Soccer Napisano 2 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2014 Pewnie wiekszosc z Was spojrzalo na tytul i zalamalo rece rzeczywiscie, podobnych tematow byla masa i przyznam, ze cale forum przeczytalem baardzo dokladnie, wlacznie z postami do kilku lat wstecz. Jednak mlodzienczy zapal nakazal mi zalozyc kolejny- swoj... Czesc, nazywam sie Janek i od zawsze moim marzeniem jest wyjazd i zycie w USA. Na Wasze forum wrocilem chyba juz po raz 3 i znow dokladnie je przeczytalem. Tym razem zebralem sie zeby cos napisac, bo zaczynam coraz powazniej myslec o przyszlosci (17 lat, w tym roku 18, niemalze doroslosc! Haha). Moja sytuacja jest dosc... Ciekawa cos o niej wiec Wam napisze. Gram w pilke nozna, na dosc wysokim poziomie ( 2 liga Polska w wieku 17 lat, czerpie z tego niezle jak na swoje lata korzysci materialne) mysle wiec, ze moge otwarcie wiazac z tym przyszlosc. Ponad rok temu interesowalem sie nawet Amerykanskimi uczelniami, do ktorych moglbym trafic i trenowac tam SOCCER, jednak uznalem to za niemozliwosc. W sumie jedyny klucz otwierajacy mi Amerykanskie bramy to loteria wizowa, ale nie wierze w szczescie.. Poza tym, za kilka lat pewnie juz tej loterii nie bedzie . (Malzenstwo z obywatelka odpada) Jednak przyszedl mi do glowy pewien pomysl. Z racji tego, ze nie jestem glupi, zawsze dobrze radzilem sobie w szkole( a ucze sie w naprawde dobrym liceum ) postanowilem zrezygnowac z pilki noznej(codzienne treningi) na rzecz nauki i dodatkowych lekcji fizyki, matematyki i angielskiego. Chcialbym napisac dobrze mature (za 1.5 roku), dostac sie na politechnike Warszawska, skonczyc odpowiednio jeden z kierunkow i wtedy ubiegac sie o prace w Stanach Zjednoczonych, byc moze ktorys z pracodawcow bylby sklonny mnie zasponsorowac. Nie mam rodziny ani znajomych w US.. Co sadzicie o tym pomysle? Czy warto rezygnowac z jednego marzenia dla drugiego? Tak na prawde nie mam z kim o tym szczerze porozmawiac, a tak to juz czlowiek jest skonstruowany, ze potrzebuje czasami zdania innych ludzi. Dlatego zwrocilem sie do Was. Z gory dziekuje za odpowiedzi i przepraszam za obarczanie Was swoimi 'problemami'
sly6 Napisano 2 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2014 a jaki to kierunek chcesz skonczyc oraz czy bedziesz w tym dobry?bo samo skonczenie politechniki to zbyt malo na rynku pracy jak bedziesz juz na politechnice to jedz na work i travel i zobaczysz czy bedziesz chcial byc w USA.
kzielu Napisano 2 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2014 Plan sensowny w porównaniu do innych co tu wpadają z marzeniami, bo nawet jak sie nie uda to masz niezle wykształcenie (sam konczylem PW). Tyle że to jest tzw. Long shot, szanse są dość małe, decyzję o rezygnacji z piłki musisz podjąć sam. Jeżeli zostaniesz dobrym piłkarzem, to będziesz zarabiał nieporównywalnie więcej niż po PW - o ile nie zlapiesz jakiejś kontuzji.... Jezeli...
dareknow0 Napisano 2 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2014 Żaden kierunek studiów nie da Ci wizy imigracyjnej. Jak napisałeś loteria to nikłe szanse ( słuszna racja) a małżeństwo z Amerykanką odpada .Tak więc nie ma szans na pobyt stały. Wiza pracownicza ani żadna inna nie rozwiąże Twojego marzenia.W&T pozwoli Ci jedynie zobaczyć USA i nic więcej .Żeby wiedzieć jak tu się żyje trzeba pomieszkać ,popracować ,popłacić rachunki .A co do piłki nożnej to musiałby Cię wypatrzyć jakiś sponsor klubu z USA i zechcieć ściągnąć do Stanów.Kiedyś S.P.Kazimierzowi Deynie to się udało.
Soccer Napisano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Napisano 2 Lutego 2014 Dziekuje za odpowiedzi. Nad kierunkiem jeszcze sie zastanowie i rzeczywiscie, musialbym okazac sie dobry w swojej dziedzinie. Na program W&T na pewno zdecyduje sie w czasie studiow. Co do pilki, masz racje, to jest taka zabawa na ktora sklada sie bardzo duzo czynnikow, dla ludzi o zdrowym rozsadku, chyba troche zbyt ryzykowna. A czy po przepracowaniu odpowiedniej ilosci lat, nie moge ubiegac sie o obywatelstwo? 2 pytanie- co dalej z loteria wizowa, czy bedzie ona kontynuowana?
dareknow0 Napisano 2 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2014 Możesz pracować nawet 50 lat nielegalnie w USA i jak nie ogłoszą amnestii dla nielegalnych ( a na to się nie zanosi) to stałego pobytu nie dostaniesz ( tym bardziej obywatelstwa). Loteria wizowa trwa ,a czy Polska będzie się kwalifikować co roku tego nikt nie przewidzi .Ostatnio przez 5 albo 6 lat Polacy nie mogli uczestniczyć w loterii.Była taka przerwa od 2006 roku.
Soccer Napisano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Napisano 2 Lutego 2014 Mialem na mysli prace na wizie pracowniczej.
sly6 Napisano 2 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2014 podobno przeczytales cale forum i co wyszlo z obywatelstwa USA,.jakie sa na dzis mozliwosci? bylo o pracy legalnie jak i nielegalnej
Jackie Napisano 2 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2014 Mialem na mysli prace na wizie pracowniczej. Nie ma znaczenia. Musisz miec najpierw poby staly by ubiegac sie o obywatelstwo.
Soccer Napisano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Napisano 2 Lutego 2014 Na pewno bylo Sly6, mysle, ze kazdy podobny temat na tym forum byl juz kilkukrotnie wyczerpany, jednak musialem to przeoczyc, dzieki Jackie za odpowiedz Czyli zostaja odlegle marzenia, ewentualnie Europa, ona zawsze czeka
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.