kzielu Napisano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2014 Ja mam kolo siebie sklep (ktory zreszta jest lokalna atrakcja turystyczna prawie ze - Jungle Jim's) w ktorym mozna dostac sok z czarnej pozeczki Tymbark, wedlowska czekolade (nie wiem po co bo zawsze ja uwazalem za slaba), inne polskie rzeczy + jedzenie z praktycznie kazdej strony swiata.
Paulina_89 Napisano 23 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2014 A tak zapytam osób mieszkających w Stanach, czy sami gotujecie, czy fast food, czy jak? Kuchnia polska jest jednak tradycyjna, chociaż od lat nie gotuję zup. Ja chodze do restauracji gdzie sobie wybieram zarcie i nakladam na talerz ile chce. Zwykle jest to jakas koreanska restauracja gdzie maja duzo osmiorniczek, krabow, krewetek podanych na rozne sposoby. Kuchnie amerykanska tez bardzo lubie- szczegolnie wszystkie green bean/squash casserole, indyk z zurawina, potato salads, corn bread, sweet potato casserole, mashed potatoes z roznymi dodatkami, macaroni cheese, tarta z ziemniakami i cebula, jeszcze troche tego jest W domu gotuje jak mi sie chce. Zazwyczaj jest to cos co moge zamrozic na pozniej (krokiety z kapusta i grzybami, . Bywa ze caly dzien przezyje na saładkach, surówkach, owocowych smoothies czy warzywno owocowych sokach, kanapkach z serem i warzywami, muesli z mlekiem oraz wodzie mineralnej Moj maz podobnie, tylko ze on wiecej jajek gotowanych i lososia je (sam sobie przyrzadza wszystko w parowarze) znana tez jako melanzanosolata zapieczone baklazany zmiksowane z duza iloscia oliwy, sokiem z cytryny, czosnkiem, oregano, doprawione sola i pieprzem - taki chyba podstawowy przepis jadane wszedzie na poludnie od basenu morza srodziemnego - smaczne niesamowicie, fantastyczna zakaska przed kolacja. polecam! w mojej rodzinie wlasciwie starcza za cala kolacje, kiedy zrobimy sobie baba ganoush i zjemy ze swiezo upieczonym chlebem. no. mam pomysl na jutrzejsza kolacje;) brzmi ciekawie Bardzo lubie baklazany, wiec chyba sie pokusze o sprobowanie
Gość miqhs Napisano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2014 Tylko uważaj, kiedyś zapomniałam nakłuć bakłażana i niestety wybuchł mi w piekarniku... Ale było sprzątania...
Nigella Napisano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2014 Z "mojego" podworka - na Florydzie kroluje jedzenie kubanskie, ktore uwielbiam. Nie jest niestety dietetyczne wiec trzeba obchodzic sie z nim ostroznie ale… kubanskie sandwiche z szynka i serem, ryz z czarna fasola, smazone plantany (banany skrobiowe), miesa typu picadillo (mielona wolowina z oliwkami i rodzynkami), marynowana wieprzowina w postaci kotletow albo w kawalkach, steki z sosem chimichurri (no dobra, chimichurri jest z Argentyny, ale Kubanczycy tez podaja ), krokiety z szynka (troszke podobne do naszych), smazona juka, empanadas z wolowina albo kurczakiem (podobne do pierogow, ale wieksze i z innego ciasta). Z przysmakow typowo florydzkich - rozne gatunki kraba, crab cakes, gator bites (panierowane kawalki miesa z aligatora), krewetki na wszelkie mozliwe sposoby, przegrzebki, conch fritters (panierowane mieso slimakow mieszkajacych w oceanie w slynnych muszlach), na deser key lime pie… Tak jak napisali poprzednicy - jedzenia jest tu do wyboru, do koloru, restauracje z kazdego zakatka swiata, w sklepach wybor niewiarygodny. Do tego fantastyczne produkty lokalne sprzedawane na farmach. Jesli ktos mysli, ze amerykanskie zarcie to Burger King to przepraszam za okreslenie, ale jest po prostu glupi
huska Napisano 26 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2014 Ja moge polecić kilka bardzo dobrych amerykańskich restauracji, gdzie zamiast fast foodów podaje się smaczne, a przede wszystkim zdrowe jedzenie. Jeśli traficie kiedyś do jednego z tych miejsc, na pewno zrobi ono na Was ogromne wrażenie.
KaeR Napisano 26 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2014 Ja moge polecić kilka bardzo dobrych amerykańskich restauracji, gdzie zamiast fast foodów podaje się smaczne, a przede wszystkim zdrowe jedzenie. Jeśli traficie kiedyś do jednego z tych miejsc, na pewno zrobi ono na Was ogromne wrażenie. Szczególnie rachunek zrobi na wszystkich wrażenie.
Paulina_89 Napisano 26 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2014 dobre! W USA moze jakiejs wybitnie ulubionej restauracji nie mam bo ciagle chodze gdzie indziej, ale mam takie hobby, ze w PL chodze do tych w ktorych Magda Gessler robila rewolucje Do tej pory mam na koncie jedynie poznanskie restauracje, ale w kazdej bylo b. smacznie i zawsze wracalam
Misuzu Napisano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 Czy zdrowo nie wiem ale tanio mozna kupić warzywa i owoce w zion-on koreański supermarket wiec nie wszędzie bedzie. Kupiłam dzis 12 funtów truskawek za jakieś $4 a slodziutkie rzucili i w ciagu mojego krótkiego pobytu w sklepie juz połowa zniknęła
Nigella Napisano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 Huska, zdjecia tych restauracji na pewno robia wrazenie… ale ja np. wole male, rodzinne miejsca, gdzie nie ma napuszonej atmosfery, a ceny sa adekwatne do tego, co pojawia sie na talerzu. W zeszlym roku bylismy dwa tygodnie w San Francisco. Zywilismy sie wylacznie w malych knajpkach, sniadanie + pozny obiad, codziennie gdzie indziej. Bylam naprawde w szoku, bo na prawie 30 miejsc, ktore odwiedzilismy, moze dwa byly takie sobie… ale reszta po prostu rewelacyjna (na Florydzie niestety ciezko o tak dobre restauracje i naprawde nie wiem, z czego to wynika, ze trzeba sie naszukac, zeby znalezc cos na poziomie… a naprawde nie jestem wybredna). I tak juz zupelnie przy okazji polecam strone http://www.sixsistersstuff.com - jak sama nazwa wskazuje prowadzona jest przez szesc siostr W zakladce Recipe Index sa dziesiatki przepisow, podzielone na kategorie - a niektore kategorie sa typowo amerykanskie, np. Thanksgiving, Tailgate Party Food czy Fourth of July. miqhs, jesli jestes zainteresowana, co Amerykanie jedza na rozne okazje, to polecam
Paulina_89 Napisano 3 Maja 2014 Autor Zgłoś Napisano 3 Maja 2014 znana tez jako melanzanosolata zapieczone baklazany zmiksowane z duza iloscia oliwy, sokiem z cytryny, czosnkiem, oregano, doprawione sola i pieprzem - taki chyba podstawowy przepis jadane wszedzie na poludnie od basenu morza srodziemnego - smaczne niesamowicie, fantastyczna zakaska przed kolacja. polecam! w mojej rodzinie wlasciwie starcza za cala kolacje, kiedy zrobimy sobie baba ganoush i zjemy ze swiezo upieczonym chlebem. no. mam pomysl na jutrzejsza kolacje;) No to dzisiaj sobie zrobilam to baba ganoush i przyznam, ze calkiem smaczne. Wlasnie pałaszuje z zapieczona pita i nie odrywam sie od talerza. Mezowi tez smakuje Dziekuje za pomysl!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.