Skocz do zawartości

Cr1, Wymagania Od Sponsora

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wszystkie formy, W-2, listy od pracodawcy, wyciągi z konta są dołączone i wszystko jest zaznaczone. Sytuacja, o której Pani wspomina troszkę odnosi sie do mnie. W zeszłym roku i w tym roku mam podobne zarobki (w tym trochę wyższe). Na początku tego roku odeszłam z jednej z moich 2 prac i jestem samozatrudniona od kwietnia (nie rozliczałam się jeszcze, więc nie mam niczego z IRS co by wskazywało na mój dochód, ale do NVC wysłałam wydruki czeków, które wpływały na moje konto od kwietnia wraz z wydrukiem z konta, gdzie widniała dana kwota). Drugą pracę mam od półtora roku (ona przynosi mi w tym roku 18k, reszta z 25k to samozatrudnienie). Dochód wydaje się rosnący w ciągu kilku ostatnich lat (2009-15k, 2010-16k, 2011-22k, 2012-25k), więc myślę, że to dobry znak.

Mąż wie o wszystkich zmianach związanych z pracą i co robię, więc nie powinno byc problemu z pytaniami. Myśli Pani jednak, że konsul może poprosić o współsponsora patrząc na moją sytuację finansową?

Dziękuję za pomoc.

Osoby samozatrudnione powinny dolaczyc dokument podpisany przez ksiegowego - takie jest najbezpieczniejsze rozwiazanie, bo zarobki osoby samozatrudnionej nie sa jej faktycznymi zarobkami: odliczas sobie przerozne rzeczy i dopiero kwota jaka pozostaje PO ODJECIU wszystkiego moze byc brana pod uwage. Dlatego osoby samozatrudnione maja osobne wytyczne z urzedu imigracyjnego: zalaczniki do podatkow (gdybys juz zaplacila podatek) badz dowod, ze firma jest w stable condition albo, ze Ty zarabiasz dana kwote i ta kwota jest twoim rzeczywistym zarobkiem - w wiekszosci konsul zyczy sobie list od ksiegowego... Trzeba by widziec co Ty masz i dopiero wtedy zastanawiac sie jak to poukladac... Widzisz gdyby bylo inaczej, to kazdy by sobie wplacal jakies czeki na konto przez kilka miesiecy twierdzac, ze jest samozatrudniony i kazdy by wize dostawal, bo by spelnial warunki poverty.

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Osoby samozatrudnione powinny dolaczyc dokument podpisany przez ksiegowego - takie jest najbezpieczniejsze rozwiazanie, bo zarobki osoby samozatrudnionej nie sa jej faktycznymi zarobkami: odliczas sobie przerozne rzeczy i dopiero kwota jaka pozostaje PO ODJECIU wszystkiego moze byc brana pod uwage. Dlatego osoby samozatrudnione maja osobne wytyczne z urzedu imigracyjnego: zalaczniki do podatkow (gdybys juz zaplacila podatek) badz dowod, ze firma jest w stable condition albo, ze Ty zarabiasz dana kwote i ta kwota jest twoim rzeczywistym zarobkiem - w wiekszosci konsul zyczy sobie list od ksiegowego... Trzeba by widziec co Ty masz i dopiero wtedy zastanawiac sie jak to poukladac... Widzisz gdyby bylo inaczej, to kazdy by sobie wplacal jakies czeki na konto przez kilka miesiecy twierdzac, ze jest samozatrudniony i kazdy by wize dostawal, bo by spelnial warunki poverty.

Dziekuje serdecznie za odpowiedz. Pracuje jako 1099 contractor. Pozostalo mi znalezc dodatkowego sponsora. Niestety nie jestem biegla w tych sprawach. Jaki zalacznik mialby dodatkowy sponsor przeslac, zebym mogla dolaczyc to do dokumentow? Dziekuje za odpowiedz.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Hmm, nie mam księgowego, a to co dostaje co miesiąc to ostateczny zarobek; nic od tego nie odliczam (dopiero przy rozliczaniu się w przyszłym roku podam to, jako dochód i będę musiała coś z tego zapłacić). Mam pismo z firmy, w której jestem samozatrudniona, któro mówi, że co miesiąc dostaję tyle i tyle za moje usługi.

