lochraven Napisano 3 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2013 W Navy będę miał teoretycznie 30 dni urlopu w roku, także mam nadzieję, że też będę latał około raz na rok jak się uda. No i jak dobrze pójdzie to na jesieni moja mama przyjedzie do USA po raz pierwszy.
River Napisano 3 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2013 Pamietam ze przed przylotem tutaj planowalam co rok do Polski latac.Realia sa jednak inne.Pierwszy raz przylecialam do Polski po 3 latach pobytu tutaj.Potem tak srednio co 2 lata latalam.Czasem z mezem ,czasem sama.Bez meza jak wiadomo bylo o wiele taniej.Teraz po 10 latach tutaj coraz mniej tesknie i chyba wybiore sie do Polski moze za rok( 3 lata od ostatniego pobytu).Ostatnio jak bylam to po 2 tygodniach chcialam wracac.
katlia Napisano 3 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2013 Ja tez jezdzilabym czesciej gdybym miala wiecej urlopu. Ale faktem jest, ze mam tu rodzine w innych stanach, wiec troche tego urlopu ubywa ich odwiedzajac... no i tez jest caly swiat do zwiedzenia. Jezdzic do Polski jest przyjemnie, ale Paryza, czy Buenos Aires czy Bankoku nie zastapi, wiec... co kilka lat jade na tydzien-10 dni max... i tak juz zostanie....
c4r0 Napisano 3 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2013 Wiesz, jest cos takiego jak urlop W USA nie jest on tak długi jak w PL (w większości przypadków). Szczególnie w przypadku ludzi młodych. Ja prawo do dodatkowych 5 dni urlopu nabywam dopiero po 5 latach pracy w firmie. Moja zona ma obecnie 10 dni platnego urlopu, wiec podroz do PL dwa razy do roku jest poprostu niewykonalna. Nie wiem jak to jest na internshipach ale skoro w ciągu roku latasz 3 razy, domyślam się że sytuacja wygląda całkowicie inaczej. Ja mam osobiście zamiar latać do Polski raz do roku. Jako, że mam parę dni urlopu więcej od żony to w tym roku najpewniej polecę sam (na ok.8-10 dni). Jej minimum ustaliłem na wizytę raz na dwa lata. Oczywiście wszystko zależy także od stanu finansów Ja brałem bezpłatny, i bezpłatnego w tej firmie gdzie jestem można brać ile się chce o ile robota jest zrobiona Płatny urlop jako internowi mi nie przysługuje. Poza tym są chyba jakieś wolne na święta. Nie wiem jak to jest w innych firmach ale ja miałem w tą zimę wolne od 24 grudnia do 2 stycznia, plus wziąłem parę dodatkowych dni i udało się spędzić święta w rodziną i sylwestra z przyjaciółmi
kzielu Napisano 3 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2013 Ja jestem w PL co najmniej raz w roku... Urlopu mam 4 tygodnie, do tego może też robić comp time czyli później odebrać nadgodziny zamiast dostać za nie kasę...
c4r0 Napisano 4 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2013 Mi się wydaje, że jak się jest w dobrych układach z szefem to zawsze można coś wymyślić. Ale to na pewno zależy też od tego, co to za praca.
Jackie Napisano 4 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2013 Nie latam w ogóle i szczerze mówiąc nie planuję. Nie tęsknię póki co.
Nigella Napisano 4 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2013 Lochraven, to jednak Navy? Mam rozumieć, że się udało? W takim razie gratuluję!!! Ja mam dwa tygodnie urlopu i dylemat: lecieć na stare śmieci, czy wykorzystać ten czas na zwiedzanie Stanów. Chciałoby się zrobić to i to, ale tak się po prostu nie da, nie mówiąc o tym, że koszt dwutygodniowego urlopu w Polsce dla dwóch osób byłby całkiem spory. Na razie nie tęsknię jakoś straszliwie i może dlatego nie mam ciśnienia na podróż do Polski, ale kto wie, co będzie za dwa lata, pięc lat...
TomaszNL Napisano 4 Lutego 2013 Autor Zgłoś Napisano 4 Lutego 2013 Mi się wydaje, że jak się jest w dobrych układach z szefem to zawsze można coś wymyślić. Ale to na pewno zależy też od tego, co to za praca. Taaaaa. Ja z szefem jestem w b.dobrych układach, praca o jakiej wielu moze pomarzyc ale na corporate shit nie ma sily Dzis gadalem z siostra z Polski, ktora w tym roku ma do wykorzystania 33 dni urlopu Mozna tylko pozazdroscic... W grudniu tez mialem wolne od 21ego do 2ego ale nie lubie Polski o tej porze roku. Raczej wybralbym sie tam na wiosne, lub latem... a swiat w Stanach jak na lekarstwo. Zreszta na 4ego lipca kto by chcial sie z US ruszac ))
denko Napisano 21 Marca 2016 Zgłoś Napisano 21 Marca 2016 hej, czy ktoś z was, kupując bilet do USA lub z USA do polszy korzystał z opodo?? czy można im wierzyć? bo te informacje i komentarze: http://wakacjesos.pl/opodo-pl mrożą mi krew w żyłach, przyznam, że zaczynam wątpić w sens zakupów tam.. jak ktoś może potwierdzić czy to prawda będę wdzięczny
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.