mogę mieć jakieś problemy jak wykupię bilet w dwie strony (wiadomo bez zamiaru wykożystywania lotu powrotnego) bo są sporo tańsze z jedną przesiadką niż w jedną stronę (nie mam pojęcia z czego to wynika)? Bilet w LOT kosztuje 2230zł w jedną stronę, a innymi liniami można polecieć już za ok 1700zł z returnem. I kolejne pytanie odnośnie przewożenia pieniędzy. Nie chcę wypychać kieszeni dolarami, czy może możecie polecić jakieś konto w Polsce z którego bez problemu wypłacę kasę w USA albo przeleje z niego na konto w amerykańskim banku (jak już je na miejscu otworzę)? Pozdrawiam ps. sorry, że to nie do końca w temacie ale myślę, że każdemu się ta wiedza przyda Wiele nie podpowiem. Leciałem LOTem, kasę miałem w kieszeni (10tys.). Konto założyłem bez problemu na podstawie paszportu i polskiego prawa jazdy. Do wniosku na SSN tylko paszport.
mariano85 Napisano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2013 Mam pytanie odnośnie lotu do USA i zabierania pieniędzy. Może np kolega który już wylądował w Chicago coś podpowie. Jakie linie lotnicze polecacie? LOT wiadomo bezpośrednio ale wcale nie tanio no i lipa z ilością bagażu bo tylko 23kg na głowę + 8kg podręcznego. Czy może ktoś leciał lub ma zamiar lecieć jakimiś innymi liniami i orientuje się w kosztach i w ilości bagażu jaki można bezpłatnie zabrać na pokład? I czy mogę mieć jakieś problemy jak wykupię bilet w dwie strony (wiadomo bez zamiaru wykożystywania lotu powrotnego) bo są sporo tańsze z jedną przesiadką niż w jedną stronę (nie mam pojęcia z czego to wynika)? Bilet w LOT kosztuje 2230zł w jedną stronę, a innymi liniami można polecieć już za ok 1700zł z returnem. I kolejne pytanie odnośnie przewożenia pieniędzy. Nie chcę wypychać kieszeni dolarami, czy może możecie polecić jakieś konto w Polsce z którego bez problemu wypłacę kasę w USA albo przeleje z niego na konto w amerykańskim banku (jak już je na miejscu otworzę)? Pozdrawiam Jezeli chodzi o lot to moze to Cie poratuje : http://www.fly4free....wke-od-1693-zl/ albo http://loter.pl/tanie-przeloty-do-chicago-air-berlin A nadbagaz czyli 2 walizka w każdej lini jest płatna (no chyba że irvinna ma racje z M&M) tylko teraz gdzie najtaniej... z reguły są to koszta 220zł (jak zabukujesz odrazu przez internet) do 300 zł na lotnisku, LOT ma chyba najtaniej 180zł Przewozenie pieniędzy: ja będe zakładał $ konto w cityhandlowy NAJLEPSZA OFERTA (moim zdaniem) http://forum.usa.inf...iadze-przelewy/
Irvinna Napisano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 Wiekszosc linii lotniczych w tej chwili ma 1 sztuke na polaczeniach Europa-US. Proponowanie otwarcie karty kredytowej w przypadku imigracji to jakies centralne nieporozumienie (bo rozumiem ze o to w przypadku M&M chodzi - samo zapisanie sie do programu nic zupelnie nie daje przeciez dopoki nie uzyska sie jakiegos sensownego statusu). Bilet round trip oczywiscie ze mozesz kupic. Co do pieniedzy - przelewy z konta zwykle sa dosc drogie - obczaj Citi bo ma zdaje sie rozwiazania dla takich przypadkow. Jak ja musze przelac pieniadze na konto w Polsce to korzystam z www.xoom.com. Niezrozumiałes mojej odpowiedzi. W żadnym miejscu nie ma mowy o karcie kredytowej. Karta M&M jest kartą lojalnościową, która pozwala w LH na przewóz DWÓCH sztuk bagażu rejestrowanego o wadze do 23 kg każda w cenie biletu. Sama latam i korzystam z tego uprawnienia. Nie trzeba posiadać żadnego statusu - wystarcza sama karta. W niektórych portach lotniczych UE uprawnia ona także do korzystania z "priority lane" oraz darmowej kawy/herbaty. Więcej informacji w przedmiotowej sprawie : http://www.lufthansa.com/online/portal/lh/pl/info_and_services/baggage?nodeid=3335057&l=pl&cid=1000340 Otwarcie rachunku w Polsce w Banku oferującym wypłaty za darmo ze wszystkich bankomatów na świecie pozwala na uniknięcie kosztów przelewów międzynarodowych. W przypadku przewozu pieniędzy w gotówce - kwota do 10 tys Euro nie musi byc zgłaszana na granicy przy wylocie z UE.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.