ola123xd Napisano 22 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2013 a co moze oznaczac to "out" przy tej pieczatce i przy dacie kiedy przylecialam.do Stanow Znam angielski. mam 4,5 .tylko na poziomie podstawowym. BO nie mialam mozliwosci nauki w szkole podst. i gimnazjum. a jaki jest tam poziom edukacji?
ola123xd Napisano 22 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2013 Jest mi poprostu ciezko wybrac dlatego prosze o rady. Mama nie ma zamiaru tam zostac. Jest strasznie niezdecydowana - raz na tak raz na nie. Dziadkowie mowia zostan zostan. Bedzie ci lepiej . To samo wujek i ciocia. Ale postawcie sie w mojej sytuacji. Moze mial ktos podobna , moze sie ktos podzieli co by zrobil teraz. Ja np. teraz jestem w kropce. RODZINA naciska zebym zostala. A mbie to juz meczy bo sama nie wiem czy bedzie mi tam rzeczywiscie lepiej czy nie. Jezeli mama tam nie ma zamiaru zostac to czy jest jakis sens mieszkac z dziadkami i wujkiem ktorych znam 18 lat przez telefon?
mi0706 Napisano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2013 Tylko ze my o zielona karte staralismy sie juz 10 lat temu a moze naweet wiecej. Wiem ze musze sie zdecydowac czy zostac czy wrocic. dobrze o tym wiem. tylko to nie takie proste. Tam polska szkola sie nie liczy a studia sa drogie. Moze mi ktos troche przyblizyc jak wyglada tam szkola? i czy bedzie mi ciezko z ang jezeli dopiero w liceym zaczelam sie go uczyc. Chce isc na dobre studia a tam chyba jest lepiwj niz tu w Polsce. Wszyscy mysla ze zycie w Stanach jest cudowne i wszystkim sie dobrze powodzi. WCALE TAK NIE JEST . ludzie pracuja na dwie zmiany . no ja jak tam bylam to bylam w szoku. tam licza sie tylko pieniadze przynajmniej ja to tak widzialam. W Polsce byloby wszystko dobrze jakby tylko ta Praca byla. nic wiecej. Zauważ, że nie ma idealnego miejsca do zycia na całym świecie! Każde ma swoje mankamenty. W Polsce jest fajnie - nie ma pracy (tak mówiąc ogólnie) W US jest praca - nie ma wolnego czasu (również mówiąc ogólnie). A to i tak zależy od indywidualnego podejścia każdego człowieka. Znam ludzi w Polsce, którzy mają górę kasy, ale wolnego czasu brak. Rozmawiałem ostatnio z taką osobą i mówiłem, że fajnie by było podróżować bo są teraz takie fajne oferty na loty w różne miejsca, ale ja mam mało kasy. On mi na to odpowiedział, że cena nie gra roli, ale u niego deficytowym jest właśnie czas. Tak samo jak tam trzeba działać i zdać się na samego siebie, bez tego do niewielu rzeczy się w życiu dojdzie. GC mogą Ci w końcu odebrać, bo ona poprostu nie do służy!
OLUDOMI Napisano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2013 ja vci radze jechac mimo ze troche sama jestem w kropce wiadomo ze w twoim wieku mozliwe ze bedzie ci ciezko z daleka od mamy ale wydaje mi sie ze bedziesz tego zalowac jesli nie pojedziesz. ja kiefyswczesniej po gimnazjum mialam taka opcje ale zrezygnowalam i teraz zaluje ;-);-);-):-)ze niezdecydowalam sie w tedy no ale taki wiek kazdy dorasta inaczej naszczescie znow mam te szanse i to duzo wieksza jaka jest GC
katlia Napisano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2013 Ja bym radzila skonczyc szkole i studia w Polsce, ewentualnie wyjechac do pracy gdzies w Europie, i byc blizej kraju, rodziny, przyjaciol. Lecac do USA tylko dlatego zeby nie stracic GC nie ma sensu jezeli nie masz specjalnej ochoty mieszkac tu na stale.
