Skocz do zawartości

Zezwolenie Na Pobyt - Czy Musze Wracac Do Polski?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 38
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

No dobra..co chciałem wiedzieć, juz wiem. Dzięki serdeczne dla lochraven i Joanny za poważne odpowiedzi, w odróżnieniu od dwóch szybko wyciągających wnoski panów.

Pozdrawiam!

wnioski same się nasunęły i nie mów że nie mamy racji.

Napisano

a teraz troche z prawa i z zycia ..

Mozna myslec o Kanadzie ale jak sie ma paszport biometryczny,bo tak to pozostaje wiza do Kanady.

Jesli chodzi o Meksyk to tutaj chyba nie ma roznicy w paszportach.

I teraz czy ludzie tak robia ,.tak robia ,ze leca na pare dni i wracaja ale czy mozna komus tak odmowic wjazdu?tak mozna ..

Aby dostac nowe I-94 to nalezy oddac przy wyjezdzie z USA to co mamy w paszporcie

co do przedluzenia pobytu to zobacz co pisze Karina o tym ostatnio i to kosztuje nawet bez pomocy kogos kto sie zna..

http://forum.usa.info.pl/topic/20609-przedluz-wize-przez-internet/

jak widac moze byc roznie z takim przedluzeniem pobytu

Napisano

I nie jestem pewna, czy w przypadku nie dostania zgody, każdy dzień powyżej dozwolonego (pierwotnie) pobytu kumuluje Ci pobyt nielegalny, a za to potem jest ban - 3-letni lub 10-letni.

To ja tu doprecyzuję może ;)

Zgodnie z 40.9 FAM, który opisuje zastosowanie INA 212(a)(9), mamy:

1) Osoba, która złożyła podanie o EOS/COS, nie kumuluje pierwszych 120 dni jako nielegalnego pobytu, które liczą się do bana 3-letniego [212(a)(9)( B)(i)(I)], pod warunkiem, że nie pracowała na czarno. Nie odnosi się to do bana 10-letniego [212(a)(9)( B)(i)(II)] i dożywotniego bana, który dostaje się za nielegalny pobyt ponad rok, gdy miało miejsce immigration violation [212(a)(9)©(i)(I)].

2) USCIS generalnie nie stosuje reguły 120 dni i uważa cały okres, w którym oczekuje się na odpowiedź od USCIS, za okres pobytu tolerowanego i nie kumuluje nielegalnych dni na poczet żadnego z powyższych banów, pod warunkiem, że:

a) podanie o EOS/COS zostało złożone w odpowiednim terminie

B) podanie o EOS/COS nie było złożone frywolnie

c) nie miało miejsce nielegalne zatrudnienie

W tych przypadkach okres pobytu tolerowanego jest rozszerzany do dnia wydania decyzji.

3) Opuszczenie terenu USA podczas gdy I-539 jest rozpatrywane, nie powoduje nałożenia żadnego z powyższych banów pod warunkiem spełnienia tych trzech warunków.

4) Gdy wydana zostanie decyzja:

a) Pozytywna - osoba otrzymuje nowy formularz I-94 i może pozostać w kraju do daty określonej na tym formularzu. Czas spędzony na oczekiwaniu na decyzję nie liczy się jako out of status, nowy dokument I-94 ważny jest retroaktywnie

B) Negatywna z powodu frywolnego złożenia aplikacji lub nielegalnego zatrudnienia - czas nielegalnego pobytu liczy się od momentu wygaśnięcia ważności formularza I-94 (w przypadku osób z D/S, od momentu wydania negatywnej decyzji)

c) Negatywna z powodu aplikacji nie złożonej w odpowiednim terminie - j.w.

d) Negatywna z innych powodów - czas nielegalnego pobytu zaczyna się liczyć dzień po wydaniu decyzji odmownej

Polecam do poczytania: http://www.uscis.gov...-0-0-12929.html

Pozdrawiam!

• 1 miesiąc później...
Napisano

Jaki jest sens wylotu i wlotu? Nie lepiej zlozyc podanie o przedluzenie wizy turystycznej bedac na terenie USA? Przez pierwszy rok bylem w US jako "au pair". Pozniej zlozylem wniosek o wize turystyczna, ktory zostal mi przyznany. Przed uplywem 6 miesiecy wyslalem kolejne papiery o przedluzenie mojego pobytu na kolejne 6 miesiecy - rowniez mi go przyznali. Moja dziewczyna zrobila to samo i bez zadnego problemu dostala wize. Ona robila to za pomoca adwokata, ktory bral $150 o ile sie nie myle. Pierwszy wniosek skladalismy razem, drugi zlozylem sam z pomoca pzryjaciol. Uznalem, ze szkoda kasy na kolesia, bo on w sumie sie tylko podpisal i nic wielkiego nie zrobil. Dobrze by bylo dla osoby, ktora chce przedluzyc swoj pobyt zeby miala jakis dobrych znajomych, przyjaciol tam z jakas suma pieniedzy na koncie. Ja do wniosku doczepialem wydruk konta bankowego mojego znajomego, ktory mi w tym pomagal i rowniez sie podpisywal... nie pamietam jakie byly pytania, ale przez to, ze posredniczyl swoim kontem banowym dal do zrozumienia, ze bedzie w stanie mnie utrzymac i nie zostane bezdomnym.

Napisano
Przez pierwszy rok bylem w US jako "au pair". Pozniej zlozylem wniosek o wize turystyczna, ktory zostal mi przyznany. Przed uplywem 6 miesiecy wyslalem kolejne papiery o przedluzenie mojego pobytu na kolejne 6 miesiecy - rowniez mi go przyznali.

Przede wszystkim będąc w USA nie mogłeś złożyć wniosku o wizę turystyczną.

Mogłeś złożyć wniosek o zmianę statusu.

A jaka to różnica? Że jak teraz wyjedziesz i będziesz chciał wrócić do USA jako turysta, to będziesz się musiał postarać o wizę turystyczną w konsulacie.

Ale wątpliwe, żebyś ją dostał, bo z Twojego postu wnioskuję, że już ponad 6 miesięcy jesteś "turystą" w Stanach.

Napisano

dubliu4 wszystko fajnie napisane

ale co powiesz o kims kto ma kogos takiego-jak taki znajomy,wysle papiery na przedluzenie pobytu i go nie dostanie?sa takie przypadki

bo znajomy ok ale bywa tak ze moze byc za malo aby dostac takie przedluzenie

tez nie piszesz kiedy takie cos przedluzales...a to jest czasami wazne..

• 3 miesiące później...
Napisano

Witam!

Mam pytanie odnośnie przedłużenia pobytu. Dostałam wizę turystyczną z promesą na 10lat. Możliwość pobytu mam na 1 miesiac (tak zadeklarowałam), czy jest szansa na przedłużenie pobytu o kolejne 3 miesiące? Czy warto się o to starać? Dodam, że jestem w Stanach po raz pierwszy, przyjechałam do ojca, który od wielu lat tu mieszka i prowadzi firmę.

Uprzejmie proszę o szybką odpowiedź

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...