Jak mogę dostać list od księgowego skoro żaden nie zajmuje się moimi dochodami?

Napisano

Ja bym bez wahania zaczął szukać drugiego sponsora. Ja ubiegałem się o moją GC przez żonę (Amerykanka). Mimo, że jej dochód był w owym czasie DUŻO wyższy niż ten podany w pierwszym poście (ok. średniej krajowej w USA), dostałem odmowę od konsula wraz z prośbą o dostarczenie W2 od dodatkowego sponsora. W moim przypadku nie był to problem bo teść mi dosłał dokumenty tydzień później i wizę do paszportu na wjazd dostałem (a w konsekwencji GC).

Nie mówię tego by kogokolwiek dołować, chcę raczej pomóc. Pamiętam bowiem jak zaskoczeni byliśmy z żoną, że nie dostałem papierów za pierwszym razem :) Najważniejsze to nie załamywać się niepowodzeniami. Postarajcie się o dodatkowego sponsora i wszystko będzie ok!

Napisano

Ja bym bez wahania zaczął szukać drugiego sponsora. Ja ubiegałem się o moją GC przez żonę (Amerykanka). Mimo, że jej dochód był w owym czasie DUŻO wyższy niż ten podany w pierwszym poście (ok. średniej krajowej w USA), dostałem odmowę od konsula wraz z prośbą o dostarczenie W2 od dodatkowego sponsora. W moim przypadku nie był to problem bo teść mi dosłał dokumenty tydzień później i wizę do paszportu na wjazd dostałem (a w konsekwencji GC).

Nie mówię tego by kogokolwiek dołować, chcę raczej pomóc. Pamiętam bowiem jak zaskoczeni byliśmy z żoną, że nie dostałem papierów za pierwszym razem :) Najważniejsze to nie załamywać się niepowodzeniami. Postarajcie się o dodatkowego sponsora i wszystko będzie ok!

Bardzo dziękuję za pomoc! Papiery od współsponsora są już gotowe i mąż weźmie je ze sobą na rozmowę. Zastanawiam sie tylko, że jeśli nie dostanie "tak" w dzień rozmowy, to ile będzie trwało przeglądanie papierów od współsposnora?

Po tym jak Pana teść dosłał dokumenty, to po jakim czasie była druga rozmowa ustalona?

Jeszcze raz bardzo dziękuję!

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mój mąż miał dziś, 12/12/12, rozmowę w ambasadzie i wszystko poszło idealnie. Konsul zadał kilka podstawowych pytań typu gdzie ja (USC) pracuję, od kiedy sie znamy, jak sie spotkaliśmy i ile razy byłam w Polsce, żeby zobaczyc się z mężem. Na końcu ucięli sobie małą pogawędke na temat wiz turystycznych, o które jest dość trudno (mąż starał się 3 razy i za każdym razem dostał odmowę).

Żadne dodatkowe dokumenty nie były potrzebne: ani papiery od współsponsora (widocznie to zależy od konsula, czy dane zarobki są wystarczające biorąc pod uwagę jeden z powyższych postów), ani takie jak np. aby udowodnic ongoing relationship (zdjęcia, rachunki itd).

Bardzo sie cieszę, że jest juz po wszystkim :)

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...
Napisano

czy to prawda, że nie można rozpocząć sponsorowania, jeśli ma się jakieś zaległe sprawy prawne (np. nie zapłacony stary mandat albo jakiś warning w którymś ze stanów) ? (chodzi mi o sponsora)

Napisano

Nieprawda. Nie ma nic do rzeczy - jedynie w zasadzie nierozliczone podatki (lub niespełnienie fundamentalnego wymagania bycia obywatelem lub rezydentem i posiadania wystarczających zarobków / assetów) stoją na przeszkodzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...