Skocz do zawartości

Dv 2015 - Co Po 1 Maja 2014? Pytania I Odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

OK, dziękuję. Niestety jestem na tyle nieudolną blondynką, że nie umiem podać poprawnie tych wszystkich kodów i numerów. Czytałam, że ktoś na tym forum już pytał o Routing Number itd., ale się nie dowiedział, a temat się urwał bezpowrotnie. Nie dociera do mnie, że jestem taką sierotą, która nie radzi sobie z żadnymi formalnościami, ale muszę prosić jeszcze o wyjaśnienie kwestii płatności dla Pekao SA, jak ktoś wie na 100% jak dokładnie to zrobić i ma chwilę, żeby mi to wyjaśnić :)

Zalozyc konto w banku w US, podać routing i Account number i tyle. Nie wiem skąd pomysł że można przelac z banku z PL a powyższy link nie ma zupełnie nic wspólnego z żadnym z dwóch Pekao.

• Odpowiedzi 1,7 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Czy istnieje potrzeba informowania Urzedu Skarbowego o wyjezdzie do USA? Z tego co sie dowiedzialam powinnam zlozyc druk podajac moj adres w Stanach, ale zastanawia mnie po co im to skoro po jakims czasie i tak moge zmienic ten adres i przeprowadzic sie do zupelnie innego stanu...

Napisano

Czy istnieje potrzeba informowania Urzedu Skarbowego o wyjezdzie do USA? Z tego co sie dowiedzialam powinnam zlozyc druk podajac moj adres w Stanach, ale zastanawia mnie po co im to skoro po jakims czasie i tak moge zmienic ten adres i przeprowadzic sie do zupelnie innego stanu...

Istnieje, bo inaczej beda oczekiwac od Ciebie rozliczenia. Tzn. za rok w ktorym wyjechales rozliczyc sie musisz i tak w jednym i drugim kraju, ale w kolejnym roku w PL rozliczac sie nie musisz - niemniej jednak jak im nie dasz znac to Cie wezwa to zlozenia PITa (jak to bylo w moim przypadku).

Napisano

Istnieje, bo inaczej beda oczekiwac od Ciebie rozliczenia. Tzn. za rok w ktorym wyjechales rozliczyc sie musisz i tak w jednym i drugim kraju, ale w kolejnym roku w PL rozliczac sie nie musisz - niemniej jednak jak im nie dasz znac to Cie wezwa to zlozenia PITa (jak to bylo w moim przypadku).

Czyli musze wyslac ZAP-3 i zaktualizowac dane podajac amerykanski adres zamieszkania, zgadza sie? czy jeszcze cos musze podac?

Napisano

Czyli musze wyslac ZAP-3 i zaktualizowac dane podajac amerykanski adres zamieszkania, zgadza sie? czy jeszcze cos musze podac?

Wydaje mi sie ze nie - przynajmniej nie w tej chwili. Skarbowy w roku w ktorym juz sie rozliczac z nimi nie bedziesz moze poprosic o udowodnienie rezydencji podatkowej w US i jest do tego odpowiedni formularz ktory mozna od IRS dostac ale ja nic takiego robic nie musial. Po tym jak dostalem list ze skarbowego na adres zameldowania w PL, zadzwonilem do Pani ktora sie na nim podpisala, wyslalem jej e-mail a pozniej ZAP-3. Od tego czasu nic ze strony Skarbowego nie uslyszalem.

Napisano

Wydaje mi sie ze nie - przynajmniej nie w tej chwili. Skarbowy w roku w ktorym juz sie rozliczac z nimi nie bedziesz moze poprosic o udowodnienie rezydencji podatkowej w US i jest do tego odpowiedni formularz ktory mozna od IRS dostac ale ja nic takiego robic nie musial. Po tym jak dostalem list ze skarbowego na adres zameldowania w PL, zadzwonilem do Pani ktora sie na nim podpisala, wyslalem jej e-mail a pozniej ZAP-3. Od tego czasu nic ze strony Skarbowego nie uslyszalem.

Zadzwonilam do nich i kazali mi przyslac ZAP-3 i powiedzieli, ze to juz bedzie wszystko jak tylko rozlicze sie za rok poprzedni i obecny. Takze sprawa wyjasniona, dzieki kzielu!

Temat oplaty za GC tez sie ostatnio juz przewinal, a poniewaz lada moment i mnie to czeka to zastanawiam sie czy mial ktos problem z platnoscia karta debetowa w ELIS?

Napisano

zap3 jest ciagle na tzw ustach od 1 maja 2004 roku od kiedy wiele Polakow wyjechalo do Unii i tam maja swoje interesy zyciowe ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...