Skocz do zawartości

American Dream Oczami 17Latka

Soccer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pewnie wiekszosc z Was spojrzalo na tytul i zalamalo rece :D rzeczywiscie, podobnych tematow byla masa i przyznam, ze cale forum przeczytalem baardzo dokladnie, wlacznie z postami do kilku lat wstecz. Jednak mlodzienczy zapal nakazal mi zalozyc kolejny- swoj...

Czesc, nazywam sie Janek i od zawsze moim marzeniem jest wyjazd i zycie w USA. Na Wasze forum wrocilem chyba juz po raz 3 i znow dokladnie je przeczytalem. Tym razem zebralem sie zeby cos napisac, bo zaczynam coraz powazniej myslec o przyszlosci (17 lat, w tym roku 18, niemalze doroslosc! Haha). Moja sytuacja jest dosc... Ciekawa :) cos o niej wiec Wam napisze.

Gram w pilke nozna, na dosc wysokim poziomie ( 2 liga Polska w wieku 17 lat, czerpie z tego niezle jak na swoje lata korzysci materialne) mysle wiec, ze moge otwarcie wiazac z tym przyszlosc. Ponad rok temu interesowalem sie nawet Amerykanskimi uczelniami, do ktorych moglbym trafic i trenowac tam SOCCER, jednak uznalem to za niemozliwosc. W sumie jedyny klucz otwierajacy mi Amerykanskie bramy to loteria wizowa, ale nie wierze w szczescie.. Poza tym, za kilka lat pewnie juz tej loterii nie bedzie :). (Malzenstwo z obywatelka odpada) Jednak przyszedl mi do glowy pewien pomysl. Z racji tego, ze nie jestem glupi, zawsze dobrze radzilem sobie w szkole( a ucze sie w naprawde dobrym liceum ) postanowilem zrezygnowac z pilki noznej(codzienne treningi) na rzecz nauki i dodatkowych lekcji fizyki, matematyki i angielskiego. Chcialbym napisac dobrze mature (za 1.5 roku), dostac sie na politechnike Warszawska, skonczyc odpowiednio jeden z kierunkow i wtedy ubiegac sie o prace w Stanach Zjednoczonych, byc moze ktorys z pracodawcow bylby sklonny mnie zasponsorowac. Nie mam rodziny ani znajomych w US.. Co sadzicie o tym pomysle? Czy warto rezygnowac z jednego marzenia dla drugiego? Tak na prawde nie mam z kim o tym szczerze porozmawiac, a tak to juz czlowiek jest skonstruowany, ze potrzebuje czasami zdania innych ludzi. Dlatego zwrocilem sie do Was. Z gory dziekuje za odpowiedzi i przepraszam za obarczanie Was swoimi 'problemami' :)

• Odpowiedzi 25
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

a jaki to kierunek chcesz skonczyc oraz czy bedziesz w tym dobry?bo samo skonczenie politechniki to zbyt malo na rynku pracy

jak bedziesz juz na politechnice to jedz na work i travel i zobaczysz czy bedziesz chcial byc w USA.

Napisano

Plan sensowny w porównaniu do innych co tu wpadają z marzeniami, bo nawet jak sie nie uda to masz niezle wykształcenie (sam konczylem PW). Tyle że to jest tzw. Long shot, szanse są dość małe, decyzję o rezygnacji z piłki musisz podjąć sam. Jeżeli zostaniesz dobrym piłkarzem, to będziesz zarabiał nieporównywalnie więcej niż po PW - o ile nie zlapiesz jakiejś kontuzji.... Jezeli...

Napisano

Żaden kierunek studiów nie da Ci wizy imigracyjnej. Jak napisałeś loteria to nikłe szanse ( słuszna racja) a małżeństwo z Amerykanką odpada .Tak więc nie ma szans na pobyt stały.

Wiza pracownicza ani żadna inna nie rozwiąże Twojego marzenia.W&T pozwoli Ci jedynie zobaczyć USA i nic więcej .Żeby wiedzieć jak tu się żyje trzeba pomieszkać ,popracować ,popłacić rachunki .A co do piłki nożnej to musiałby Cię wypatrzyć jakiś sponsor klubu z USA i zechcieć ściągnąć do Stanów.Kiedyś S.P.Kazimierzowi Deynie to się udało.

Napisano

Dziekuje za odpowiedzi. Nad kierunkiem jeszcze sie zastanowie i rzeczywiscie, musialbym okazac sie dobry w swojej dziedzinie. Na program W&T na pewno zdecyduje sie w czasie studiow. Co do pilki, masz racje, to jest taka zabawa na ktora sklada sie bardzo duzo czynnikow, dla ludzi o zdrowym rozsadku, chyba troche zbyt ryzykowna.

A czy po przepracowaniu odpowiedniej ilosci lat, nie moge ubiegac sie o obywatelstwo?

2 pytanie- co dalej z loteria wizowa, czy bedzie ona kontynuowana?

Napisano

Możesz pracować nawet 50 lat nielegalnie w USA i jak nie ogłoszą amnestii dla nielegalnych ( a na to się nie zanosi) to stałego pobytu nie dostaniesz ( tym bardziej obywatelstwa).

Loteria wizowa trwa ,a czy Polska będzie się kwalifikować co roku tego nikt nie przewidzi .Ostatnio przez 5 albo 6 lat Polacy nie mogli uczestniczyć w loterii.Była taka przerwa od 2006 roku.

Napisano

podobno przeczytales cale forum i co wyszlo z obywatelstwa USA,.jakie sa na dzis mozliwosci?

bylo o pracy legalnie jak i nielegalnej :)

Napisano

Mialem na mysli prace na wizie pracowniczej.

Nie ma znaczenia. Musisz miec najpierw poby staly by ubiegac sie o obywatelstwo.

Napisano

Na pewno bylo Sly6, mysle, ze kazdy podobny temat na tym forum byl juz kilkukrotnie wyczerpany, jednak musialem to przeoczyc, dzieki Jackie za odpowiedz :) Czyli zostaja odlegle marzenia, ewentualnie Europa, ona zawsze czeka :P

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...