andzela.roguszny Napisano wczoraj o 16:05 Zgłoś Napisano wczoraj o 16:05 Jaka jest średnio amerykańska emerytura w dolarach? Cytuj
andyopole Napisano wczoraj o 16:19 Autor Zgłoś Napisano wczoraj o 16:19 8 minut temu, andzela.roguszny napisał: Jaka jest średnio amerykańska emerytura w dolarach? Emerytura może składać się z kilku filarów. W zależności od rodzaju zatrudnienia i pracodawcy może się bardzo różnić. Jeśli chodzi o emeryturę podstawową, Social Security, to z tego co się orientuję po dozyciu pełnego wieku emerytalnego dostanę coś około 18 setek. Po szesnastu latach zatrudnienia. Cienko... Cytuj
katlia Napisano 23 godziny temu Zgłoś Napisano 23 godziny temu (edytowane) 1 hour ago, andzela.roguszny said: Jaka jest średnio amerykańska emerytura w dolarach? Jak wszystko w USA, dobry kraj dla bogatych ludzi, im wiecej masz, tym wiecej dostajesz. Maksimum $3,000 na miesiac dla tych najwiecej zarabiajacych. Przecietny Amerykanin otrzymuje około $2,000 na miesiac. Minus podatki ktore roznia sie bardzo. Edytowane 23 godziny temu przez katlia Cytuj
kzielu Napisano 19 godzin temu Zgłoś Napisano 19 godzin temu (edytowane) 5 hours ago, andzela.roguszny said: Jaka jest średnio amerykańska emerytura w dolarach? Zalezy od tego ile odlozysz - social security wymaga odpowiedniego stazu pracy (40 work quarters minimum) i wysokosc jest zalezna od Twoich skladek w tym czasie - ale nawet jak sie wymaksuje skladki i odczeka z pobieraniem do 67 (zdaje sie) roku zycia, to nie jest to kwota pozwalajaca sensownie zyc. Wiec jak sie nie uzbieralo nic gdzies indziej to witamy w Walmacie jako greeter albo cos podobnego. Warto jeszcze zauwazyc ze jedna z partii aktywnie probuje Social Security zlikwidowac / ograniczyc i kombinuja jak to zrobic zeby nie stracic glosow - co biorac pod uwage intelligencje wyborcow uda im sie dosc niedlugo. Wtedy odpowiedz bedzie brzmiala zero jezeli nic sie nie uzbieralo. Edytowane 19 godzin temu przez kzielu Cytuj
andyopole Napisano 19 godzin temu Autor Zgłoś Napisano 19 godzin temu 5 minut temu, kzielu napisał: odczeka z pobieraniem do 67 (zdaje sie) roku zycia, Mój rocznik 66 lat i 10 miesiecy... Cytuj
katlia Napisano 18 godzin temu Zgłoś Napisano 18 godzin temu 35 minutes ago, kzielu said: odczeka z pobieraniem do 67 (zdaje sie) roku zycia Mozna wczesniej. Ja zeczelam pobierac majac 62 lata bo nie ufam rzadowi ze ta SS przezyje administracja trumpa. I want my money NOW. Cytuj
kzielu Napisano 18 godzin temu Zgłoś Napisano 18 godzin temu 31 minutes ago, katlia said: Mozna wczesniej. Ja zeczelam pobierac majac 62 lata bo nie ufam rzadowi ze ta SS przezyje administracja trumpa. I want my money NOW. Tak - tylko wiecej zdaje sie dostaje jak sie poczeka. Cytuj
andyopole Napisano 18 godzin temu Autor Zgłoś Napisano 18 godzin temu 35 minut temu, katlia napisał: Mozna wczesniej. Ja zeczelam pobierac majac 62 lata bo nie ufam rzadowi ze ta SS przezyje administracja trumpa. I want my money NOW. Gdybym zaczal brać emeryturę w tym wieku dostałbym ok. $1300. Cytuj
Xarthisius Napisano 17 godzin temu Zgłoś Napisano 17 godzin temu (edytowane) Tak to jest jak sie pracuje dla #^&@!@# kapitalistow. Ja, jak a) dozyje, b) nie zaoraja uniwerkow, c) pensja bedzie regularnie rewaloryzowana d) stanowy system ubezpieczen nie pierdolnie i e) nie zwolnia mnie w miedzyczasie (kazdy z tych punktow mocno watpliwy), wedle kalkulacji bede dostawal $8,600/mo, wzglednie $7,470/mo z opcja ze calosc przechodzi na Malzonke po moim zejsciu z tego padolu... Edytowane 17 godzin temu przez Xarthisius 1 Cytuj
kzielu Napisano 16 godzin temu Zgłoś Napisano 16 godzin temu 5 minutes ago, Xarthisius said: Tak to jest jak sie pracuje dla #^&@!@# kapitalistow. Ja, jak a) dozyje, b) nie zaoraja uniwerkow, c) pensja bedzie regularnie rewaloryzowana d) stanowy system ubezpieczen nie pierdolnie i e) nie zwolnia mnie w miedzyczasie (kazdy z tych punktow mocno watpliwy), wedle kalkulacji bede dostawal $8,600/mo, wzglednie $7,470/mo z opcja ze calosc przechodzi na Malzonke po moim zejsciu z tego padolu... U nas byl company funded pension - skonczyl sie jakies 4 miesiace przed moimi przenosinami do US w 2011 roku - w zamian dali minimalnie wyzszy match do 401k co nawet na waciki nie wystarczy. W sumie bedzie interesujacy efekt z punktu widzenia gospodarki jak generacji ludzi z gownianymi oszczednosciami emerytalnymi (w porownaniu do boomerow) przestanie pracowac (jezeli w ogole beda mogli sobie na to pozwolic). Nie bedzie komu kupowac gigantycznych motorhomes i narzekac jak roszczeniowa jest jakas nastepna dowolnie wybrana generacja. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi