duberman1985 Posted September 6, 2012 Report Posted September 6, 2012 Witam, mam dzis kolejnych kilka pytan. Mianowicie jestesmy w trakcie zalatwiania wizy narzeczenskiej, ale zaczal przytlaczac nas fakt wziecia slubu w tak szybkim czasie jakim sa 3 miesiace. Choc znamy sie juz od ponad roku to wiekszosc czasu oprocz wakacji w europie (ja nigdy jeszcze nie bylem w USA) spedzamy na innych kontynentach, ja w polsce ona w stanach. Z wiza jestesmy juz daleko, czekamy na papiery z ambasady, by umowic sie na rozmowe. Pytanie, wiec jest nastepujace - czy moge w tym momencie zlozyc podanie o wize turystyczna, zeby dac sobie wiecej czasu na spedzenie go razem? lub czy mozna jakos przedluzyc czas wizy narzeczenskiej, np o kolejne 3 miesiace i jakie sa z tym zwiazane problemy, lub czy po przekroczeniu danego czasu czyli bede tam juz nie legalnie dalej mozemy wziasc slub? Chodzi nam tylko o to by nie postepowac pochopnie, a malzenstwo to dla nas decyzja na cale zycie, nie wazne skad i z kim sie jest. Szczerze mowiac kombinowanie w tym momencie wizy turystycznej nie jest mi na reke, bo to zajmnie pewnie wiecej czasu niz kontynuowanie tej wizy, a pozatym dokumenty, ktore zgromadzilem straca waznosc a na przyklad mam sprawe w sadzie za jazde pod wplywem na rowerze , ale zaswiadczenie o niekaralnosci juz mam (wspominac o tym przy rozmowie z konsulem?) Dzieki z gory za porady.
Joanna30 Posted September 6, 2012 Report Posted September 6, 2012 Wniosek o wizę turystyczną możesz złożyć. Czy ją dostaniesz w chwili, kiedy niejako masz rozpoczęty proces imigracyjny - to już inna sprawa. Wymogiem wizy K1 jest ślub w przeciągu 90 dni. Nie 91, czy nawet 100, ale najpóźniej 90 dni po wlocie.
duberman1985 Posted September 6, 2012 Author Report Posted September 6, 2012 Masz na mysli ze ciezko jest dostac wize turystyczna w trakcie procesu imigracyjnego? Czy ogolnie o to ciezko?
kzielu Posted September 6, 2012 Report Posted September 6, 2012 Zdecydowanie ciezej ja dostac w momencie jak jestes w trakcie procesu imigracyjnego. Na K-1 - jak Joanna napisala musisz wziac slub w przeciagu maks. 90 dni, pozniej jestes out of status / deportable a Twoj AoS zostanie odrzucony.
Caroll&!# Posted September 6, 2012 Report Posted September 6, 2012 Możesz próbować i nawet jeśli dostaniesz,to mogą Cię wstrzymać na granicy... Lepiej, żeby narzeczona do Ciebie przyjechała w takim wypadku
duberman1985 Posted September 6, 2012 Author Report Posted September 6, 2012 Możesz próbować i nawet jeśli dostaniesz,to mogą Cię wstrzymać na granicy... Lepiej, żeby narzeczona do Ciebie przyjechała w takim wypadku Piszesz o tej karalnosci? Narazie jestem dalej nie karany, a po za tym to strasznie blacha i glupia sprawa...
Caroll&!# Posted September 6, 2012 Report Posted September 6, 2012 Nie, nie, piszę, że zdarzały się przypadki, że celnik zawrócił na granicy osoby, które podróżowały na wizie turystycznej do USA, a były również w trakcie załatwiania wizy K-1. Teoretycznie mógłbyś obie skrócić czas oczekiwania na wizę i zostać już wtedy w Stanach i o to się boją... Piszesz o tej karalnosci? Narazie jestem dalej nie karany, a po za tym to strasznie blacha i glupia sprawa...
sly6 Posted September 6, 2012 Report Posted September 6, 2012 zapoznaj sie dobrze z postami uzytkowniczki akma co uniej bylo z wiza narzeczenska a potem byl slub bo mozesz dostac wize turystyczna ale tutaj wszystko jest w rekach Konsula
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.