Gość espe Napisano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Takiej gwarancji to nigdzie nie ma. Bo można też się obudzić z ręką w nocniku tam, w nie swoim kraju. I żałować że się nie spróbowało powalczyć bardziej w Polsce. Jak jechać do stanów to zgodnie z ich zasadą - kto nie ryzykuje ten nie ma.
karusek Napisano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Takiej gwarancji to nigdzie nie ma. Bo można też się obudzić z ręką w nocniku tam, w nie swoim kraju. I żałować że się nie spróbowało powalczyć bardziej w Polsce. Jak jechać do stanów to zgodnie z ich zasadą - kto nie ryzykuje ten nie ma. espe ja gdybym myślał tak jak Ty, to będąc na twoim miejscu bym nie jechał.
Partners Napisano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2014 Jak widzisz nie ma prostych odpowiedzi. Jak się zarabia powyżej 4-5 tyś netto w Polsce to trzeba się liczyć z tym, że zanim osiągnie się taki sam standard w USA minie trochę czasu i ciężkiej pracy. No i daleko. Ale może być tak że będziesz właśnie z tych nielicznych którzy szybko to przeskoczą . My po takim rachunku rozmowę przełożyliśmy na bliżej nieokreślony termin. Właśnie warto zrobić sobie prosty rachunek IMHO. USA Gdy zarobki poniżej średniej krajowej i jesteś z prowincji bądź nie dużego miasta. Nie duża intensywność z rówieśnikami co za tym idzie mała zależność od znajomych oraz rodziny. Nie masz się, nad czym zastanawiasz lecisz do USA. PL Gdy zarobki powyżej średniej krajowej i jesteś z dużego miasta. Duża intensywność z rówieśnikami co za tym idzie duża zależność od znajomymi oraz rodziny. Proponuje zostać w PL. EU W pozostałych polecam EU. Pozdrawiam
kasia-125 Napisano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2014 A ja sobie to tak tłumacze, jak tu się nie udało to większe prawdopodobieństwo że i tam się nie uda. A jak tu sobie radzilismy to tam prawdopodobnie będziemi ok :-):-):-)
arbo Napisano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2014 Właśnie warto zrobić sobie prosty rachunek IMHO. USA Gdy zarobki poniżej średniej krajowej i jesteś z prowincji bądź nie dużego miasta. Nie duża intensywność z rówieśnikami co za tym idzie mała zależność od znajomych oraz rodziny. Nie masz się, nad czym zastanawiasz lecisz do USA. PL Gdy zarobki powyżej średniej krajowej i jesteś z dużego miasta. Duża intensywność z rówieśnikami co za tym idzie duża zależność od znajomymi oraz rodziny. Proponuje zostać w PL. EU W pozostałych polecam EU. Pozdrawiam Nie upraszczajmy tak wszystkiego - bo mi wyjdzie, że jednak PL. Ja bym dodał jeszcze jeden czynnik - możliwość wyboru klimatu. Ja zakładam, że USA wybieram ze względu na kilka czynników: 1. Klimat (zakładam obecnie wyłącznie stany gdzie jest ciepło i nie ma zimy) 2. Szanse dla dzieci - mając z czasem oba obywatelstwa (PL, czyli UE i USA mają lepsze szanse w przyszłości) 3. Oderwanie się od rutyny korporacyjnej w PL - przynajmniej na chwilę zanim nie wpadnę w taką w USA. 4. Mam ochotę sprawdzić się w tamtych warunkach - ile mogę osiągnąć. 5. Nawet jeżeli po roku/2 latach stwierdzę, że to nie dla mnie to mam gdzie wracać (nie sprzedaję niczego w PL) i znam o wiele lepiej język (cała rodzina też). Z co do standardu życia... trzeba myśleć pozytywnie. Zakładam, że jak już się rozkręcę to będzie to przynajmniej taki sam standard życia jak w PL (ale to pewnie potrwa parę lat). No i mając takie nastawienie na razie jestem zdecydowany na USA. Tak więc chyba każdy ma inne motywacje - bo ja kwestie "lepszych zarobków" stawiam gdzieś na ostatnim miejscu.
Gość espe Napisano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2014 Ad. 2 Jeżeli chodzi o paszport to zgadzam się że ten z US daje większe możliwości. Ale jest też kwestia szkolnictwa - niby większe możliwości ale ceny też konkretne. Np. z tego ci widziałem w NY większość dzieci emigrantów studiowała w Polsce (szczególnie np. medycynę). A pieniądze już od podstawówki mają w US duże znaczenie - regionalizacja elementary school i o wiele droższe nieruchomości tam gdzie jest dobra podstawówka. Generalnie można podsumować to tak - jak się ma pieniądze to jest super i pewnie dużo większe możliwości niż w PL.
karolamo Napisano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2014 My już po spotkaniu, wizy przyznane, niedługo napiszę więcej.
kasia-125 Napisano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2014 My już po spotkaniu, wizy przyznane, niedługo napiszę więcej. Gratulacje
medeski Napisano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2014 My już po spotkaniu, wizy przyznane, niedługo napiszę więcej. Super, gratulacje!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.