Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
8 minut temu, andzela.roguszny napisał:

Jaka jest średnio amerykańska emerytura w dolarach?

Emerytura może składać się z kilku filarów. W zależności od rodzaju zatrudnienia i pracodawcy może się bardzo różnić. 

Jeśli chodzi o emeryturę podstawową,  Social Security, to z tego co się orientuję po dozyciu pełnego wieku emerytalnego dostanę coś około 18 setek. Po szesnastu latach zatrudnienia. Cienko...

Napisano (edytowane)
1 hour ago, andzela.roguszny said:

Jak wszystko w USA, dobry kraj dla bogatych ludzi, im wiecej masz, tym wiecej dostajesz. Maksimum $3,000 na miesiac dla tych najwiecej zarabiajacych. Przecietny Amerykanin otrzymuje około $2,000 na miesiac. Minus podatki ktore roznia sie bardzo. 

Edytowane przez katlia
Napisano (edytowane)
5 hours ago, andzela.roguszny said:

Zalezy od tego ile odlozysz - social security wymaga odpowiedniego stazu pracy (40 work quarters minimum) i wysokosc jest zalezna od Twoich skladek w tym czasie - ale nawet jak sie wymaksuje skladki i odczeka z pobieraniem do 67 (zdaje sie) roku zycia, to nie jest to kwota pozwalajaca sensownie zyc. 

Wiec jak sie nie uzbieralo nic gdzies indziej to witamy w Walmacie jako greeter albo cos podobnego.

Warto jeszcze zauwazyc ze jedna z partii aktywnie probuje Social Security zlikwidowac / ograniczyc i kombinuja jak to zrobic zeby nie stracic glosow - co biorac pod uwage intelligencje wyborcow uda im sie dosc niedlugo. Wtedy odpowiedz bedzie brzmiala zero jezeli nic sie nie uzbieralo.

Edytowane przez kzielu
Napisano
35 minutes ago, kzielu said:

odczeka z pobieraniem do 67 (zdaje sie) roku zycia

Mozna wczesniej. Ja zeczelam pobierac majac 62 lata bo nie ufam rzadowi ze ta SS przezyje administracja trumpa. I want my money NOW. 

Napisano
31 minutes ago, katlia said:

Mozna wczesniej. Ja zeczelam pobierac majac 62 lata bo nie ufam rzadowi ze ta SS przezyje administracja trumpa. I want my money NOW. 

Tak - tylko wiecej zdaje sie dostaje jak sie poczeka.

Napisano
35 minut temu, katlia napisał:

Gdybym zaczal brać emeryturę w tym wieku dostałbym ok. $1300.

Napisano (edytowane)

Tak to jest jak sie pracuje dla #^&@!@# kapitalistow. Ja, jak a) dozyje, b) nie zaoraja uniwerkow, c) pensja bedzie regularnie rewaloryzowana d) stanowy system ubezpieczen nie pierdolnie i e) nie zwolnia mnie w miedzyczasie (kazdy z tych punktow mocno watpliwy), wedle kalkulacji bede dostawal $8,600/mo, wzglednie $7,470/mo z opcja ze calosc przechodzi na Malzonke po moim zejsciu z tego padolu...

Edytowane przez Xarthisius
  • Like 1
Napisano
5 minutes ago, Xarthisius said:

Tak to jest jak sie pracuje dla #^&@!@# kapitalistow. Ja, jak a) dozyje, b) nie zaoraja uniwerkow, c) pensja bedzie regularnie rewaloryzowana d) stanowy system ubezpieczen nie pierdolnie i e) nie zwolnia mnie w miedzyczasie (kazdy z tych punktow mocno watpliwy), wedle kalkulacji bede dostawal $8,600/mo, wzglednie $7,470/mo z opcja ze calosc przechodzi na Malzonke po moim zejsciu z tego padolu...

U nas byl company funded pension - skonczyl sie jakies 4 miesiace przed moimi przenosinami do US w 2011 roku - w zamian dali minimalnie wyzszy match do 401k co nawet na waciki nie wystarczy. W sumie bedzie interesujacy efekt z punktu widzenia gospodarki jak generacji ludzi z gownianymi oszczednosciami emerytalnymi (w porownaniu do boomerow) przestanie pracowac (jezeli w ogole beda mogli sobie na to pozwolic). Nie bedzie komu kupowac gigantycznych motorhomes i narzekac jak roszczeniowa jest jakas nastepna dowolnie wybrana generacja.