pelasia Napisano 30 Maja 2013 Zgłoś Napisano 30 Maja 2013 Nie denerwuj sie pelasia bo goraczke dostaniesz.. A 8 lat to naprawde dlugo, porozmawiamy za nastepne tyle. Ja sie nie denerwuje, stwierdzam tylko fakt, ze ruszenie głowa nie boli. Jesteś w USA tylko 14 lat. To nie tak długo. Polski znasz patrzac na wybor wyrazow i skladnie zdan. Moim zdaniem mieszanie języków jest tylko i wyłącznie wizytówka poziomu edukacyji, wiec po co sobie tak szkodzić. Każdy może stworzyć sobie taka mieszankę, dopiero pojawia sie problem jak maja sie wypowiedzieć poprawnie w jednym języku. Ty uważasz, ze każdy chce sie tu kłócić, ale zauważ, ze drugi post w tym temacie zaczelas " i jaki masz w tym problem?" Jak dla mnie to niezły początek kłótni trochę dystansu do wszystkiego życze a forum może i fajniejsze sie zrobi
Tomekech Napisano 5 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2013 Witam ! W grudniu składa moja siostra papiery o obywatelstwo i jak wszystko dobrze pojdzie to w okolicach maja juz je dostanie. Za rok chcialabym wyjechac tam do niej i chodzic do High School. Jak siostra dostanie obywatelstwo to od razu zlozy papiery o zielona karte dla naszych rodzicow, z tego co wiem to dostaja je po jakis 3-6 miesiach. Ja natomiast tez chcialabym miec zielona karte, bo zawsze lepiej uczyc sie jako rezydent niz na wizie studenckiej. Przeczytalam bodajze tutaj na forum, ze jako siostra obywatelki na zielona karte czekalabym ok. 10-12 lat..zdecydowanie za duzo http://forum.usa.info.pl/public/style_emoticons/#EMO_DIR#/sad.png Moje pytanie brzmi: Czy jak nasi rodzice otrzymaja już zieloną karte i zloza wniosek o zielona karte dla mnie (bede miala wtedy 18 lat, ale na szczescie pelnoletnosc w stanach od 21) to ile trwa taki proces? Czy musze byc wtedy w Stanach? Wgl czy jest taka mozliwosc zeby zlozyli wniosek o zielona karte dla mnie od razu jak dostana swoja? Bardzo zalezy mi na odpowiedzi, jesli to cos da - obecnie mam wize turystyczna. Pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedzi (; Przeglądając ten wątek zauważyłem ze chyba większość jest w błędzie ))) A mianowicie jeżeli twoja siostra będzie składać petycje na GC dla rodziców, to ty jako osoba niepelnoletnia możesz być dołączona do petycji rodziców , i otrzymać GC wraz z nimi. Pisze to poprzez analogię do sprawy mojej mamy która wylosowala GC , i moja siostra była dołączona do sprawy mamy bo nie ukończyła 21 lat. Druga sprawa, znajomi byli sponsorowani przez pracodawcę, i dołączyli syna który nie miał ukończonych 21 lat, a GC otrzymał w wieku 23 lat z tego względu ze aplikacja była składana przed ukończeniem przez niego 21 lat. Tak że ja proponuje aby siostra pofatygowala sie na konsultacje z dobrym adwokatem koszt 100$ a niektórzy robią to za darmo aby nie zaprzepascic szansy otrzymania GC wraz z rodzicami:)))))
Joanna30 Napisano 5 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2013 Przeglądając ten wątek zauważyłem ze chyba większość jest w błędzie ))) Dobrze, że dodałeś "chyba", bo większość na pewno nie jest w błędzie. Sponsorowanie rodzinne różni się od sponsorowania pracowniczego, a tym bardziej od wylosowania wizy imigracyjnej w loterii. I żeby to wiedzieć, nie potrzeba wydawać pieniędzy na adwokata
Tomekech Napisano 5 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2013 Niektorzy dobrzy odwokaci maja konsultacje za darmo jak juz wczesnej pisalem:))) Bo chyba nie trafilem na forum gdzie sami adwokacii, tylko osoby ktore mialy podobne przypadki lub ich znajomi. Bo czysto teoretycznie rodzice sponsorowani przez corke obywatelke maja polroczne dziecko musza zostwic dziecko w Polsce, aby go poznej sponsorowac to tak troche dziwne jak na logike:)))))Tak ze ja mam pewne watpliwosci co do tej sprawy, dlatego skonsultowal bym to z adwokatem:::)))
Joanna30 Napisano 5 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2013 Oczywiście jeśli masz pewne wątpliwości, to możesz skonsultować to z adwokatem. Ale gdybyś sam bardziej zorientował się w temacie, to dowiedziałbyś się, że obywatel USA nie może złożyć jednej petycji na swoich rodziców i na swoje rodzeństwo. Rodzice kwalifikują się na wizy klasy IR (najbliższa rodzina), na które nie ma limitów, podczas gdy rodzeństwo kwalifikuje się na sponsorowanie rodzinne w kategorii F4, a tu czas oczekiwania to co najmniej 12 lat. Dlatego szybciej sprowadzić rodzeństwo sprowadzając najpierw rodzica/rodziców, którzy to po otrzymaniu zielonej karty sponsorują swoje dziecko.
sly6 Napisano 5 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2013 Juz Joanna Ci napisala Tomekech nie mozesz mieszac kilku spraw i laczyc je w calosc to ze logika cos mowi nie oznacza ze prawo takie jest poczytaj dobrze to forum to zobaczysz jak czasami jest
pablooss28 Napisano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2013 Witam Mam pytanko do wspanialych forumowiczow,otoz:Mam zamiar wyjechac z rodzina do Usa,wszsyscy mamy wizy 10 cio letnie,moje pytanie brzmi:czy bedac w USA i moja siostra obywatelka USA zlozy wniosek o sponsorowanie rodzinne czyli dla mnie jako brata bede w trakcie czekania tam legalnie czy nielegalnie?Wolabym czekac w USa niz w PL,wiem ze to kilka oczekiwania lat dlatego pytam Was jak to bedzie.Pozdr.
sly6 Napisano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2013 mylisz jak wiele osob wklejke 10 letnia z wiza pobytowa na granicy dostaniesz pobyt na max 6 miesiecy a potem mozesz ten pobyt przedluzyc o kolejne 6 miesiecy a czy otrzymasz to inna sprawa.Ktos tutaj pisal ze komus sie udalo tak 3 razy ale to bylo w dawnych czasach . mozesz dostac odmowe lub tez krotszy pobyt Mozesz pobyt zmienic na studencki status i troche dluzej pobyc w USA,ten pobyt ma swoje plusy jak i minusy,poczytasz o tym na forum.I tak samo musisz sie kwalifikowac aby taka zmiana byla mozliwa i realna.
kzielu Napisano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2013 Jeżeli będziesz tam czekał bez legalnego statusu to te lata czekania pójdą na marne, bo zielonej karty jak już przyjdzie wasz czas nie dostaniecie z powodu braku legalnego statusu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.