Xarthisius Napisano 2 Lipca 2022 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2022 1 hour ago, andyopole said: Wszyscy będą pracowicie odpoczywać Za 3 dni z dwójką dzieci to powinni płacić nadgodziny albo jakieś odszkodowanie... Byle do wtorku. 2 Cytuj
Roelka v.2 Napisano 2 Lipca 2022 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2022 Ja mam nadzieje ze moi sasiedzi nie beda szalec ze sztucznymi ogniami... od miesiaca nie mielismy deszczu. Jak zacznie sie palic to wszystko pojdzie w pizduuuuuuu Cytuj
Xarthisius Napisano 2 Lipca 2022 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2022 Tak z innej beczki, właśnie nabyłem na drodze kupna obligacje tego pięknego kraju (series I bonds). Trochę przedwcześnie, bo w końcu dalej jestem tylko brudnym imigrantem i zawsze mogą jeszcze wykopać na zbity pysk, no ale zaryzykowałem... To co mnie trochę przeraziło to to, że na stronie rządowej podałem tylko numer konta i trochę danych osobowych. Nic więcej. Żadnego przelewu, autoryzacji w banku przez OAuth, nic. Pieniędze mają "zniknąć" after 1 business day, czyli we wtorek. Trochę włos się jeży, że Treasury ot tak sobie może ściągnać $$$ bezpośrednio z konta wiedząc tylko jak się nazywam... System bankowy w tym kraju ma w sobie coś z magii i nigdy nie przestaje mnie zadziwiać. Cytuj
andyopole Napisano 2 Lipca 2022 Autor Zgłoś Napisano 2 Lipca 2022 44 minuty temu, Xarthisius napisał: Za 3 dni z dwójką dzieci to powinni płacić nadgodziny albo jakieś odszkodowanie... Byle do wtorku. Znam ten ból. Też byłem matką! 36 minut temu, Xarthisius napisał: Tak z innej beczki, właśnie nabyłem na drodze kupna obligacje tego pięknego kraju (series I bonds). Trochę przedwcześnie, bo w końcu dalej jestem tylko brudnym imigrantem i zawsze mogą jeszcze wykopać na zbity pysk, no ale zaryzykowałem... To co mnie trochę przeraziło to to, że na stronie rządowej podałem tylko numer konta i trochę danych osobowych. Nic więcej. Żadnego przelewu, autoryzacji w banku przez OAuth, nic. Pieniędze mają "zniknąć" after 1 business day, czyli we wtorek. Trochę włos się jeży, że Treasury ot tak sobie może ściągnać $$$ bezpośrednio z konta wiedząc tylko jak się nazywam... System bankowy w tym kraju ma w sobie coś z magii i nigdy nie przestaje mnie zadziwiać. Też bym parę groszy zainwestował bo mnie boli że darmo leżą. Ale sam bez doradcy to mam trochę pietra. A ile na tych obligacjach można stracić? Że zapytam jak Rapaport Zwiegelbauma. ... Cytuj
andyopole Napisano 2 Lipca 2022 Autor Zgłoś Napisano 2 Lipca 2022 47 minut temu, Roelka v.2 napisał: Ja mam nadzieje ze moi sasiedzi nie beda szalec ze sztucznymi ogniami... od miesiaca nie mielismy deszczu. Jak zacznie sie palic to wszystko pojdzie w pizduuuuuuu Na moim osiedlu fajerwerki są zakazane już od dawna co popieram. Jak sobie chce popatrzeć wieczorem to muszę z backyardu odwrócić się w stronę osiedli latino (65% residents). Kiedyś byliśmy u znajomych na 4th July a nasz pies że strachu wpakował się naszemu księdzu na kolana. Mieliśmy tutaj, w Portland, kiedyś super księdza. Szkoda ze go przeniesli. Jest teraz bodaj w TX. Cytuj
Roelka v.2 Napisano 2 Lipca 2022 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2022 5 minutes ago, andyopole said: Na moim osiedlu fajerwerki są zakazane już od dawna co popieram. W moim county zakazano odpalania grilla, ale fireworks sa dalej spoko. Taka logika. Cytuj
Xarthisius Napisano 2 Lipca 2022 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2022 (edytowane) 31 minutes ago, andyopole said: Znam ten ból. Też byłem matką! Matki nie jęczą. Tylko Ojcowie tak mają 31 minutes ago, andyopole said: Też bym parę groszy zainwestował bo mnie boli że darmo leżą. Ale sam bez doradcy to mam trochę pietra. A ile na tych obligacjach można stracić? Że zapytam jak Rapaport Zwiegelbauma. ... No ja też się za bardzo nie znam, dlatego wyszedłem z założenia że US to dość poważna "firma", albo inaczej, jak Treasury padnie to te $$$ co zainwestowałem wiele warte nie będą ;-) W teorii nie da się stracić, bo procent jest uzależniony od inflacji i minimum wynosi 0%. Na chwilę obecną jest whooping 9.6%, czyli "ciut" więcej niż ten 1% co mam na savings Z kruczków to trzeba obligacje trzymać min. 1 rok, a żeby nie potrącili 3 miesięcy zysków, min. 5 lat. Aha i maksymalnie można zainwestować $10k rocznie. Edytowane 2 Lipca 2022 przez Xarthisius 1 Cytuj
Xarthisius Napisano 2 Lipca 2022 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2022 19 minutes ago, Roelka v.2 said: W moim county zakazano odpalania grilla, ale fireworks sa dalej spoko. Taka logika. U nas fajerwerki są nielegalne (trzeba mieć licencje). Dlatego wszystkie rednecki stawiają sobie za punkt honoru kupno jak największej ilości materiałów wybuchowych w pobliskiej Indianie i puszczaniu wszystkiego z dymem po pijaku. Nie widziałem, żeby policja ich ścigała. Cytuj
andyopole Napisano 2 Lipca 2022 Autor Zgłoś Napisano 2 Lipca 2022 21 minut temu, Xarthisius napisał: U nas fajerwerki są nielegalne (trzeba mieć licencje). Dlatego wszystkie rednecki stawiają sobie za punkt honoru kupno jak największej ilości materiałów wybuchowych w pobliskiej Indianie i puszczaniu wszystkiego z dymem po pijaku. Nie widziałem, żeby policja ich ścigała. Licencje na sprzedaż czy strzelanie? Cytuj
mola Napisano 2 Lipca 2022 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2022 35 minut temu, Xarthisius napisał: Dlatego wszystkie rednecki stawiają sobie za punkt honoru kupno jak największej ilości materiałów wybuchowych w pobliskiej Indianie i puszczaniu wszystkiego z dymem po pijaku. Pierwsze odwołane z powodu pandemii oficjalne miejskie fajerwerki mocno nasiliły ten stan umysłu. Przed pandemią nie pamiętam, żeby ktokolwiek strzelał prywatnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi