Skocz do zawartości

Kiedy Zniosą Nam Bariery Wizowe?

Arti1991r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

no dokladnie patrz takim dziadom jak korea czy tamte strony skosno okie :) przeciez oni wiz nie maja takie dziady no szok a polakom biednym nie daja ,

Czy ty masz dobrze w głowie? Jesteś takim prostakiem, czy to był sarkazm?

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

no dokladnie patrz takim dziadom jak korea czy tamte strony skosno okie :) przeciez oni wiz nie maja takie dziady no szok a polakom biednym nie daja , bylem w ny i troche polakow poznalem co mieszkaja tam na stale i sa nie legalnie to wlasnie mowili ze jak by zniesli wizy to duzo polakow by wlasnie wrucilo do polski jednak niech kazdy mowi ale gdzie jak gdzie ale w domu najlepiej wiem sam po sobie bylem krutko i mi sie przykszyło do polski wienc wiem jak to jest za granica :/

No widzisz, jakie te Stany Zjednoczone niesprawiedliwe, dziadom z Korei wizy zniesli a biednym z Polski nie....

a tak na marginesie, po co od razu innych od dziadow wyzywasz, lepiej sie czujesz, jak innych z blotem zmieszasz?

Czy Ty myslisz, ze jak nie musisz isc do ambasady po promese, to mozesz sobie latac do Ameryki kiedy chcesz?

W ruchu bezwizowym musisz sie tez zarejestrowac w ESTA i moze sie zdarzyc, ze nie dostaniesz akceptacji na wjazd.

Ja mialam wize z konsulatu, moj maz rejestracje z ESTA i na granicy w NY mi wbito 6 m-cy na i-94 a mezowi tylko 90 dni, gdyby chcial dluzej"zwiedzac" to tez musialby sie starac o wize.....

Napisano

dla nich tak a dla nas 500zł pół miesiaca pracy jak by nie patrzec i sie stresuj daddza czy nie dzadza ,a co ich to interesuje czy ktos leci do pracy czy pozwiedzac dla mnie to dziwne i sie dziwia ze polsa bedna no biedna , jak nie chca dac zarobic w polsce to trzeba szukac gdzie inndziej przeciez jak by dali kazdemu wize to by przeciez dolary szły do polski ale bo cos sie dzialo , i ludi było by stac na ładny samochod ,remont domu czy wogole a tu jak mialo byc tak pieknie to jest coraz gorzej .

• 4 tygodnie później...
Napisano

Czy naprawdę myślicie, że większość ludzi w Polsce marzy o tym by wyjechać do USA? To jest raczej zbyt duże uogólnienie. Co do tej grupy ludzi to się zgadzam, zawsze znajdą się takie osoby. Tylko nie popadajmy w przesadyzm, że się tak wyrażę ;) .

Ja się zgodzę z tą opinią. Myślę, że został nam taki obrazek w głowie Polaków emigrujących za Wielką Wodę by polepszyć swój byt. Moim zdaniem to już nie jest takie aktualne jak jeszcze 30-15 lat temu. Po co byśmy się mieli wyprawiać z Ocean, kiedy sama podróż trwa pół doby (i jeszcze jest w miarę kosztowna), jak bez większych problemów można podróżować po Europie (i pracować), są tanie linie lotnicze i praktycznie żaden lot nie trwa ponad 2 godziny. Można lepiej zarabiać w funtach lub euro (w końcu obie waluty stoją wyżej od dolara) i być nadal w bliskich kontaktach z krewnymi. USA nie daje takiego komfortu. Sądzę, że członkostwo w UE zrobiło swoje i jakoś nie widzę tej fali emigracyjnej do Ameryki. No ale to tylko moje zdanie i na wielu rzeczach się nie znam ;-)

Napisano

Można lepiej zarabiać w funtach lub euro (w końcu obie waluty stoją wyżej od dolara)

Zgodnie z tą logiką, Japonia to biedny kraj... 1 dolar to prawie 100 jenów...

Napisano

Sądzę, że członkostwo w UE zrobiło swoje i jakoś nie widzę tej fali emigracyjnej do Ameryki.

Tak jak juz ktos powyzej napisal, do USA emigruja ludzie innego typu niz do UE.

Zgoda, ze latwiej pojechac do pracy w Berlinie czy innym Londynie i latac do Polski co miesiac,ale to zadna emigracja - to tymczasowa praca za granica. Moim zdaniem calkowiecie nie ma sensu przylot do stanow na 6 miesiecy, zeby nielegalnie pracowac za pare dolarow na godzine.

Natomiast dla legalnych, zdolnych, wyksztalconych i zdeterminowanych oferta amerykanska jest wciaz bardziej interesujaca.

Co do "zaniku" zainteresowania stanami wsrod rodakow - ilosc chetnych w loterii wizowej tego nie potwierdza.

Napisano

Tak jak juz ktos powyzej napisal, do USA emigruja ludzie innego typu niz do UE.

Zgoda, ze latwiej pojechac do pracy w Berlinie czy innym Londynie i latac do Polski co miesiac,ale to zadna emigracja - to tymczasowa praca za granica. Moim zdaniem calkowiecie nie ma sensu przylot do stanow na 6 miesiecy, zeby nielegalnie pracowac za pare dolarow na godzine.

Natomiast dla legalnych, zdolnych, wyksztalconych i zdeterminowanych oferta amerykanska jest wciaz bardziej interesujaca.

Co do "zaniku" zainteresowania stanami wsrod rodakow - ilosc chetnych w loterii wizowej tego nie potwierdza.

Hmm, ciekawe spojrzenie, tak o tym nie pomyślałam ;) Nie mam żadnych przesłanek do tego, żeby osądzać jaki to "typ" ludzi wybywa chociażby na wyspy brytyjskie, a jaki do USA i czy faktycznie to różny profil społeczny. Swoją opinię wyraziłam na podstawie obserwacji życiowych, natomiast nie wzięłam pod uwagę danych loterii wizowych ;) Chodzi mi o to, że widzę po ludziach (znajomych, znajomych znajomych i ich znajomych), że jak np. znają niemiecki, to jadą do Niemiec (najpierw staż, potem coś więcej może), jak znają francuski wyjeżdżają do Francji lub obecnie o wiele częściej do Belgii; jak ktoś woli gorące klimaty to Hiszpania i Grecja i Włochy. No i nie zapominam o zawsze popularnym UK ;) A chętnych do USA nigdzie nie widzę (poza Internetem i forach USA oczywiście ;) ) O to mi głównie chodziło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...