andyopole Napisano 4 Lutego 2023 Autor Zgłoś Napisano 4 Lutego 2023 18 minut temu, Iskierka napisał: z teściem zostaw, mój mąż zaraz zaczął płynnie mówić, zajęło im to chyba ze 3 kieliszki cytrynówki i tata też się podszkolił. a co nie dali rady się wzajemnie nauczyć to smartphony i google translate im pomagał Po ile w Oregonie? IL po 5$, kupiliśmy tuzin, mąż się śmieje, że bogaci jesteśmy $4+ ZA 18 sztuk. Juz mi się z łóżka nie chce zlazić ale paragon chyba w garażu leży, jutro napiszę. Cytuj
agatenka Napisano 4 Lutego 2023 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2023 9 hours ago, vlade said: ...Także jak rodzina sie na was wyzywa ze dzieci nie mówią po polsku - darujcie im bo nie wiedza co czynią. Ja jestem tego swietnym przykladem , kiedyś nie rozumiałam jak można tak "krzywdzić" dzieci nie wpajając im na sile dwoch jezykow od niemowlaka, przecież chłoną jak gąbka... Wszystko piękne w teorii... On 2/2/2023 at 12:13 PM, margherita_s said: Mam miesięczne niemowlę w domu Gratuluje! On 2/2/2023 at 12:39 PM, mola said: ...Walka staje się stracona jak wjedzie przedszkole i koledzy. Potem też zauważył, że my umiemy po angielsku, kuzyni też umieją po angielsku... Dokladnie to! U nas to też moment gdzie polegliśmy kompletnie. Z drugiej strony wcale się nie dziwię że wolą mówić pink vs różowy , happy vs szczęśliwy , księżniczka etc Cytuj
Martt Napisano 4 Lutego 2023 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2023 Witam, Czy czytam prawdziwe wieści że od 11 maja mają zostać zniesione wszystkie restrykcje covidowe na czele z obowiazkowym szczepieniem dla turystów? Cytuj
andyopole Napisano 4 Lutego 2023 Autor Zgłoś Napisano 4 Lutego 2023 13 minut temu, Martt napisał: Witam, Czy czytam prawdziwe wieści że od 11 maja mają zostać zniesione wszystkie restrykcje covidowe na czele z obowiazkowym szczepieniem dla turystów? Nic o tym nie słyszałem. Cytuj
Xarthisius Napisano 4 Lutego 2023 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2023 24 minutes ago, Martt said: Witam, Czy czytam prawdziwe wieści że od 11 maja mają zostać zniesione wszystkie restrykcje covidowe na czele z obowiazkowym szczepieniem dla turystów? Na to wyglada. Administracja powiedziala, ze pozwoli tym zapisom wygasnac. Obecna data koncowa to wlasnie 11 maja. Jest drobne "ale". O ile obowiazkowe szczepienie dla turystow malo kogo obchodzi, to w te zarzadzenie wchodzi tez Title 42. To juz powoduje conundrum dla takich Republikanow, wiec kto wie jak to sie skonczy. Cytuj
Martt Napisano 4 Lutego 2023 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2023 53 minuty temu, Xarthisius napisał: Na to wyglada. Administracja powiedziala, ze pozwoli tym zapisom wygasnac. Obecna data koncowa to wlasnie 11 maja. Jest drobne "ale". O ile obowiazkowe szczepienie dla turystow malo kogo obchodzi, to w te zarzadzenie wchodzi tez Title 42. To juz powoduje conundrum dla takich Republikanow, wiec kto wie jak to sie skonczy. No, raczej nie podejmę ryzyka i nie zakupie biletów dopóki się to nie spełni, kolejne wakacje jeszcze nie tam. Jednak może uda się w grudniu Cytuj
Xarthisius Napisano 4 Lutego 2023 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2023 "Zeszczelili" balon. Juz mozemy spac spokojnie. 1 Cytuj
andyopole Napisano 4 Lutego 2023 Autor Zgłoś Napisano 4 Lutego 2023 9 minut temu, Xarthisius napisał: "Zeszczelili" balon. Juz mozemy spac spokojnie. Właśnie o tym przeczytałem. Niestety, chlupnął do Atlantyku. Szukają teraz szczątków, ciekaw jestem jakie urządzenia meteorologiczne (wg Kitajców) miał na pokładzie. Cytuj
micham Napisano 4 Lutego 2023 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2023 W tym temacie to dziwię się cały czas, że Ameryka zezwala Chińczykom cały czas kupować ziemie w US i robic tu inwestycję......prawdopodobnie ze strachu o swoje inwestycje tam, ale jakby się bliżej temu spojrzeć to te inwestycje tam nie są w interesie państwa tak samo, więc czemu by nie wyrzucić ich z tutejszego rynku. Może przez kilka firm Apple czy Tesla, które traktują swój własny interes ponad interes państwa i nadal chcą tam robic deale a jednoczesnie mają duże wpływy w kolejnych rządach. Jednak trzeba przyznać, że jest tutaj więcej produktów nie z Kitaju niż w EU ale decoupling jest robiony zbyt wolno z winy takich graczy jak Niemcy, którzy nie chcą się opowiedzieć po właściwej stronie ze względu na swoje interesy (Sytuacja jak układy z Rosja) i wiążą ręce administracji. Kto by pomyślał, że Niemcy czasem mają większy wpływ i siłę w polityce światowej niż US. Choćby sprawa z Leopardami ,,jak US da to my damy". Jednocześnie Niemcy i Francja płaczą ,że przez Ameryke przemysł w EU upadnie ze względu na nowe protekcjonistyczne przepisy uchwalane tutaj albo narzekanie ,że US korzysta z sytuacji i zarabia na gazie eksportowanym do EU. Szczyt bezczelności i hipokryzji. Niestety gadki o wartościach są okładką a liczy się tylko $. PL nie ma innej drogi jak być przyklejona do Ameryki, bo najsilniejsze państwa EU mają zupełnie inne interesy... Ciszę się ,że obecna administracja utrzymała kurs poprzedników i nawet go zaostrza w tym temacie. Cytuj
katlia Napisano 5 Lutego 2023 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2023 4 hours ago, micham said: W tym temacie to dziwię się cały czas, że Ameryka zezwala Chińczykom cały czas kupować ziemie w US i robic tu inwestycję. W USA it's all about the money. Tu tylko chodzi o pieniadz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi