Skocz do zawartości

Przewóz Pieniędzy Z Usa Do Pl

nr0d

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To moze zadaj to pytanie urzedowi celnemu ;)

jest tez wujek google i wiele stron :)

1 juz Ci podalem i tam pisze o 10 tys euro a wiec wiecej niz 10 tys dol us ;) ale musisz zobaczyc przelicznik

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

To moze zadaj to pytanie urzedowi celnemu ;)

jest tez wujek google i wiele stron :)

1 juz Ci podalem i tam pisze o 10 tys euro a wiec wiecej niz 10 tys dol us ;) ale musisz zobaczyc przelicznik

Sly, nie mieszaj czlowiekowi w glowie. :)

W USA jest obowiazek zglaszania celnikom wartosci wyzszych niz $10k.

W Unii Europejskiej musisz zglosic celnikowi przy wjezdzie badz wyjezdzie kwoty przekraczajacej 10 k EURo.

Napisano

a co ja robie?dalem linka do tych 10 tys euro a do tego niech sie spyta w urzedzie celnym jakie sa zasady w Unii i to jest mieszanie? ;)

Napisano

a co ja robie?dalem linka do tych 10 tys euro a do tego niech sie spyta w urzedzie celnym jakie sa zasady w Unii i to jest mieszanie? ;)

Twoje rady sa bardzo cenne, czasem jednak wymagaja kilkukrotnego przeczytania, celem np. uzupelnienia interpunkcji lub skorzystania z pomocy tlumacza. Teraz to ja juz kumam Twoje wypowiedzi ale na poczatku, przyznam, bywalo trudno.... :o:D

Napisano

tak wiem sa problemy z ktorymi juz zyje od tzw urodzenia .czy sie kiedys to zmieni,kto to wie -to byloby cos.

ale dobrze ze chociaz te rady widzisz :)

• 2 lata później...
Napisano

Witam !

Odświerze trochę temat.

Chciałbym wwieźć do Polski około 60.000 $ , na remont domu i wydatki na czas pobytu tam.

Moim pytaniem jest czy po zgłoszeniu tych pieniędzy na lotnisku służbie celnej , będę zmuszony do zapłacenia podatku w Polsce , czy jakiś innych opłat ?

Czy może lepiej założyć konto walutowe w Polsce i przelać te kwotę ( ale czy to też nie wiąże się z jakimś podatkiem) ?

Pozdrawiam

Napisano

Obowiazek podatkowy powstaje w momencie, gdy srodki sa postawione do Twojej dyspozycji. To, ze przewozisz je przez granice nie ma znaczenia. Jezeli rozliczasz sie w PL, i zarobiles te $60k wtedy, gdy miales nieograniczony obowiazek podatkowy w Polsce, to podatek powinienes rozliczyc za rok, w ktorym te srodki otrzymales.

Napisano

sirk33 nawet jak nie zalozysz konta to moze sie zapytac US skad masz kase na remont ,bo jest cos takiego jak donosy ..

a wtedy jak dojda ze musiales sie rozliczyc to masz nie wesolo

jak pisze jkb zobacz dobrze przepisy podatkowe :) czy sie kwalifikujesz na aby od Ciebie nie pobierac podatku

Napisano

Czy może lepiej założyć konto walutowe w Polsce i przelać te kwotę ( ale czy to też nie wiąże się z jakimś podatkiem) ?

Przelewy powyzej 15K euro sa rejestrowane i opcjonalnie zglaszane do GIIF. Ewentualnie mozesz przlew podzielic na mniejsze kwoty.

Napisano

Pieniądze są uczwiwie zarobione i opodatkowane w USA.

Z tego co poczytałem są jakieś przepisy między USA/POLSKA o braku podwójnego opodatkowania.

Dlatego właśnie chciałem się zapytać czy może ktoś wwoził większe kwoty i zgłaszał jak to wygląda w praktyce przy wwozie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...