sly6 Napisano 30 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2015 KasiaOna sprawa ze szczepieniami jest taka ze jak masz karte to Pani doktor zobaczy ja i wtedy podejmie decyzje jak nie masz tej karty to beda szczepienia pewne ..wiele osob z tego forum tak mialo dlatego tak wazna jest ta karta robal w Irlandii masz rozmowe tylko po angielsku,w Polsce mozesz miec po polsku,angielsku,sa tacy Konsulowie ze znaja j.polski a sa urodzeni w USA.
konamb Napisano 1 Maja 2015 Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 zdjecia moga byc wizowe , bo jednak troche roznia sie od paszportowego przynajmniej w warszawie
juanita Napisano 1 Maja 2015 Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 Witam mam umowiona rozmowe w ambasadzie w Warszawie, jednak mieszkam obecnie w Irlandii i duzo wygodniej by mi bylo pojechac do ambasady w Dublinie. Tylko nie wiem czy idac do ambasady w Irlandii moje szanse nie zmaleja. Bo przeciez nie bede szedl to polskiej ambasady tylko irlandzkiej ambasady USA ? Wiec bede przepytywany przez irlandczyka. Czy ktos mzoe jest umowiony do ambasady w Dublinie ? Jak to wyglada ? Bo nie wiem czy zmieniac adres rozmowy. Moim zdaniem jedyna różnica polega na tym, że w amerykańskiej ambasadzie w Polsce dogadasz się po polsku, a w Irlandii będziesz musiał rozmawiać po angielsku. My mieliśmy rozmowę w Szwajcarii i pytania były naprawdę podstawowe więc z językiem nie będzie problemów. Nie wiem ile zajmie Ci zebranie dokumentów, a tych potrzeba sporo. Każdy polski oryginał, jego kopia, przysięgłe tłumaczenie oryginału i jego kopia. (potem oryginały oddają). Plus zaświadczenie o niekaralności z Polski (+tłumaczenie) i kraju, w których przebywałeś 6 miesięcy lub dłużej. Jeśli chodzi o zaświadczenie o wykształceniu to ja miałam wyłącznie odpis dyplomu po angielsku z polskiej uczelni (i oczywiście polski oryginał). Co prawda pani w okienku wcześniejszym, która zbierała dokumenty zapytała czy nie mam czegoś jeszcze, ale ostatecznie to przeszło. Pierwszym pytaniem pani konsul było czy faktycznie ukończyłam takie studia. No i badania lekarskie musisz zrobić w kraju, w którym masz rozmowę. W Polsce może to być mniej wygodne, a w Irlandii sporo droższe :/ Mam nadzieję, że komuś się te informacje przydadzą. I powodzenia zarówno tym wyjeżdżającym, jak i tym czekającym na 5. maja
Robal Napisano 1 Maja 2015 Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 Moim zdaniem jedyna różnica polega na tym, że w amerykańskiej ambasadzie w Polsce dogadasz się po polsku, a w Irlandii będziesz musiał rozmawiać po angielsku. My mieliśmy rozmowę w Szwajcarii i pytania były naprawdę podstawowe więc z językiem nie będzie problemów. Nie wiem ile zajmie Ci zebranie dokumentów, a tych potrzeba sporo. Każdy polski oryginał, jego kopia, przysięgłe tłumaczenie oryginału i jego kopia. (potem oryginały oddają). Plus zaświadczenie o niekaralności z Polski (+tłumaczenie) i kraju, w których przebywałeś 6 miesięcy lub dłużej. Jeśli chodzi o zaświadczenie o wykształceniu to ja miałam wyłącznie odpis dyplomu po angielsku z polskiej uczelni (i oczywiście polski oryginał). Co prawda pani w okienku wcześniejszym, która zbierała dokumenty zapytała czy nie mam czegoś jeszcze, ale ostatecznie to przeszło. Pierwszym pytaniem pani konsul było czy faktycznie ukończyłam takie studia. No i badania lekarskie musisz zrobić w kraju, w którym masz rozmowę. W Polsce może to być mniej wygodne, a w Irlandii sporo droższe :/ Mam nadzieję, że komuś się te informacje przydadzą. I powodzenia zarówno tym wyjeżdżającym, jak i tym czekającym na 5. maja Dzieki za informacje, na pewno sie przydadza
sly6 Napisano 1 Maja 2015 Autor Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 np w UK potrzeba bylo pokazac ksiazeczke wojskowa za to w Polsce juz nie plus tam nalezalo pokazac swiadectwo ukoczenie szkoly sredniej ..do tego jak masz studia to inny dokument w Polsce musisz miec mniej dokumentow niz po za granicami
konamb Napisano 1 Maja 2015 Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 ile czekaliscie na zaksiegowanie wpłaty za zielona karte ? bo tydzień minął a dalej mam status: in process
Poznań Napisano 1 Maja 2015 Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 Właśnie Czy mogę zapłacić za wizę w ambasadzie? przed rozmową?
sly6 Napisano 1 Maja 2015 Autor Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 Nie masz innego wyjscia placi sie przed sama rozmowa placi sie w Ambasadzie 330 dol us,jak juz bedziesz miec wize wydana to placisz za wydanie zielonej karty 165 dol,ta oplate wnosi sie przed wylotem,po wlocie na teren USA konamb juz zaplacil 165 i dlatego sie pytac co sie dzieje
jaco0403 Napisano 3 Maja 2015 Zgłoś Napisano 3 Maja 2015 Doczytałem się, że na badania lekarskie należy przynieść 4 zdjęcia paszportowe rozmiar 35x45 mm. A na interview 2 zdjęcia wizowe 50x50 mm. Czy miał ktoś sytuację, że na badania przyniósł 4 zdjęcia wizowe i czy było to akceptowalne?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.