xero88 Napisano 5 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 Drodzy, mam dosyc skomplikowaną sytację, w intenercie czytam różne rzeczy ale chyba potrzebuje kolejnych spojrzen na moją sytuację. Mam w tej chwili wizę turystyczną na 10 lat (tzn promesse) w stanach mam klepniętą do końca marca 2014. Byłem tam przez ponad 5 tyg i... zakochałem się. W stanach i w moim chłopaku - amerykanine. Jestem grafikiem komputerowym, licencjat robiłem z administracji, studia podyplomowe z grafiki. Mam juz 4 letnie doświadczenie w zawodzie na stanowisku grafika i portfolio, które moim zdaniem jest ok. Moim marzeniem jest podjęcie legalnej pracy w nowym jorku i zycie z partnerem. Nie jestesmy zainteresowani slubem w stanach, nie chce zeby myslal ze jestem z nim dla papierów, sami tez za krótko się znamy. On sam zarabia jakies 2 tys dol i mieszka z rodzicami wiec pewienie nie było by go stac zeby mnie sponsorowac. Rozwiazaniem wydaje sie szukanie pracy w usa, rozumiem, ze najpierw musze znalezc pracodawce, ktory złozy na mnie wniosek, pozniej ja musze ubiegac sie o wize pracowniczą co jest bardzo trudnym procesem czesto zostaje odrzucone. Co radzicie? Jak sie przygotowac? co robic? To bardzo istotna dla mnie kwestja i prosze Was o poważne potraktowanie mojego problemu. Pozdrawiam :-)
KaeR Napisano 5 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 Abstrahując od sytuacji personalnej, grafik komputerowy to nie jest zawód pierwszej potrzeby w USA. Jakiejś specjalnej opcji nie masz. Pracodawca i sponsoring. Tyle. To czy masz tam chłopaka czy nie, nie ma znaczenia.
kzielu Napisano 5 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 Wrocic do Polski. Masz zerowe szanse do utrzymania legalnego statusu do momentu kiedy beda teoretycznie wydawac H-1B wiec nawet gdybys znalazl pracodawce (patrz post KaeR wyzej) to jej nie dostaniesz. Slub to najlatwiejsza droga do emigracji w Twojej sytuacji.
xero88 Napisano 5 Lutego 2014 Autor Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 Dziękuję za odpowiedzi. Jestem w Polsce. Wróciłem na czas. Mam kolejne pytania: 1. czy pracodawca ponosi koszty załatwienia mi takiego pozwolenia o pracę? Jakie (mniej więcej)? Kolejny krok to próba zdobycia przeze mnie odpowiedniej wizy w ambasadzie w warszawie? 2. Jak wygląda kwestja stażu? 3. Jakimi środkami musialby dysponowac moj partner, będąc ze mną po ślubie żeby mnie ściągnąc? 4. kzielu, rozumiem, żę wize h-1B nie sa teraz przydzialene? Kiedy będą? Czy jest jakaś informacja w tej sprawie? Może macie jakieś swoje pomysły jak to rozwiązac? Proszę o pomoc.
kzielu Napisano 5 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 1. Zawsze pracodawca, zwykle od $5k w gore mowiac bardzo ogolnie. Nie masz zadnych mozliwosci zdobycia odpowiedniej wizy, o wizy pracownicze zawsze wystepuje pracodawca. I jeszcze jedna istotna sprawa - one sa tymczasowe. Nie sa w zaden sposob zwiazane z permanentym zamieszkaniem w US. 2. tzn ? 3. Pogooglaj za I-864P. Musi miec dochody w wysokosci 125% poverty level. 4. Tak, pogooglaj za tym. H-1B jest ograniczona ilosc, petycje sa przyjmowane 1 kwietnia i w poprzednim roku rozeszly sie w 5 dni i skonczylo sie to losowaniem bo przyjeli wiecej zgloszen niz bylo dostepnych wiz. Wydawane sa od 1 pazdziernika. Rozwiazac - slub, ale Twoj chlopak przyjedzie do Ciebie.
KaeR Napisano 5 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 1. Oczywiście. Około 7000 dolarów. 4. Aplikacja w kwietniu, wiza od października. W tym roku już raczej nie da się. A tak w ogóle to mógłbyś poszukać na te podstawowe pytania sam odpowiedzi. Te pytania padają tu kilka razy w tygodniu. Nie ma jakiegoś specjalnego wyjścia.
sly6 Napisano 5 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 o h1b znajdziesz latwo http://www.uscis.gov/working-united-states/temporary-workers/h-1b-specialty-occupations-and-fashion-models/h-1b-specialty-occupations-dod-cooperative-research-and-development-project-workers-and-fashion-models pytasz o koszta to koszt np prawnika, co do stazu to poczytaj o wizach J-1,intership
xero88 Napisano 5 Lutego 2014 Autor Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 Rozwiazac - slub, ale Twoj chlopak przyjedzie do Ciebie. Nie rozumiem. Po co slub w stanach i powrot do PL?
kzielu Napisano 5 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 Nie rozumiem. Po co slub w stanach i powrot do PL? Sorry - mialo byc albo. Albo slub, albo chlopak przyjedzie do Ciebie - co tez zdaje sie nie jest trywialne bo tez nie moze sobie w Polsce po prostu mieszkac a na malzenstwa homoseksualne to zdaje sie troche jeszcze sobie poczekacie... A bardziej to sie zakochales w stanach czy w swoim chlopaku ze tak niedyskretnie sie spytam ?
KaeR Napisano 5 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 Ale w sumie, żeby wziąć ślub w USA, to xero musi jakoś wjechać.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.