olke Napisano 9 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 9 Lipca 2012 Witam serdecznie. Bardzo prosze was o pomoc bo jestem nieco zalamany. Odwiedzam USA w tym roku juz po raz czwarty. Pracuje jako service engineer w niemieckiej firmie. Pierwszy pobyt - 2 tygodnie Drugi pobyt - 2 tygodnie Trzeci pobyt - 3 tygodnie (w Philadelfii leeeeedwo co mnie w ogole wpuscili, baba powiedziala ze kolejny raz na wizie B1 NIE WJADE) A teraz mialem przyjechac na 6 miesiecy... Spanikowalem ze mnie nie wpuszcza i sklamalem ze przyjechalem na miesiac z nadzieja ze wbija mi tak jak za 1 i 2gim razem - max czasu (6 mies)... Glupio zrobilem... Zjadly mnie nerwy po prostu... Bardzo sie balem ze nie wpuszcza mnie w ogole. Wbili mi pobyt na 2 miesiace. Czy moge to jakos przedluzyc? Jakie sa szanse takiej operacji? Bede niesamowicie wdzieczny za kazda informacje, pozdrawiam.
kzielu Napisano 9 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 9 Lipca 2012 Przedluzyc - mozesz probowac. Czy sie uda - hgw... Problem w tym ze odpowiedz dostaniesz prawdopodobnie po terminie wyjazdu ktory masz w I-94. Jezeli bedzie odmowna to masz overstay i temat zalatwiony...
jkb Napisano 9 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 9 Lipca 2012 Przedluzyc - mozesz probowac. Czy sie uda - hgw... Problem w tym ze odpowiedz dostaniesz prawdopodobnie po terminie wyjazdu ktory masz w I-94. Jezeli bedzie odmowna to masz overstay i temat zalatwiony... To zależy. Jeżeli I-539 złożysz niefrywolnie i w odpowiednim czasie, to w przypadku odmowy, overstay będzie się liczył od dnia po otrzymaniu decyzji. W przeciwnym przypadku - zgodnie z oryginalnym I-94.
sly6 Napisano 10 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 10 Lipca 2012 juz podbnie pisales na forum i zadawales pytania i sadzilem ze zapoznales sie z forum dobrze.. kiedys przedluzenie takiego pobytu bylo latwiejsze a teraz,zalezy od dokumentow,co wpiszesz ,,oraz to kosztuje kolo 300 dol .. pytales sie kiedys o wyjazd do Kanady i wjazd..
drevil Napisano 10 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 10 Lipca 2012 Jeśli jesteś pracownikiem firmy i wyjechałeś do USA służbowo na B1 to nie rozumiem, dlaczego nie otrzymujesz żadnego wsparcia ze strony swojego pracodawcy w tej sprawie.
karina Napisano 10 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 10 Lipca 2012 Masz szanse na przedluzenie wizy, szanse sa zawsze. Minus jest taki, ze primo: na granicy juz raz miales problemy, secundo: teraz masz wize tylko na 2 miesiace. Osobiscie, ale to tylko moje zdanie, ktore mowie na podstawie wielu spraw, mialbys o niebo wieksze problemy gdybys powiedzial, ze lecisz na kilka miesiecy. Nawet zaryzykowalabym stwierdzenie, ze mogliby Cie w ogole nie wpuscic.. Przedluzenie wizy to ryzyko - u Ciebie trzeba by naprawe sie do tego przylozyc, bo trzeba by przemyslec kiedy wyslac dokumenty, aby nie wydalo sie to podejrzane oraz jakie dodatkowe dokumenty dolaczyc i jak wszystko umotywowac. Jest to do zrobienia, tylko trzeba wszystko madrze zaplanowac. Powodzenia.
olke Napisano 10 Lipca 2012 Autor Zgłoś Napisano 10 Lipca 2012 Dziekuje wszystkim za pomoc! Posta pisalem nieco rozemocjonowany z lotniska w Atlancie, na swiezo po rozmowie. Po przespaniu sie z problemem, doszedlem do wniosku ze bycmoze dobrze zrobilem mowiac ze chce wjechac tylko na miesiac. Przynajmniej mnie wpuscili. Wymienilem dzisiaj pare maili z ludzmi z firmy, nareszcie przydzielili kogos do rozwiazywania podobnych problemow. Skonsultuja to z prawnikiem od prawa imigracyjnego tutaj w USA i postaramy sie napisac dobry wniosek. Napisali zebym sie nie marwtil wieeec... nie martwie sie. A wam dziekuje za wsparcie. Zapytam tylko o co chodzi z tym "overstay" o ktorym piszecie powyzej?
drevil Napisano 11 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2012 Overstay to sytuacja, w której nie opuściłeś USA w wyznaczonym terminie - w Twojej obecnej sytuacji są to dwa miesiące od daty wlotu. Fajnie, że firma w końcu postanowiła Ci pomóc, ale pamiętaj, że w razie przesiedzenia wizy to Ty będziesz miał problemy a nie oni.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.