TomaszNL Napisano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2012 @idaho - nie baw się w żadne transakcje typu używanie PL karty debetowej/kredytowej (do ROR) w USA!!! Idź do banku, w którym masz ROR i otwórz konto walutowe w USD! Oto moja rada (z własnego doświadczenia): 1. Otworzyć konto walutowe. 2. Wymienić PLN na USD w jednym z kantorów internetowych (transakcja trwa do 24h) 3. Zakupione dolary wpłacić na konto walutowe. 4. Lecieć do USA i przy płaceniu używać karty z konta walutowego. Ja miałem swego czasu konto walutowe z BZWBK. 0zł na transakcje kartą, 0zł opłat za kartę i konto w pierwszym roku. Wypłata z bankomatu 1.5USD - max. $800 jednorazowo (lub $600 w przypadku niektórych banków). 5. Jeśli jest to wycieczka jednorazowa, po powrocie do kraju idź do banku i zamknij konto walutowe nawet jeśli jest darmowe. Banki mają to do siebie, że po upływie pierwszych 12 miesięcy zaczną Ci naliczać jakieś bzdurne opłaty. Tym sposobem unikniesz przewalutowania przez bank = zaoszczędzisz sporo kasy. ps. Z Mastercard nie powinno być żadnych problemów. Mi nigdy się nie zdarzyło by karta została odrzucona.
jkb Napisano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2012 Otoz interesuje. Kiedys, mieszkajac jeszcze w Polsce, bedac w Czechach dla zabawy pobralem z bankomatu 100 koron uzywajac karty MC a za chwile tyle samo za pomoca karty Visa. Wieksze obciazenie z konta bylo od Visy. Dodam ze obydwie karty byly z tego samego banku (City HAndlowy). To, ze karty sa z tego samego banku nie oznacza, ze bank rozlicza je w tej samej walucie. Stawiam dolary przeciwko orzechom, ze MC byla rozliczana w EUR a Visa w USD. A zatem nie dziwi, ze za transakcje Visa dostalesz bardziej po kieszeni...
andyopole Napisano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2012 Z punktu widzenia klienta jednak nie ma to znaczenia. Klient w banku widzi: a) walute rozliczenia transakcji miedzynarodowych kurs waluty w banku To, ze karty sa z tego samego banku nie oznacza, ze bank rozlicza je w tej samej walucie. Stawiam dolary przeciwko orzechom, ze MC byla rozliczana w EUR a Visa w USD. A zatem nie dziwi, ze za transakcje Visa dostalesz bardziej po kieszeni... c) ew. prowizja za platnosci karta za granica i na podstawie tego moze stwierdzic ile kasy wyda. To, ze/czy VISA przechodzi przez USA i $$ to akurat klienta nie interesuje... no to jak wlasciwie jest? Interesuje klienta czy nie powinno?
jkb Napisano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2012 no to jak wlasciwie jest? Interesuje klienta czy nie powinno? Interesowac powinno Cie czytanie ze zrozumieniem Klient idzie do banku i biorac karte wie, ze np. dostaje MasterCard rozliczana w USD, albo Vise rozliczana w EUR, albo jakakolwiek kombinacje powyzszych. To, ze transakcje Visa "ida przez USA", Nigerie czy inna Kambodze, i ze potracane tam sa $$, €, £, ¥ czy inne ¤, w ogole klienta nie musi interesowac. Klient widzi spready w banku, zna walute, w ktorej jest rozliczana karta, widzi tabele oplat i prowizji i na tej podstawie wie ile bedzie go kosztowac dana transakcja.
idaho Napisano 2 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2013 Byłem dzisiaj w banku ,gdzie wyrabiałem swoją MC. I rzeczywiście jest tak,że karta MC poza strefą euro będzie przeliczana w ten sposób,że $$ na Euro i to na PLN, a karta Visa była by przeliczana w postaci $$ na PLN. Ile się traci? - tego przyznam nie wiem,Pani w banku powiedziała,że nie jest w stanie obliczyć straty przy wydatku np. 1000 $.. @Tomasz NL-dziękuje za podpowiedź z kontem walutowym.
jkb Napisano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2013 Byłem dzisiaj w banku ,gdzie wyrabiałem swoją MC. I rzeczywiście jest tak,że karta MC poza strefą euro będzie przeliczana w ten sposób,że $$ na Euro i to na PLN, a karta Visa była by przeliczana w postaci $$ na PLN. Ile się traci? - tego przyznam nie wiem,Pani w banku powiedziała,że nie jest w stanie obliczyć straty przy wydatku np. 1000 $.. A to dlatego, że Pani w banku nie chciało się wziąć kursu walut z danego dnia i przeliczyć. Bierzesz kurs sprzedaży: USD do PLN, USD na EUR i EUR na PLN i patrzysz ile Cię to będzie kosztować. A widełki w bankach potrafią być spore. Oczywiście mogą dochodzić do tego opłaty z tytułu prowizji za przewalutowanie i/lub transakcję zagraniczą, które opisane są w regulaminie danych kart.
TomaszNL Napisano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2013 Ile się traci? - tego przyznam nie wiem,Pani w banku powiedziała,że nie jest w stanie obliczyć straty przy wydatku np. 1000 $.. Ręce opadają. Pracownik banku nie potrafi przeliczyć walut różnych krajów...
Femshep Napisano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2013 Ja mam Mastercard z Pekao SA i nie miałam, żadnych problemów w USA. Nie wiem dokładnie jak jest przeliczana, ale wszyscy mi doradzali konto walutowe, straszyli, zeby nia nie placic etc. Placilam i tak i jestem bardzo mile zaskoczona. Kurs dolara po ktorym przeliczali byl bardzo ok, wcale nie zawyzony, zblizony wrecz do kursu NBP USD/PLN.
rynr Napisano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2013 z mojego doświadczenia - lepiej zawsze mieć gotówkę
Mr NM Napisano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2013 Nie czepiajcie sie Pani w banku ze nie chcialo sie jej policzyc - bo tego ona nie moze dokladnie zrobic. Problem polega na tym ze placac w USD piersza wymiana na EURO nastepuje rzy wystwcy karty i dopiera ta ilosc EURO jest zmieniana w naszym banku na PLN - tak wiec pani w okienku moze tylko powiedziec ile moze skroic nas nasz bank ale nie powie ile skroja kasy wystawcy karty. Z mojego doswiadczenia placenia kartami lepiej uzbroic sie w konto walutowe. W grudniu mialem kilka operacji karta, przy kazdej operacji moj bank zarobil na kazdym EURO 0.20zł (dwadziescia groszy) co uwazam za przeginke. Nie oszukujmy sie - kazde przewalutowanie jest kosztowne wiec nalezy tego unikac - tym bardziej ze obecnie chyba wszystkie banki maja w umowach ze moga rozliczac w operacje w jakims okreslonym czasie a nie w czasie operacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.