Invisible15 Napisano 21 Września 2012 Zgłoś Napisano 21 Września 2012 Witam! Słyszałem, że po odmowie wizy (przykładowo B2) obywatel USA do którego się jedzie (którego wpisało się w DS-160) ma prawo w ciągu miesiąca od odmówienia wizy dowiedzieć się jaki był powód odmowy. Czy to prawda? Jak to działa? Do kogo trzeba się z tym kierować?
mathew75 Napisano 21 Września 2012 Zgłoś Napisano 21 Września 2012 Powód odmowy, poznasz podczas rozmowy z konsulem. Obywatelowi powiedzą to samo co tobie
Invisible15 Napisano 21 Września 2012 Autor Zgłoś Napisano 21 Września 2012 Powód odmowy, poznasz podczas rozmowy z konsulem. Obywatelowi powiedzą to samo co tobie Jak to? Jak mnie zapytano tylko czym się zajmuję i do kogo jadę. Nic więcej. Krótkie, szczere odpowiedzi? Więc co mam myśleć? Czemu jej nie dostałem?
Joanna30 Napisano 21 Września 2012 Zgłoś Napisano 21 Września 2012 A zapytałeś, dlaczego nie dostałeś?
kzielu Napisano 21 Września 2012 Zgłoś Napisano 21 Września 2012 Dowiedziec sie mozna - odpowiedz bedzie brzmiala np. brak zwiazkow z krajem... Nic z tego absolutnie nie wyniknie.
sly6 Napisano 21 Września 2012 Zgłoś Napisano 21 Września 2012 a dlaczego nie 2 miesiace od odmowy?1 raz takie cos slysze aby to byl 1 miesiac.. a gdzie kierowac pytanie? jest taki adres o zapytanie : publicwrw@state.gov -wszystkie rodzaje zapytań dotyczących wiz (IV, DV, NIV) i spraw konsularnych.
Invisible15 Napisano 21 Września 2012 Autor Zgłoś Napisano 21 Września 2012 a dlaczego nie 2 miesiace od odmowy?1 raz takie cos slysze aby to byl 1 miesiac.. a gdzie kierowac pytanie? jest taki adres o zapytanie : publicwrw@state.gov -wszystkie rodzaje zapytań dotyczących wiz (IV, DV, NIV) i spraw konsularnych. Spróbuję do nich napisać
dareknow0 Napisano 22 Września 2012 Zgłoś Napisano 22 Września 2012 Powód odmowy, poznasz podczas rozmowy z konsulem. Obywatelowi powiedzą to samo co tobie Nigdy konsul nie podaje powodu odmowy wydania wizy . Zawsze informuje ,że nie kwalifikuje się się Pan/Pani do otrzymania wizy i tyle. To byłby dopiero cyrk gdyby konsul się tłumaczył petentowi dlaczego nie wydał wizy . " Nie dostanie Pan wizy bo Pana brat jest nielegalnie w USA " albo "Nie dostanie Pan wizy bo w Polsce Pan nie pracuje i podejrzewam ,że Pan jedzie do Ameryki pracować" albo "Przesiedział Pan podczas ostatniego swojego pobytu termin podany na I-94 " . Tego rodzaju informacje powodowałyby wchodzenie z konsulem w zbędne dyskusje. Każdy ubiegający się o jakąkolwiek wizę powinien wiedzieć, że wiza wcale mu się nie należy "z urzędu" i może ją dostać albo nie a konsul może ją dać albo nie .
mathew75 Napisano 22 Września 2012 Zgłoś Napisano 22 Września 2012 Nigdy konsul nie podaje powodu odmowy wydania wizy . Zawsze informuje ,że nie kwalifikuje się się Pan/Pani do otrzymania wizy i tyle. Ja, kilka lat temu, dostałem powód odmowy na papierze. Powiedział : " Psikro mi, ale się pan nie kwalifikuje. Tu jeśt wsiśko napisiane", i wręczył mi druk z zakreślonym paragrafem o słabych związkach z krajem Teraz już nie dają ? Oczywiście że tego co myśli to nie powie, bo i po co ?
dareknow0 Napisano 22 Września 2012 Zgłoś Napisano 22 Września 2012 No właśnie " słabe związki z krajem" .To jest bardzo ogólnikowe,lakoniczne stwierdzenie które faktycznie nie podaje przyczyny odmowy . Wszystko się więc zgadza .Nikt nie otrzymuje powodu nie otrzymania wizy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.