Skocz do zawartości

Ciąża I Emigracja

tomfrompl

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 29
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Ja zanim wyjechalam do USA to mi kolezanka opowiadala,ze jej ciocia jest w stanach i ze zielona karte dostala po tym jak na visie turystycznej przyjechala posiedziala 5 lat i po 5 dali jej karte.Wciskala kit,ze wystarczy tylko 5 lat w stanach byc i juz sie dostaje zgode na pobyt staly :wacko: Nie wnikalam wtedy,bo nie mialam zielonego pojecia jak to jest ,ale jak mowila,ze jej ciocia tak dostala to wierzylam ;)

Wiec takie posty jak te,ze latwo jest o zgode na pobyt staly to mnie nie dziwia,bo jak pisze kolezanka wyzej ludzie w PL nie maja bladego pojecia na temat USA.

Napisano

Ja zanim wyjechalam do USA to mi kolezanka opowiadala,ze jej ciocia jest w stanach i ze zielona karte dostala po tym jak na visie turystycznej przyjechala posiedziala 5 lat i po 5 dali jej karte.Wciskala kit,ze wystarczy tylko 5 lat w stanach byc i juz sie dostaje zgode na pobyt staly :wacko: Nie wnikalam wtedy,bo nie mialam zielonego pojecia jak to jest ,ale jak mowila,ze jej ciocia tak dostala to wierzylam ;)

Wiec takie posty jak te,ze latwo jest o zgode na pobyt staly to mnie nie dziwia,bo jak pisze kolezanka wyzej ludzie w PL nie maja bladego pojecia na temat USA.

Ja tez sie nasluchalam takich opowiesci, ze teraz jak sobie przypominam to... wyszloby z tego kilka dobrych kawalow o Polakach ;)

Tylko ze ja tak mam, ze kiedy wiem, ze ktos w czyms nie "siedzi" , to zwykle rady/info od takiej osoby wypuszczam drugim uchem. Ciekawi mnie tylko geneza tych bzdur ;)

Napisano

Geneza?bardzo latwa jest ,moim oczywiscie zdaniem :)

Tutaj nie chodzi o glupoty lub tez nie znajomosc lecz mowienie na tzw skroty,nie wglebianie sie w szczegoly,bo czy po slubie nie dostaje sie GC latwo?ile takich postow-tematow mamy na tym forum ze byl slub,legalizacja i jest GC w reku :) ,,ale po drodze gubi sie pewne szczegoly jak rozmowa,jak wypelnianie dokumentow ,ze mozna miec 2 rozmowe,mozna miec odmowe,deportacje,ze zona-maz nie podpisze dokumentow-byl juz taki temat :)

ale kto by sie takimi szczegolami zajmowal ;):D jak GC latwo i przyjemnie dostac :)

Napisano

Emmm, nie do konca. Reguluje to prawo stanowe i co chwila w ktoryms (ostatnio chyba Texas probowal) probuja uchwalic jakies kretynskie zaostrzenia. N albo S Dakota ma zdaje sie zakaz aborcji..

Indywidualne stany mogą wprowadzać przepisy które skutkują utrudnianiem aborcji, ale nie mogą być ponad prawem federalnym.

Tutaj nie chodzi o glupoty lub tez nie znajomosc lecz mowienie na tzw skroty,nie wglebianie sie w szczegoly,

Chodzi o glupoty. Zapraszam do Chicago, warto posłuchać.

Napisano

Indywidualne stany mogą wprowadzać przepisy które skutkują utrudnianiem aborcji

I to jest wlasnie paranoja...

• 3 tygodnie później...
Napisano

I to jest wlasnie paranoja...

A to czemu? USA jest panstwem federalnym i indiwidualne stany maja prawo miec wlasne prawa. Jak sie nie podoba prawo w jednym stanie, droga jest otwarta zeby wyprowadzic sie do stanu ktory bardziej odpwowiada. Dlatego ludzie wyprowadzaja sie falami ze stanow bankrutow ktore maja chore prawa (California, NY, NJ etc) do stanow ktore oferuja wiecej swobody lub sa bardziej otwarte pod wzgledem ekonomicznym.

Napisano

" Dlatego ludzie wyprowadzaja sie falami ze stanow bankrutow ktore maja chore prawa (California, NY, NJ etc) do stanow ktore oferuja wiecej swobody lub sa bardziej otwarte pod wzgledem ekonomicznym"

To ani nie ma sensu, ani nie jest prawda. Poczytaj sobie na temat ktore stany rosna ekonomiczne i maja budget surplus, i jaka prowadza polityke :)

Napisano

jkb a tych praw troche jest,sam masz pewnie nie ktore swoje ;)

przepraszam ze to napisalem ale zawsze mnie takie cos zastanawia ze ktos widzi czyjes prawa ale swoich juz nie widzi a moze te sa tez paranoja ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...