Skocz do zawartości

Slub Z Polka Z Podwójnym Obywatelstwem

Rolnik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie :)

jestem nowy na forum dlatego proszę o wyrozumiałość.

Chciałbym prosić Was o pomoc w związku z tym iż nie znalazłem można powiedzieć "idealnego" tematu, który rozwiałby wszelkiego rodzaju wątpliwości i odpowiedziałby na pytania dlatego poniżej przesyłam ich spis w temacie "Slub z podwójnym obywatelstwem"

Znam się z moją narzeczoną od kilku dobrych lat - mamy wspólnych znajomych i zainteresowania jednak historia ta jest dość skomplikowana.

W sumie znamy się jakieś 10 lat - tak zaczęło się nasze koleżeństwo - ona wyjechała do USA gdzie sponsorowana przez członka swojej rodziny po 5 latach doczekała się obywatelstwa - wróciła jakiś czas temu do Polski i postanowiliśmy dłużej nie czekać, i wziąć slub. Ona tutaj wykonywała już kilka zawodów jednak planujemy wyjechać do Stanów w związku z nieciekawą sytuacją finansową w Polsce. jednak o tym za chwilę ponieważ jest pewien mankament.

od kilku miesięcy jesteśmy narzeczeństwem chcemy wziąć ślub w pl i ubiegać się o Green Card. Nie wiem do końca jak będzie wyglądała możliwość wyjazdu mojej narzeczonej ponieważ musi się opiekować członkiem rodziny. dlatego możliwe, że zostanie jakiś czas w PL itd.

Teraz kilka pytań. Bardzo proszę o zachowanie kolejności w odpowiedziach oraz o wyczerpujące informacje ;)

1. Czy lepiej wziąć nam slub w PL czy w US (zalezy nam na czasie w sprawie GC dla mnie)

2. Jakie kroki musimy zrobić w celu uzyskania dla mnie statusu rezydenta.

3. Jakie dokumenty należy przynieść na rozmowę z konsulem

4. Czy jest jakiś czas po ślubie który powinniśmy odczekać z wysyłaniem petycji czy można to zrobić w drugi dzień

5. Czy jako sponsor moja przyszła żona musi mieć jakieś środki finansowe czy słowo "sponsorowanie" jest wyłącznie słowem w całym procesie i nie ma tu znaczenia status finansowy.

6. Nie mamy wspólnego konta - telefony są pre paid, i każdy z nas posiada meldunek w swoim rodzinnym domu, mam swoje mieszkanie jednak nie chciałbym zmieniać meldunków na wspólny by nie zwiększać opłat za mieszkanie - czy może to być jakąś przeszkodą.

7. Czy ewentualnie zrobić czasowy meldunek?

8. Jakie są łączne koszty które będziemy musieli ponieść w całej procedurze?

9. Nie mamy sporej ilości zdjeć - łącznie bedzie ich ok. 20 z przedziału jedynie ok.2 lat ponieważ nie myśleliśmy że będą one nam potrzebne (nie myslelismy o wspolnym wyjezdzie)

10. Najważniejsza kwestia - nie wiem czy ona będzie w stanie wyjechać ze mną do US - chory czlonek rodziny w związku z czym wyjazd spowodowany glownie brakiem potrzebnych pieniędzy- jeśli taka sytuacja będzie miała miejsce ja będę przylatywać do PL myślę, że raz na kwartał w związku z czym chciałbym się dowiedzieć czy nie będzie to dla nikogo przeszkodą jeśli będzie po jakimś czasie kolejna rozmowa o nową GC dla mnie (po 2 latach).

11. Jaki jest czas oczekiwania - realnie jak było u Was - od momentu złożenia petycji do zakończenia sprawy.

12. Na jakiego rodzaju "kruczki" mam się przygotować podczas rozmowy z konsulem.

13. Jakie dokumenty są wymagane.

14. Dodajcie proszę inne przydatne informacje.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Mirek

• Odpowiedzi 35
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedzi na forum, nie wiem jak szukales. W duzym skrocie (i najwazniejsze) - zona musi udowodnic ze ma tzw domicile w USA, inaczej nie moze ciebie sponsorowac.

Napisano

Poza domicile o którym pisze Jackie, musi mieć rozliczone podatki z amerykańskim IRS (z czasu kiedy przebywała w Polsce też) oraz wykazać dochody w US przekraczające 125% poverty level lub znaleźć współsponsora. Ślub możecie wziąć w Polsce.

Napisano

A co jeśli jest w PL od 2 lat gdzie pracuje od roku.

Czy w takim przypadku lepiej robić wszystko w PL czy starać się o jakąś inną wizę - lub spytam inaczej - jaki sposób na uzyskanie dla mnie GC (byśmy mogli zacząć TAM życie) jesteście w stanie polecić??

Napisano

Jej problem... Od wykazania się zarobkami w żaden sposób nie ucieknie bez wzgledu na sposób emigracji.

Najsensowniejszy sposób to cr-1 z tym ze musi spełnić wymagania jak wyżej...

Napisano

Jezeli zona planuje spedzic jeszcze jakis czas w Polsce, to staranie sie o GC w tym momencie nie ma najmniejszego sensu. Nawet jesli jakims cudem uda sie zonie udowodnic ze w Polsce przebywa tylko czasowo i dostaniesz GC, to pozostaje problem jak GC utrzymac.

Poczekajcie az zona zdecyduje sie na powrot do USA i wowczas zlozcie papiery.

Napisano

Nie wiem - różnie to z rodzinami bywa.

1.Czy może to być ktoś z rodziny będący na emeryturze?

2.Co jeśli nie znajdzie?

3.Czyli brać ślub w Polsce i działać rozumiem tak?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...