margherita_s Napisano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 50 minutes ago, Roelka v.2 said: Jak dla mnie nie ma w ogole porownania. W USA mass shootings sa praktycznie co tydzien. Gdzies czytalam ze w Danii to pierwszy taki incident od 7 lat... Dokładnie tak. Tutaj strach w ogole wyjść gdzieś wieczorem w większym mieście. W Polsce nigdy nie miałam takiego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 1 hour ago, MeganMarkle said: Tez zakupiliśmy i miałam podobne odczucia co do tego ściągania kasy z konta… no ale to już tak debilnie ta bankowość w USA działa. Masakra. Jednak ciężko się było nie skusić na te obligacje bo dobry deal Kazdy w zasadzie moze sobie chyba sciagnac jak im sie poda "numer konta" ktory jest numerem czeku - caly ten system opiera sie na czekach i stad taki XIX wieczny sposob dzialania. Do Polski i Elixiru (ktory dziala od nie wiem ilu lat) -szczegolnie tego nowego blyskawicznego to US brakuje jakies 250 lat rozwoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 1 hour ago, margherita_s said: Dokładnie tak. Tutaj strach w ogole wyjść gdzieś wieczorem w większym mieście. Wiekszosc strzelanin jest poza miastami -- w podmiejskich rejonach i dalej. Ta dzisiaj byla w takiej bardziej ekslusywnej dzielnicy poza Chicago. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 1 hour ago, margherita_s said: W Polsce nigdy nie miałam takiego problemu. Oczywiscie ze nie. Polska ludnosc nie posiada broni... chyba najmniejszy procent wlascicieli broni w calej Europie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Chyba nikogo nie szokuje informacja ze mass shooter byl fanem Trumpa i promowal racistowskie i nazistowskie tresci na social media. Mam wrazenie ze przez social media tacy ludzie czuja ze maja pozwolenie na takie zachowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margherita_s Napisano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 12 hours ago, katlia said: Wiekszosc strzelanin jest poza miastami -- w podmiejskich rejonach i dalej. Ta dzisiaj byla w takiej bardziej ekslusywnej dzielnicy poza Chicago. No nie wiem. Mieszkam w Columbus i co weekend jest strzelanina w samym środku miasta, dlatego już tam nie chodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 (edytowane) 51 minutes ago, margherita_s said: No nie wiem. Mieszkam w Columbus i co weekend jest strzelanina w samym środku miasta, dlatego już tam nie chodzę. Columbus to jedno z najbardziej niebezpiecznych miast w USA, wiec sie nie dziwie. Co nie zmienia faktu ze strzelaniny o jakich mowimy (to znaczy mass shootings z mysla o wybiciu duzo nieznanych ludzi) jest fenomenem bardziej suburbs/mialych miast i communities. Edytowane 5 Lipca 2022 przez katlia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 1 hour ago, katlia said: Columbus to jedno z najbardziej niebezpiecznych miast w USA, wiec sie nie dziwie. Co nie zmienia faktu ze strzelaniny o jakich mowimy (to znaczy mass shootings z mysla o wybiciu duzo nieznanych ludzi) jest fenomenem bardziej suburbs/mialych miast i communities. Columbus, OH ? Nie wydaje mi sie zeby jakos wyskakiwalo ponad norme chyba ze sie studenci nachlaja i rozrabiaja.... Juz chyba Cleveland / Cincinnati a szczegolnie Toledo sa gorsze... A strzelaniny to sa w tej chwili absolutnie wszedzie - bezpiecznych miejsc moim zdaniem nie ma - nawet mieszkajac w niezlym neighborhood gdzies raczej do domu nikt Ci sie nie wbije, do sklepu przeciez co jakis czas sie jezdzi. Walmart / Kroger to miejsca gdzie chyba najlatwiej skonczyc po srodku takiej strzelaniny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margherita_s Napisano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 2 hours ago, katlia said: Columbus to jedno z najbardziej niebezpiecznych miast w USA, wiec sie nie dziwie. Co nie zmienia faktu ze strzelaniny o jakich mowimy (to znaczy mass shootings z mysla o wybiciu duzo nieznanych ludzi) jest fenomenem bardziej suburbs/mialych miast i communities. Absolutnie nie zgodzę się, że Columbus to jedno z najbardziej niebezpiecznych miast w USA. Gdyby tak było, nigdy byśmy się tu nie przeprowadzili. Mój mąż ma bzika na punkcie bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margherita_s Napisano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 1 hour ago, kzielu said: Columbus, OH ? Nie wydaje mi sie zeby jakos wyskakiwalo ponad norme chyba ze sie studenci nachlaja i rozrabiaja.... Juz chyba Cleveland / Cincinnati a szczegolnie Toledo sa gorsze... A strzelaniny to sa w tej chwili absolutnie wszedzie - bezpiecznych miejsc moim zdaniem nie ma - nawet mieszkajac w niezlym neighborhood gdzies raczej do domu nikt Ci sie nie wbije, do sklepu przeciez co jakis czas sie jezdzi. Walmart / Kroger to miejsca gdzie chyba najlatwiej skonczyc po srodku takiej strzelaniny. Zgadzam się. Statystyki są o wiele gorsze w Cleveland i Toledo. Nie wiem, jak w Cincinnati. Co nie zmienia faktu, że ostatnio w Columbus Downtown strzelaniny bardzo się nasiliły, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi