Skocz do zawartości

Odnowienie Gc Przy Pobycie W Polsce

Rademedes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Masz rację. Ale liniom może wystarczy fotokopia I-797C. Pobieżnie przeglądając VJ znalazłem kilka takich wątków, ale żadnego jednoznacznego rozwiązania.

Napisano

Witam po dlugiej przerwie.

Moja 2-letnia GC wygasala w listopadzie ub.roku. Zlozylam wszystkie wymagane dokumenty, ktore USCIS otrzymal 4 listopada. Za jakies pare dni otrzymalam list przedluzajacy moja karte o rok i wezwanie na odciski w dniu 29 listopada, ub roku. Wiec bardzo szybko. Poniewaz planowalam wyjazd do Polski w kwietniu, myslalam ze do kwietnia dostane nowa GC. Niestety do dnia wylotu nic sie nie dzialo. Lecialam LOT-em, na lotnisku dalam moja juz nie wazna GC i pismo z USCIS, pani nie za bardzo wiedziala co to jest, ale poszla na zaplecze sie zapytac i tak polecialam do Polski. Do dnia opuszczenia POlski nie dostalam zadnego pisma z USCIS, kiedy sprawdzalam swoj status ciagle bylo, ze jest w toku, wiec 24 maja planowo wracalam do USA. Ani w Katowicach, ani potem w Warszawie nie mialam zadnego problemu z wejsciem do samolotu. W Chicago na lotnisku urzednik zapytal mi sie, jak dlugo bylam w Polsce, (6 tyg) , po czym odlozyl moj paszport i powiedzial ze mam sobie stanac pod filarem i zaczekac na innego oficera. No wiec grzecznie poczekalam, jakies 20 minut na oficera ktory zabral mnie do jakiegos pokoju, gdzie w kilku rzedach staly krzeselka i kilkoro ludzi czekalo. Tam kazal mi usiasc i poczekac. Po jakims czasie (ok 20 min) przyszedl, oddal mi dokumenty i powiedzial ze wszystko jest ok i poszlam po bagaz.

Wiec tak wyglada podrozowanie na niewaznej GC i pismie przedluzajacym te karte o rok.

Natomiast w wypadku tej dziewczyny pozostaje jeszcze pytanie w jaki sposob ona wleci do USA, nawet jezeli jej by sie udalo zlozyc to wszystko tak jak powiedzial jkb, to co z dzieckiem????

Napisano

Dziecko - jeżeli jest dzieckiem obywatela - nie ma możliwości otrzymania wizy bo jest obywatelem. Trzeba przejść CRBA i wyrobić dziecku amerykański paszport w ambasadzie.

Napisano

Natomiast w wypadku tej dziewczyny pozostaje jeszcze pytanie w jaki sposob ona wleci do USA, nawet jezeli jej by sie udalo zlozyc to wszystko tak jak powiedzial jkb, to co z dzieckiem????

Wleci dokładnie tak, jak Ty wleciałaś, na starej GC i liście (skan?) przedłużającym.

Dziecko - jeżeli jest dzieckiem obywatela - nie ma możliwości otrzymania wizy bo jest obywatelem. Trzeba przejść CRBA i wyrobić dziecku amerykański paszport w ambasadzie.

Z dzieckiem dokładnie to.

Pozdrawiam!

Napisano

Zle napisalam, oczywiscie ze ona jezeli bedzie miala list przedluzajacy je GC to wlecia tak jak ja, natomiast bylam ciekawa jak bedzie wygladala sprawa z dzieckiem. A tak przy okazji to karte otrzymalam w tydzien po przylocie do USA. Czyli po 7 miesiacach czekania.

Napisano

Dziecko predzej czy pozniej papier dostanie, tutaj glownie chodzi o zone, zeby nie musiala potem wszystkiego zaczynac od poczatku, bo to strata i czasu i pieniedzy. Ciekawy temat nie da sie ukryc :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...