JuliaK Napisano 15 Maja 2013 Zgłoś Napisano 15 Maja 2013 Mam podobna sytuacje tyle, ze ja obecnie jestem w 1 LO (takze biol-chem), a chce wyjechac na 3. Jedynym problemem dla mnie jest wiza, obecnie mam turystyczna, ale jesli sie siotrze uda i dostanie za rok w czerwcu obywatelstwo to bede probowala dostac green card na zasadzie laczenia rodzin lub bede sie starala o wize studencka. Mysle ze powinnas jechac do stanow i tam pojsc do ostatniej klasy high school (jak ja), po zakonczeniu tam calej nauki, zycie jest latwiejsze i na wyzszych standartach. Ja rowniez zostawie rodzicow w PL, ale przeciez zawsze beda mogli przyjezdzac, a ty odwiedzac polske i znajomych. Tam tez poznasz ludzi! Tylko musisz od samego poczatku obracac sie w amerykanskim srodowisku, a nie tzw."polaczkowie". Co do zdania matury w polsce i dopiero wyjechania do stanow - nie oplaca sie, polska matura sie tam nie liczy. Natomiast jak tam pojedziesz to oswoisz sie z jezykiem i nauczysz sie plynnie mowic, na dodatek na lekcjach w szkole nauczysz sie naukowych slow typu: restryktaza, trojkat rownoboczny itp. Od razy Ci bedzie latwej. Po jednym roku w szkole nie wszedzie dostaniesz HS Diploma (musisz sie dowiedziec od szkoly do ktorej zamierzalabys pojsc), wiec mozesz zdac egzamin, ktory jest odpowiednikiem tego dyplomu, na dodatek egzamin jest dosc latwy, a otworzy ci drzwi na studia. Tymi argumentami przekonywalam moich rodzicow pozniej college, ktory dla rezydentow chyba jest tanszy niz dla 'foreign students'. Pozniej ta nauka Ci sie jakos ulozy, sa kredyty studenckie itp. a jesli mozna wiedziec to z jakiego miasta jestes i do jakiego stanu zmierzasz wyjechac?
Joanna30 Napisano 15 Maja 2013 Zgłoś Napisano 15 Maja 2013 @ JuliaK - weź pod uwagę, że jeśli wyjedziesz do USA na wizie studenckiej, to jesteś "international student" a nie rezydent, więc dla Ciebie studia tańsze nie będą. Podczas studiów nie możesz pracować, a nikt nie da Ci kredytu, którego nie będziesz w stanie spłacić (nie mając pracy). Natomiast jeśli chodzi o sponsorowanie przez rodzeństwo, to w tej chwili oczekiwanie na zieloną kartę w tej kategorii (F4) trwa jakieś 12 lat.
sly6 Napisano 15 Maja 2013 Zgłoś Napisano 15 Maja 2013 odwiedzac rodzicow?ile raz na rok a moze na dluzej To nie loty z Unii ze sa tanie i szybko sie leci chyba ze kogos stac na to ,na takie podroze ,czeste
JuliaK Napisano 15 Maja 2013 Zgłoś Napisano 15 Maja 2013 @ JuliaK - weź pod uwagę, że jeśli wyjedziesz do USA na wizie studenckiej, to jesteś "international student" a nie rezydent, więc dla Ciebie studia tańsze nie będą. Podczas studiów nie możesz pracować, a nikt nie da Ci kredytu, którego nie będziesz w stanie spłacić (nie mając pracy). Natomiast jeśli chodzi o sponsorowanie przez rodzeństwo, to w tej chwili oczekiwanie na zieloną kartę w tej kategorii (F4) trwa jakieś 12 lat. Co do tych studiow to pisalam w kontekscie kolezanki, ktora ma zielona karte i moze legalnie pracowac. Ale tym ze czeka sie 12 lat na otrzymalnie zielonej karty dzieki siostrze to tym mnie zdziwilas :o/> slyszalam, ze rodzice kolezanki mojej siostry dostali zielona karte od jej zlozenia papierow po 3 miesiacach, ale nie wiem ile w tym prawdy. Moja siostra tez bedzie sie starala o zielona karte dla rodzicow, a ze ja w momencie tych skladania papierow bede miala 18 lat, a pelnoletnosc w stanach jest od 21 to podlegam pod rodzicow, czyli jak oni dostana zielona karte to i ja(chyba?)
sly6 Napisano 15 Maja 2013 Zgłoś Napisano 15 Maja 2013 troche cos slyszalas ale nie zupelnie tak mozna GC dostac w 3-6 miesiecy ale bedac na terenie USA,jesli chodzi o rodzicow ale inny czas jest jak sie starasz po za USA a wiec z Polski,wtedy ten czas moze byc i 1 rok czasu A Ty czekasz na sponsorowanie przez rodzicow.,a co do tego Oni musza miec odpowiedni dochod a jak nie maja to znow siostra musi miec a przy sponsorowaniu rodzicow moze nie byc latwe-chyba ze nie zle ktos zarabia ..ale o tym poczytasz na forum,plus stronach rzadowych
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.