sly6 Napisano 4 Września 2012 Autor Zgłoś Napisano 4 Września 2012 Joanna a wystarczy poczytac lepiej forum i sama bys taka samo wiedziala Ja tak samo wiem co sie dzieje i jak jest na rozmowie ... Ile to razy na tym forum ze ktos przeszedl przez KCC a juz na rozmowie zostal odrzucony Bo KCC nie wydaje wizy a Konsula , urzednik na granicy wpuszcza a moze Nas nie wpuscic jak wykaze ze ktos ma zakaz wjazdu
mariano85 Napisano 4 Września 2012 Zgłoś Napisano 4 Września 2012 Wydawalo mi się że po przejsciu KCC rozmowa w wawie z konsulem to juz raczej formalność! tzn przedstawiam wszystkie wymagane dokumenty, mowie mniej wiecej jaki mam plan na zycie w USA i tyle. To jaka to musiała byc przyczyna że konsul na rozmowie odprawiał kogoś bez GC(pieczątki) , doszedł do wniosku ze ta osoba nie poradzi sobie w USA, ma słaby angielski, ma za mało kasy na start? I jak to jest juz na granicy w usa, jezeli mamy pieczatke ze dostalismy GC tam tez ma prawo nas nie wpuscic bez podania przyczyny? i pytać nas jaki jest nasz cel wizyty w usa? (no bo chyba wiadomo -osiedlic sie) BTW Konsul powiadamia od razu czy dostałem lub nie GC tak?
maciopa Napisano 4 Września 2012 Zgłoś Napisano 4 Września 2012 @mariano85 - jak już wielokrotnie podnoszono na tym forum - ostateczną decyzję o przyznaniu wizy emigracyjnej podejmuje pracownik konsularny po rozmowie. TAK - po rozmowie wiadomo czy się dostało GC czy też nie. NIE - nie ma możliwości odzyskania wpłaconej opłaty za rozpatrzenie wniosku. Warto w tym miejscu także przypomnieć jeden z punktów instrukcji do Loterii : "If you are selected to apply for a DV, you will be required to provide evidence that you will not become a public charge in the United States before being issued a visa. This evidence may be in the form of a combination of your personal assets, an Affidavit of Support (Form I-134) from a relative or friend residing in the United States, and/or an offer of employment from an employer in the United States." Odnośnie wjazdu do USA - tak jak Sly napisał - w przypadku gdybyś miał zakaz wjazdu to nie wjedziesz, ale taka sytuacja raczej się nie zdarza w przypadku osób otrzymujących wizę w ramach DV Lottery - po prostu takie osoby są także sprawdzane na okoliczność ew. zakazu wjazdu na teren USA podczas weryfikacji, aczkolwiek teoretycznie jest taka możliwość.
SuperTraveller Napisano 4 Września 2012 Zgłoś Napisano 4 Września 2012 Aberek Ciekawa sytuacja, pierwszy raz słyszę o takiej pomyłce. Może zrób jakiegoś screena (tylko ukryj osobiste dane naszego szczęściarza z Nigerii) to dowiemy się jak to wygląda po wylosowaniu A może to nie zgodne z prawem? Sam nie wiem, tak czy inaczej organizatorzy loterii, jak przeczytałem na ich stronie, nie ujawniają wyglądu strony z informacjami po wylosowaniu. Ponoć ze względów bezpieczeństwa. mariano85 Spodziewaną sytuacją jest to, że większość wylosowanych osób automatycznie kwalifikuje się do otrzymania wizy. Więc jeżeli spełniałeś wymagania co do udziału w loterii to prawdopodobnie automatycznie wizę otrzymasz. Odmowa musi być uzasadniona i wcale nie wystarczy to, że nie spodobasz się konsulowi. Fakt, masz go przekonać, że dasz sobie radę w USA i po przylocie nie pójdziesz po zasiłek Nie ma co popadać w paranoję, większość ludzi wróci z interview zadowolona. Pytanie drugie. Cofnięcia na granicy świeżo upieczonego posiadacza GC to skrajne przypadki. Musiałbyś zachowywać się na lotnisku jak wariat aby Cię nie wpuścili na terytorium Stanów Zjednoczonych. Jakiegoś przepytywania też bym się nie spodziewał, raczej usłyszysz "welcome to america" i tyle.
