Skocz do zawartości

Jak Rodziliście* W Usa?

ygritte

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

I tu mi sie przypomina anegdotka, jak dawno temu moj znajomy Polak w Stanach zaprosil mnie i kolezanke na wycieczke. Mielismy zlozyc sie na paliwo, ale koles doliczyl jeszcze koszty ubezpieczenia samochodu roczne, odpowiednio podzielone na dni jakie z nami wyjezdzil ( cale 7 ) i jakies dodatkowe ubezpieczenie jakie sobie kupil niezwiazane z wycieczka pare miesiecy temu.

• Odpowiedzi 28
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

I tu mi sie przypomina anegdotka, jak dawno temu moj znajomy Polak w Stanach zaprosil mnie i kolezanke na wycieczke. Mielismy zlozyc sie na paliwo, ale koles doliczyl jeszcze koszty ubezpieczenia samochodu roczne, odpowiednio podzielone na dni jakie z nami wyjezdzil ( cale 7 ) i jakies dodatkowe ubezpieczenie jakie sobie kupil niezwiazane z wycieczka pare miesiecy temu.

Kierowanie samochodem, rozumiem, bylo juz w pakiecie, bez dodatkowych oplat? To full wypas... ;)

Napisano

Sly, potem sie dowiedzialam, ze tak jest. Jak to mowia - zaplacic i zapomniec.

Lekarz co dziecko badal na izbie przyjec nic w plucach nie slyszal (bylo zap. pluc), i pyta sie nas: "co wy chcecie? do szpitala chcecie?, do domu chcecie?, syrop chcecie?" - taki to byl szpital.

Hahaha, od tej pory jest to nasze rodzinne powiedzenie, jak na przyklad nie wiemy co w weekend robic, bo to bylo takie smutne wszystko, ze mozna teraz sie z tego tylko smiac.

Kierowanie samochodem, rozumiem, bylo juz w pakiecie, bez dodatkowych oplat? To full wypas... ;)

:D
  • 1 miesiąc później...
Napisano

Niewiele osob zdaje sobie sprawe ze leczenie w Polsce tez kosztuje. Tylko malo kto o tym mysli bo nie dostaje rachunku, nawet do obejrzenia...

Nieprawda. Wszystkie koszty leczenia są dostępne przez Internet. Wystarczy się zalogować na swoje konto na NFZ.

Napisano

Serio z ta cesarka? Wszystkie rodzace w USA ktore znam, cesarke uwazaja za zlo konieczne i nikt na zyczenie nie chce sie klasc na stol. Ja mialam porod naturalny, wywolywany, ze znieczuleniem i bylo bosko. Rodzilam w szpitalu. Personel byl swietny, dostajesz swoj wlasny pokoj z lazienka. Twoj maz moze spac z toba w pokoju. Jest specjalna rozkladana kanapa na ktorej moze spac. Jedzenie bylo bardzo dobre...co wiecej...sam porod byl fajny i szybki. Rodzilam w jednej pozycji...porod wywolywany wiec mlody sie pchal szybko na swiat. Jestem zadowolona z porodu i z tego jak dobrze bylam traktowana w szpitalu.

Napisano

Serio z ta cesarka? Wszystkie rodzace w USA ktore znam, cesarke uwazaja za zlo konieczne i nikt na zyczenie nie chce sie klasc na stol. Ja mialam porod naturalny, wywolywany, ze znieczuleniem i bylo bosko.

A ja cesarke jak najbardziej bym rozwazala w swoim przypadku, bo mam waskie biodra jak chlopiec :P Ale to bedzie dla mnie temat jak skoncze 30 lat moze ;)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Cesarka z koniecznosci, nieplanowana, tzw. "emergency". Warunki, szpital, opieka rewelacyjna! 3 dni pobytu, nieco ponad $30k, z czego nie zaplacilismy ani centa :D
Pokoj rodzinny z lazienka, aneksem kuchennym, lozkiem dla tatusia, TV i WiFi, room service. Bransoletki z chipem dla bezpieczenstwa; dla dziecka, gdyby zbyt zblizylo sie do wyjscia, blokada wszystkich drzwi wejsciowych i wyjsciowych i calego pietra szpitala, za to gdyby ktos probowal bransoletke zdjac, alarm i blokada calego szpitala. Ot, Ameryka wlasnie ;)
Konsultantka laktacyjna co 2h, wspolne karmienie, breast pump na pobudzenie laktacji, zdecydowanie za karmieniem piersia! Nie, nie byla to presja, po prostu na samym poczatku spytano mnie o plany i wydaje mi sie, ze gdybym wybrala inaczej, tez by to respektowali.
Dziecko w moich ramionach na stole operacyjnym w trakcie szycia, przez trzy dni pobytu w szpitalu zabrane RAZ na 15 minut na test sluchu, i to poszlo z ojcem dla towarzystwa :)
Drugie tez planujemy rodzic w Stanach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...