Skocz do zawartości

Dv 2014 - Co Po 1 Maja 2013? Pytania I Odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

no właśnie ma mnie odwieźć na brooklyn ;) Sunset park wiec w ogóle daleko - metro odpada... z 3 przesiadkami!czyli zostaje mi słynne żółte taxi? Stoja one tak jak w filmach ? przed wyjściem z lotniska czy trzeba sobie ją zamówić z lotniska? Nie leci nikt może 1 października? raźniej z kimś...

• Odpowiedzi 2,9 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

no właśnie ma mnie odwieźć na brooklyn ;) Sunset park wiec w ogóle daleko - metro odpada... z 3 przesiadkami!czyli zostaje mi słynne żółte taxi? Stoja one tak jak w filmach ? przed wyjściem z lotniska czy trzeba sobie ją zamówić z lotniska? Nie leci nikt może 1 października? raźniej z kimś...

Przed wyjściem z lotniska ustawia się kolejka taksówek - oglądnij się za napisem "taxi stand" lub "taxis". Jeżeli Twój znajomy pracuje w Sunset Park, to może i zdążyłby do pracy, ale wątpię, bo o tej porze i samoloty czasami w kolejce oczekują pozwolenia na lądowanie, i na drogach korki.

Napisano

nic nie odpada, subway w NY bardzo dobrze fu nkcjonuje, tylko trzeba dobrze popatrzec na schemat i pokombinowac z przesiadkami, jak z bagazami to jedziesz dluzej i przesiadasz sie na stacjach gdzie malo po schodach sie chodzi, a jak sie spieszysz to przesiadasz sie nawet kilka razy, pomimo tego ze mozna dojechac jednym lub dwoma pociagami. Przyklad: do E86 od mojego domu mozna sie przesiasc raz ale jedzie sie 1h 20 1h 40 min, ale jak juz pokombinujesz i troche popatzrysz jak to wszystko funkcjonyje, to przesiadasz sie 3 albo 4 razy i zaoszczedzasz okolo 30 min :) zwlaszcza jak wysiadziesz z pociagu na takiej stacji na ktorej z tego samego peronu odchodzi nastepny :) Czesto wracajac do punktu wyjazu warto wracać inna kombinacja pociagow/ inna trasa w innych miejscach sie przesiadac :). a z JFK do Sunset przesiadasz sie tylko jeden raz, wsiadasz do A kierunek manhattan, jedziesz do Jay St Metro Teh i tutaj przesiadasz sie na R kierunek wiadomo jaki :). http://web.mta.info/maps/submap.html pociagnij sobie pdf na smartphone.

Napisano

karusek dobrze ze napisales i tej porze,godzinie :) bo to jest tak samo wazne i istotne :)

ile to osob lecialo w godzinach wieczornych-nocnych i byli szybciej odprawiani :)

Sly6 ja sporo sie dowiedzialem z tego forum bardzo istotnych informacji dzieki ktorym jest i bylo mi duzo latwiej, i za to chce podziekowac dzielac sie moimi doswiadczeniami z tymi ktorzy maja jakiekolwiek watpliwosci.

Napisano

a ja melduje posłusznie iż jestem w Nowym Jorku cała zdrowa. Co do podróży to był istny koszmar od samego początku. Najpierw spóźnił się samolot w Gdańsku przez co uciekł mi samolot w Berlinie i musiałam tam zostać na noc. z Berlina wyleciałam dnia następnego doleciałam do JFK gdzie stałam w gigantycznej kolejce dla turystów ( tak mnie przekierowano) po czym okazało się, że mogłam stać w kolejce do okienka dla " green card". Zaprowadzono mnie do osobnego pomieszczenia gdzie Pan miał mi wziąć odcisk palca ale ktoś w moim samolocie zgubił paszport i szukali tego paszportu a ja spędziłam godzinę czekając. po godzinie zabrano mnie do kolejnego pomieszczenia gdzie po jakis 20-30min w końcu się udało i zabrano odcisk palca. Po sekundzie dosłownie przyszła Pani z Air Berlin z informacją, że zgubili moją torbę!!!! Torba została w Berlinie i przyjechała do mnie dopiero po 4 dniach ( całe szczęście w stopniu nienaruszonym). Z lotniska odebrał mnie znajomy i tak teraz o to jestem w wielkim mieście szukając pracy i czekając na papiery ;)

Dziękuje wszystkim bardzo i z całego serca za wszelką pomoc i za to forum bo gdyby nie WY FORUMOWICZE to bym sobie w całym tym gąszczu przepisów nigdy nie poradziła.

Napisano

a co do bagazu to znasz swoje prawa? :)

Nie ma za wiele praw jezeli chodzi o zgubienie bagazu - zwykle daja voucher i zwracaja kase za rzeczy "niezbedne" kupione w czasie oczekiwania na bagaz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...