ilya_ Napisano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2013 5) opcją ostateczną jest "przesiedzenie" wizy turystycznej, tylko zdaje się, że jakiekolwiek tego typu rzeczy blokują petycję o zieloną kartę (którą składamy teraz) wg mnie bez sensu. Z J-1 w Twoim przypadku moze byc spory problem. 1. Masz meza rezydenta 2. Po wize nalezy wyjechac poza USA Musisz sie zastanowic co i jak... Do męża mozesz wieżdżać na turysytcznej. Tak, moze byc problem, ale w ostatecznosci mozna spróbować gdybyś już poza usa się znalazła i chciala aplikowac na cos innego niz b2. Pozatym Lavia gdyby juz do tego au-pair doszlo musialabys znaleźć miejsce tak gdzie maz mieszka. Au-pair zawsze mozna przedlozyc do 2 lat trwania.
Lavia Napisano 5 Maja 2013 Autor Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 Dziękuję za odpowiedzi. Niestety stażu nie znalazłam, więc nie zostało nic tylko wrócić do Polski. Trochę mi się w głowie nie mieści, że praktycznie przy każdej wizie istnieje wiza towarzysząca dla współmałżonka, a posiadacz Zielonej Karty może tylko złożyć petycję i czekać na swoją kolej. Czyli mam rozumieć, że starając się o jakąkolwiek wizę nieimigracyjną pierwszeństwo ma wykazanie, że mam do czego wracać i nie mam zamiaru osiedlania się w USA (co składając petycję imigracyjną jest raczej trudne), a nie, że zamierzam korzystać z wizy zgodnie z prawem? A czy przylatując za kilka miesięcy na wizie turystycznej mogę po prostu powiedzieć na granicy, że przylatuję do męża?
sly6 Napisano 5 Maja 2013 Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 Mozesz miec problem z otrzymaniem wizy ,tutaj musisz przekonac Konsula ze wrocisz,nie zostaniesz dluzej w USA.nie bedzie tego pobytu przedluzac Mozesz powiedziec na granicy ale pamietaj ze pobyt ma byc turystyczny
Lavia Napisano 5 Maja 2013 Autor Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 Mozesz miec problem z otrzymaniem wizy ,tutaj musisz przekonac Konsula ze wrocisz,nie zostaniesz dluzej w USA.nie bedzie tego pobytu przedluzac Mozesz powiedziec na granicy ale pamietaj ze pobyt ma byc turystyczny To się nazywa błyskawiczna odpowiedź, dzięki A jeśli przyjechałabym turystycznie i chciała wnioskować o przedłużenie pobytu, to również mogę napisać, że mam tu męża, mąż pracuje, a ja chcę grzecznie z nim posiedzieć jeszcze parę miesięcy?
kzielu Napisano 6 Maja 2013 Zgłoś Napisano 6 Maja 2013 Mozesz probowac ale szanse na pdmowe masz bardzo wysokie...
sly6 Napisano 6 Maja 2013 Zgłoś Napisano 6 Maja 2013 Lavia mozesz takie cos zrobic ale pamietaj ze kolejnym razem wlot na teren USA moze nie byc taki latwy i prosty..chyba ze odczekasz-poczekasz dlugo lub urzednik powie na granicy ze OK
Lavia Napisano 7 Maja 2013 Autor Zgłoś Napisano 7 Maja 2013 Lavia mozesz takie cos zrobic ale pamietaj ze kolejnym razem wlot na teren USA moze nie byc taki latwy i prosty..chyba ze odczekasz-poczekasz dlugo lub urzednik powie na granicy ze OK Wiem, że może nie pójść gładko... Wiele jednak zależy od szczęścia. Odczekam, ale ile to znaczy długo?
sly6 Napisano 7 Maja 2013 Zgłoś Napisano 7 Maja 2013 to tez nie ma sprecyzowane ale jesli pracujesz,uczysz sie to pokaz to nie lata sie do USA na okres 6 miesiecy a niby sie pracuje w Polsce,i za 1-2 miesiace sie wraca
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.