Skocz do zawartości

Dlaczego Właściwie Wyjeżdżacie?

Gość miqhs

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co do kredytów to niestety tak też jest i w Polsce no chyba, że ktoś ma mieszkanie po rodzicach etc. Dla takich ludzi jak ja zostaje tylko i wylącznie ładowanie się w kredyty bo niby skąd wezmę 400tys na mieszkanie?

• Odpowiedzi 456
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Dzięki Anubis za posta, czyli właściwie tak jak piszecie - najważniejsze to mieć dobre ubezpieczenie....

Bo kwotę do 1000$ mogłabym jeszcze wyskrobać za lekarza, ale ponad to, to miałabym problem. Dlatego we wcześniejszym poście pytałam się o opiekę dentystyczna i w ogóle lekarską w Meksyku, bo moim miastem docelowym jest San Diego

Co do kredytów to niestety tak też jest i w Polsce no chyba, że ktoś ma mieszkanie po rodzicach etc. Dla takich ludzi jak ja zostaje tylko i wylącznie ładowanie się w kredyty bo niby skąd wezmę 400tys na mieszkanie?

Można kupić i za 250 :)

Napisano

W USA to taka pętla,że żeby zaciągnąć większy kredyt trzeba było przeważnie mieć wcześniej jakiś mniejszy kredyt i go ładnie spłacać. Zanim wziąłem na samochód, rocznie trzymałem na kartach jakieś $2000. Ponieważ, poza opłata manipulacją, APR było 0%, historia kredytowa się budowała, żeby kolejny kredyt był na lepszych warunkach. Uważam, że w kredycie na zdrowych zasadach nie ma nic złego. Tez nie mam $400K na dom w stanach.

Napisano

Można kupić i za 250 :)

Pewnie, że można, można i za 150 ale zależy gdzie, czy do remontu etc. Co nie zmienia faktu, że nawet i 150k bym z kieszeni nie wyciągnął ;)

Napisano

Ubezpieczalnie pokrywają większość kosztów, które wymienione na forum robią wrażenie - dziesiątki a nawet setki tysięcy $, ale pacjent widzi te sumy tylko na rozliczeniach między doktorami/szpitalem a ubezpieczalnią. Część, tzw. deductible musi zapłacić, ale to w najgorszym wypadku jest to kilka a nie kilkadziesiąt tys. Dla przyjładu: moje deductible jest $500. Za kolejne $4500 ubezpieczalnia płaci 80%. Po przekroczeniu 5 tys. pokrywa w 100%, więc maksymalne roczne koszty l hospitalizacji - $1500, bez pułapu. Wiem, wiem, pojawią się tu odpowiedzi osób o wyższym deductible, mniejszym ubezpieczeniu, itd, ale podaję tylko moje.

O dentystycznych mogłabym długo i wylewnie, ale krócej i zwięzlej: płacą kartami kredytowymi bo ubezpieczenie denystyczne nie pokrywają wielu zabiegów jak np. implanty itp. Opłaca się jeżeli przewiduje się tylko 6-miesięczne kontrole i okazyjne plombki lub usunięcia.

A co do kredytów - masz rację. Na nich jedzie gospodarka.

Ja mam deductible na 3 osoby $4,000 (tylko dla siebie bym mial $1.6k) natomiast zeby dac obraz jakie sa koszty - na kilku wizytach corki u lekarza (infekcje ucha) i szyciu mojej nogi w Urgent Care po nieudanym skoku na rowerze poki co z tego deductible zuzylem $1.5k (czyli tyle wydalem z wlasnej kieszeni bez praktycznie zadnych problemow ze zdrowiem) - a to dopiero 4 miesiace tego roku.

San Diego jest super tylko zdaje sie dosc drogie i jak na moj gust masakrycznie zakorkowane.

Napisano

Kalifornia w ogole jest droga. Domy, jedzenie, benzyna, sales tax. Jedyne co zauwazylam jest tansze to community college i ubezpieczenie samochodowe... w Kolorado placi sie znacznie wiecej...

Napisano

ludziom piszącym z Polski życzę jak najszybszego zderzenia się z amerykańską rzeczywistością, zapoznania się dokładnie z wielkością podatków, kosztami życia itp.........

Napisano

ludzi mieszkających w USA zapraszamy do Polski - do zapoznania się z polskimi realiami, podatkami, służbą zdrowia i kosztami życia... ech...

A temat miał być zupełnie o czymś innym.,

Napisano

ludzi mieszkających w USA zapraszamy do Polski - do zapoznania się z polskimi realiami, podatkami, służbą zdrowia i kosztami życia... ech...

A temat miał być zupełnie o czymś innym.,

Ludzie w USA mieszkali w Polsce, pracowali, korzystali ze sluzby zdrowia. :P

Napisano

Ludzie w USA mieszkali w Polsce, pracowali, korzystali ze sluzby zdrowia. :P

A w dodatku bywaja tam regularnie kilka razy w roku i pracuja z kolegami z polskiego oddzialu firmy... (np. ja).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...