Skocz do zawartości

Czy Po Odmowie Wizy Można Dowiedzieć Się Jaki Był Powód Odmowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Słyszałem, że po odmowie wizy (przykładowo B2) obywatel USA do którego się jedzie (którego wpisało się w DS-160) ma prawo w ciągu miesiąca od odmówienia wizy dowiedzieć się jaki był powód odmowy. Czy to prawda? Jak to działa? Do kogo trzeba się z tym kierować?

Napisano

Powód odmowy, poznasz podczas rozmowy z konsulem. Obywatelowi powiedzą to samo co tobie :)

Jak to?

Jak mnie zapytano tylko czym się zajmuję i do kogo jadę.

Nic więcej.

Krótkie, szczere odpowiedzi?

Więc co mam myśleć?

Czemu jej nie dostałem?

Napisano

a dlaczego nie 2 miesiace od odmowy?1 raz takie cos slysze aby to byl 1 miesiac..

a gdzie kierowac pytanie?

jest taki adres o zapytanie :

publicwrw@state.gov -wszystkie rodzaje zapytań dotyczących wiz (IV, DV, NIV) i spraw konsularnych.

Napisano

Powód odmowy, poznasz podczas rozmowy z konsulem. Obywatelowi powiedzą to samo co tobie :)

Nigdy konsul nie podaje powodu odmowy wydania wizy . Zawsze informuje ,że nie kwalifikuje się się Pan/Pani do otrzymania wizy i tyle.

To byłby dopiero cyrk gdyby konsul się tłumaczył petentowi dlaczego nie wydał wizy . " Nie dostanie Pan wizy bo Pana brat jest nielegalnie w USA " albo "Nie dostanie Pan wizy bo w Polsce Pan nie pracuje i podejrzewam ,że Pan jedzie do Ameryki pracować" albo "Przesiedział Pan podczas ostatniego swojego pobytu termin podany na I-94 " .

Tego rodzaju informacje powodowałyby wchodzenie z konsulem w zbędne dyskusje.

Każdy ubiegający się o jakąkolwiek wizę powinien wiedzieć, że wiza wcale mu się nie należy "z urzędu" i może ją dostać albo nie a konsul może ją dać albo nie .

Napisano

Nigdy konsul nie podaje powodu odmowy wydania wizy . Zawsze informuje ,że nie kwalifikuje się się Pan/Pani do otrzymania wizy i tyle.

Ja, kilka lat temu, dostałem powód odmowy na papierze. Powiedział : " Psikro mi, ale się pan nie kwalifikuje. Tu jeśt wsiśko napisiane", i wręczył mi druk z zakreślonym paragrafem o słabych związkach z krajem :D Teraz już nie dają ? Oczywiście że tego co myśli to nie powie, bo i po co ?

Napisano

No właśnie " słabe związki z krajem" .To jest bardzo ogólnikowe,lakoniczne stwierdzenie które faktycznie nie podaje przyczyny odmowy . Wszystko się więc zgadza .Nikt nie otrzymuje powodu nie otrzymania wizy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...