Rolnik Napisano 31 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2013 Witajcie jestem nowy na forum dlatego proszę o wyrozumiałość. Chciałbym prosić Was o pomoc w związku z tym iż nie znalazłem można powiedzieć "idealnego" tematu, który rozwiałby wszelkiego rodzaju wątpliwości i odpowiedziałby na pytania dlatego poniżej przesyłam ich spis w temacie "Slub z podwójnym obywatelstwem" Znam się z moją narzeczoną od kilku dobrych lat - mamy wspólnych znajomych i zainteresowania jednak historia ta jest dość skomplikowana. W sumie znamy się jakieś 10 lat - tak zaczęło się nasze koleżeństwo - ona wyjechała do USA gdzie sponsorowana przez członka swojej rodziny po 5 latach doczekała się obywatelstwa - wróciła jakiś czas temu do Polski i postanowiliśmy dłużej nie czekać, i wziąć slub. Ona tutaj wykonywała już kilka zawodów jednak planujemy wyjechać do Stanów w związku z nieciekawą sytuacją finansową w Polsce. jednak o tym za chwilę ponieważ jest pewien mankament. od kilku miesięcy jesteśmy narzeczeństwem chcemy wziąć ślub w pl i ubiegać się o Green Card. Nie wiem do końca jak będzie wyglądała możliwość wyjazdu mojej narzeczonej ponieważ musi się opiekować członkiem rodziny. dlatego możliwe, że zostanie jakiś czas w PL itd. Teraz kilka pytań. Bardzo proszę o zachowanie kolejności w odpowiedziach oraz o wyczerpujące informacje 1. Czy lepiej wziąć nam slub w PL czy w US (zalezy nam na czasie w sprawie GC dla mnie) 2. Jakie kroki musimy zrobić w celu uzyskania dla mnie statusu rezydenta. 3. Jakie dokumenty należy przynieść na rozmowę z konsulem 4. Czy jest jakiś czas po ślubie który powinniśmy odczekać z wysyłaniem petycji czy można to zrobić w drugi dzień 5. Czy jako sponsor moja przyszła żona musi mieć jakieś środki finansowe czy słowo "sponsorowanie" jest wyłącznie słowem w całym procesie i nie ma tu znaczenia status finansowy. 6. Nie mamy wspólnego konta - telefony są pre paid, i każdy z nas posiada meldunek w swoim rodzinnym domu, mam swoje mieszkanie jednak nie chciałbym zmieniać meldunków na wspólny by nie zwiększać opłat za mieszkanie - czy może to być jakąś przeszkodą. 7. Czy ewentualnie zrobić czasowy meldunek? 8. Jakie są łączne koszty które będziemy musieli ponieść w całej procedurze? 9. Nie mamy sporej ilości zdjeć - łącznie bedzie ich ok. 20 z przedziału jedynie ok.2 lat ponieważ nie myśleliśmy że będą one nam potrzebne (nie myslelismy o wspolnym wyjezdzie) 10. Najważniejsza kwestia - nie wiem czy ona będzie w stanie wyjechać ze mną do US - chory czlonek rodziny w związku z czym wyjazd spowodowany glownie brakiem potrzebnych pieniędzy- jeśli taka sytuacja będzie miała miejsce ja będę przylatywać do PL myślę, że raz na kwartał w związku z czym chciałbym się dowiedzieć czy nie będzie to dla nikogo przeszkodą jeśli będzie po jakimś czasie kolejna rozmowa o nową GC dla mnie (po 2 latach). 11. Jaki jest czas oczekiwania - realnie jak było u Was - od momentu złożenia petycji do zakończenia sprawy. 12. Na jakiego rodzaju "kruczki" mam się przygotować podczas rozmowy z konsulem. 13. Jakie dokumenty są wymagane. 14. Dodajcie proszę inne przydatne informacje. Dziękuję wszystkim za pomoc. Mirek
Jackie Napisano 31 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2013 Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedzi na forum, nie wiem jak szukales. W duzym skrocie (i najwazniejsze) - zona musi udowodnic ze ma tzw domicile w USA, inaczej nie moze ciebie sponsorowac.
kzielu Napisano 31 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2013 Poza domicile o którym pisze Jackie, musi mieć rozliczone podatki z amerykańskim IRS (z czasu kiedy przebywała w Polsce też) oraz wykazać dochody w US przekraczające 125% poverty level lub znaleźć współsponsora. Ślub możecie wziąć w Polsce.
Rolnik Napisano 31 Lipca 2013 Autor Zgłoś Napisano 31 Lipca 2013 A co jeśli jest w PL od 2 lat gdzie pracuje od roku. Czy w takim przypadku lepiej robić wszystko w PL czy starać się o jakąś inną wizę - lub spytam inaczej - jaki sposób na uzyskanie dla mnie GC (byśmy mogli zacząć TAM życie) jesteście w stanie polecić??
kzielu Napisano 31 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2013 Jej problem... Od wykazania się zarobkami w żaden sposób nie ucieknie bez wzgledu na sposób emigracji. Najsensowniejszy sposób to cr-1 z tym ze musi spełnić wymagania jak wyżej...
Jackie Napisano 31 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2013 Jezeli zona planuje spedzic jeszcze jakis czas w Polsce, to staranie sie o GC w tym momencie nie ma najmniejszego sensu. Nawet jesli jakims cudem uda sie zonie udowodnic ze w Polsce przebywa tylko czasowo i dostaniesz GC, to pozostaje problem jak GC utrzymac. Poczekajcie az zona zdecyduje sie na powrot do USA i wowczas zlozcie papiery.
sly6 Napisano 31 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2013 Co do domicile : http://travel.state.gov/visa/frvi/glossary/glossary_1363.html#Dhttp://travel.state.gov/visa/frvi/glossary/glossary_1363.html#D i jak napisal Kzielu,moze byc potrzebny wspolsponsor i takiego Twoja przyszla zona znajdzie ?wsrod rodziny-znajomych?
Rolnik Napisano 31 Lipca 2013 Autor Zgłoś Napisano 31 Lipca 2013 Nie wiem - różnie to z rodzinami bywa. 1.Czy może to być ktoś z rodziny będący na emeryturze? 2.Co jeśli nie znajdzie? 3.Czyli brać ślub w Polsce i działać rozumiem tak?
kzielu Napisano 31 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2013 1. Moze - jezeli ma wystarczajace zarobki. 2. Nie dostaniesz GC. 3. Tak.
Rolnik Napisano 31 Lipca 2013 Autor Zgłoś Napisano 31 Lipca 2013 Dzięki za pomoc. Jeśli chciałoby się jeszcze komuś odpowiedzieć na te pytania z pierwszego postu byłoby super. Jeśli nie to szkoda
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.