Irvinna Napisano 5 Września 2012 Zgłoś Napisano 5 Września 2012 mariano85 Spodziewaną sytuacją jest to, że większość wylosowanych osób automatycznie kwalifikuje się do otrzymania wizy. Więc jeżeli spełniałeś wymagania co do udziału w loterii to prawdopodobnie automatycznie wizę otrzymasz. Odmowa musi być uzasadniona i wcale nie wystarczy to, że nie spodobasz się konsulowi. Fakt, masz go przekonać, że dasz sobie radę w USA i po przylocie nie pójdziesz po zasiłek Nie ma co popadać w paranoję, większość ludzi wróci z interview zadowolona. Pytanie drugie. Cofnięcia na granicy świeżo upieczonego posiadacza GC to skrajne przypadki. Musiałbyś zachowywać się na lotnisku jak wariat aby Cię nie wpuścili na terytorium Stanów Zjednoczonych. Jakiegoś przepytywania też bym się nie spodziewał, raczej usłyszysz "welcome to america" i tyle. Celem uściślenia: Osoba wylosowana spełniała wymogi do wzięcia udziału w loterii. - PRAWDA Osoba wylosowana z automatu otrzymuje wizę imigracyjną - FAŁSZ Wszyscy, którzy wysłali swoje dokumenty do KCC, zostaną zaproszeni na rozmowę. - FAŁSZ Wszyscy, którzy zostaną zaproszeni na rozmowę w Konsulacie, otrzymaja wizę imigracyjną - FAŁSZ Osoba, która otrzymała wize imigracyjna w ramach loterii, może zostać niewpuszczona na teren USA - PRAWDA.
mariano85 Napisano 5 Września 2012 Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Wszyscy, którzy zostaną zaproszeni na rozmowę w Konsulacie, otrzymaja wizę imigracyjną - FAŁSZ Osoba, która otrzymała wize imigracyjna w ramach loterii, może zostać niewpuszczona na teren USA - PRAWDA. tylko jakie mogą być powody, przyczyny??
gocha80 Napisano 5 Września 2012 Zgłoś Napisano 5 Września 2012 a ja chętnie usłyszę już po waszych spotkaniach w ambasadzie, jakąś miłą historię na pocieszenie, ze ktoś dostał GC mimo wcześniejszego przesiedzenia na wizie turystycznej...jeszcze mam cicha nadzieje, ze takim przebaczają.. wiec jeżeli komuś się uda i będzie się chciał podzielić ... może być na prv no cóż nadzieją matką głupich
Irvinna Napisano 5 Września 2012 Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Odmowa wydania wizy może nastąpić w związku z niespełnianiem wymogów np: - zdrowotnych (np. czynna gruźlica lub inne choroby zakaźne), - ekonomicznych, - społecznych, - bezpieczeństwa państwa. Odmowa wjazdu na granicy może nastąpić w przypadku figurowania zakazu wjazdu danej osoby na teren USA. Należy pamiętać, że USA wymagają od przewoźników transmisji danych API i PNR podróżnych m.in. zamierzajacych wlecieć na teren USA samolotem.
gocha80 Napisano 5 Września 2012 Zgłoś Napisano 5 Września 2012 wydaje mi się odmówią wydania zielonej karty osobie która przebywała nielegalnie w USA -bo przecież obowiązują karencje
Irvinna Napisano 5 Września 2012 Zgłoś Napisano 5 Września 2012 a ja chętnie usłyszę już po waszych spotkaniach w ambasadzie, jakąś miłą historię na pocieszenie, ze ktoś dostał GC mimo wcześniejszego przesiedzenia na wizie turystycznej...jeszcze mam cicha nadzieje, ze takim przebaczają.. wiec jeżeli komuś się uda i będzie się chciał podzielić ... może być na prv no cóż nadzieją matką głupich Niestety, nie ma takiej możliwości. Należy także dodać, że w przypadku gdy taka osoba otrzyma wize imigracyjną na podstawie fałszywie złożonego oświadczenia - to jest to podstawą do anulowania wizy i deportacji takiej osoby z terenu USA.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.