katlia Napisano 22 Czerwca Zgłoś Napisano 22 Czerwca (edytowane) Dodam tez, trump i jego administracja chca zniszczyc ten dzisiejszy system. Juz jest znacznie trudniej dostas podstawowe informacje: wywalili mase pracownikow Medicare, pozamykali biura ktore sie tym zajmowaly, a na ich miejscu wstawili strony internetowe... ktore nie dzialaja. O mozliwych cieciach Medicare, Medicaid (dla biednych) i Social Security slyszy sie codziennie. Wlacznie z obliczeniami ze Social Security zacznie brakowac pieniedzy za raptem 8 lat. (Dlatego ja wczesniej wzielam.) Nie mozna liczyc na ten caly system. Trzeba wierzyc ze oni naparwde chca to wszystko rozwalic. Tak samo jak rozwalili prawa do dostepnej aborcji w calym kraju. Mimo, ze powyzej 70% popiera mozliwosc legalnej aborcji. Wiec jezeli bezkarnie rozwalili popularne prawa aborcyjne to kto ich wstrzyma od rozwalenia popularnej emerytury i opieki zdrowa? Edytowane 22 Czerwca przez katlia Cytuj
Joanna30 Napisano 24 Czerwca Zgłoś Napisano 24 Czerwca W dniu 19.06.2025 o 01:45, mola napisał: Tak. Oficjalny tytuł to Bilingual AI Data Annotator. Kompletują różnej narodowości małe teamy i mają problem z rekrutacją do grupy polskiej i tureckiej. Aż szkoda, że nie można tego z Polski robić Cytuj
kinia2071 Napisano Środa o 17:11 Zgłoś Napisano Środa o 17:11 W dniu 22.06.2025 o 19:13, katlia napisał: Tak, sporo ludzi w US nie zdaje sobie sprawy ze amerykanska Medicare jest niezla. Ale podkreslam: NIE tania. Za dwie osoby placimy $1,700 na miesiac. (To znaczy nie placimy, jest automatycznie odtracane z naszej emerytury -social security. I to sie troche zmienia z roku na rok) Przecietny amerykanin dostaje jakies $2,000 na miesiac emerytury, wiec niezly procent tej emerytury idzie na to ubezpiecznie. i ile lat musisz pracować by dostać taką normalną emeryturę i by na starość być pewna, że będziesz mieć opiekę? Cytuj
andyopole Napisano Środa o 19:45 Autor Zgłoś Napisano Środa o 19:45 2 godziny temu, kinia2071 napisał: i ile lat musisz pracować by dostać taką normalną emeryturę i by na starość być pewna, że będziesz mieć opiekę? MInimum 40 kwartalow czyli 10 lat. Czy to jest tyle zeby wystarczylo to sprawa dyskusyjna. Cytuj
andyopole Napisano Środa o 19:48 Autor Zgłoś Napisano Środa o 19:48 Dzis ostatni dzien pracy w tym tygodniu. Wprawdzie July 4th dopiero w piatek ale juz w czwartek rano jedziemy na camping do Cougar WA. Nie wiem jak tam jest ale jedna dobra wiadomosc jest taka ze tam nie ma ponoc zasiegu. Kilka dni bez internetu - fajna rzecz. Cytuj
Xarthisius Napisano Środa o 20:14 Zgłoś Napisano Środa o 20:14 25 minutes ago, andyopole said: Kilka dni bez internetu - fajna rzecz. #BezSensu jak wtedy pracowac na urlopie?! 1 Cytuj
andyopole Napisano Środa o 20:37 Autor Zgłoś Napisano Środa o 20:37 18 minut temu, Xarthisius napisał: #BezSensu jak wtedy pracowac na urlopie?! Ooo, to nie ja. Ja w swoich phonach i tabletach nie mam nawet firmowej email skrzynki. Kiedys dalem sie namowic ale po zmianach providerow nie upominalem sie o nowe hasla wiec nie czytam sluzbowych emaili w domu. Raz mialo to swa zla strone: kiedys napadalo 2 inch sniegu i boss oglosil wieczorem ze nastepnego dnia nie pracujemy. No i przyjechalem do pracy, ksiegowa tez. Juz spakowane trzy ksiazki! Cytuj
katlia Napisano Środa o 21:16 Zgłoś Napisano Środa o 21:16 1 hour ago, andyopole said: MInimum 40 kwartalow czyli 10 lat. Czy to jest tyle zeby wystarczylo to sprawa dyskusyjna. Ale po 10ciu latach nie dostaniesz tej przecietnej $2,000/m emerytury, dostaniesz znacznie mniej. Te minimum 40 kwartalow to jest zeby dostac cokolwiek. Cytuj
katlia Napisano Środa o 21:20 Zgłoś Napisano Środa o 21:20 (edytowane) 4 hours ago, kinia2071 said: by na starość być pewna, że będziesz mieć opiekę? Nie ma takiej pewnosci. Dlatego ludzie musza sami tez oszczedzac. Opieka starszych tu jest przerazliwie droga. Moja mama placila prawie $6,000/m (plus ubezpieczenie medyczne) i jest wiele miejsc znacznie drozszych. Edytowane Środa o 21:21 przez katlia Cytuj
andyopole Napisano Środa o 21:25 Autor Zgłoś Napisano Środa o 21:25 8 minut temu, katlia napisał: Ale po 10ciu latach nie dostaniesz tej przecietnej $2,000/m emerytury, dostaniesz znacznie mniej. Te minimum 40 kwartalow to jest zeby dostac cokolwiek. Dlategom dodal droga kolezanko co nastepuje": 1 godzinę temu, andyopole napisał: Czy to jest tyle zeby wystarczylo to sprawa dyskusyjna. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi