andyopole Napisano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Po dziesieciu latach na obczyznie doszedlem do wniosku ze najlepszy chleb to tn wypieczony wlasnorecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość miqhs Napisano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Do takiego wniosku to ja doszłam już w Polsce, ale nie znam się na tutejszej mące. Jakiej mąki mam szukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mi0706 Napisano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Ja ostatnio kupiłem niemiecki Pumpernikel w Aldi, bylem w szoku. Chleb smakuje jak ten w Polsce! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Do takiego wniosku to ja doszłam już w Polsce, ale nie znam się na tutejszej mące. Jakiej mąki mam szukać? Takiej jaką lubisz. Pszenna. Żytnia. Z kazdej bedzie chleb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anubis Napisano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Niestety - dobry świeży chleb to chimera. Wielu z moich znajomych piecze w domu, nawet inwestują w specjalne piekarniki - bread machines. Osobiście nie przepadam za rezultatami - chleb wychodzi jakiś kleisty, nie do porównania z tradycyjną metodą wypieku. Filmik polskiego youtubera z Kaliforni o bread machine: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Gotowe mieszanki ciasta chlebowego do maszyn tez sa nafaszerowane chemią. Najbardziej mnie martwi fakt, że do Stanów nie można wwozić...nasion. Kto powiedział że nie można? Nie wolno, to fakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość miqhs Napisano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Jadłam chleb z bread machine jeszcze w Polsce, nie był kleisty. Ale chyba mi szkoda kasy, wolę kupić mikser Mąka będzie wyzwaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Jadłam chleb z bread machine jeszcze w Polsce, nie był kleisty. Ale chyba mi szkoda kasy, wolę kupić mikser Mąka będzie wyzwaniem. Maka to naprawdę nie probem, ja kupuje najtansza, na wage, 31 centow za funt i wychodzi tak samo dobrze jak z maki dwa razy droższej. Mam pytanie do znawcow. Jak się ma tutejszy Baking Powder do polskiego proszku do pieczenia? Czy ma podobny power czy moze jest mocniejszy lub słabszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość miqhs Napisano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 A ja mam też pytanie o drożdże, bo ani śladu świeżych w sklepach, a z suchymi miałam słabe doświadczenia. Można gdzieś kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 A ja mam też pytanie o drożdże, bo ani śladu świeżych w sklepach, a z suchymi miałam słabe doświadczenia. Można gdzieś kupić? jeszcze nie trafiłem i w związku z tym przestawiłem się calkowicie na instant. Gdy piekę chleb to stosuje następujące proporcje: 2 litry wody, 5-6 saszetek drożdży, maki ile weźmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.