kzielu Napisano 23 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2014 dokladnie tak jest. Tutaj w Stanach, wiekszosc kosciolow, roznych wyznan, zabiega o swoje owieczki, by sie utrzymac... No ale nie wypowiadam sie nt temat, niech zabiora glos Ci, ktorzy tu mieszkaja.. No bo - jak pisalem - to generalnie biznes jest dla prowadzacych koscioly, nie ukrywaja tego tak skrupulatnie jak w PL... Zawod prawie jak kazdy inny... Tak ironicznie to przypomniala mi sie rozmowa z kolega sprzed mniej wiecej 10 lat w pracy (w PL) jak sie zastanawialismy jaki tu otworzyc biznes zeby do konca zycia nie z******c jako inzynier w korporacji i jednoglosnie doszlismy do wniosku ze kosciol trzeba otworzyc...
sly6 Napisano 23 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2014 troche jestem przy pewnych sprawach jakby mialo byc tak jak piszecie to nie mialbym chrztu bo skad kase wziasc jak nikt nie mial od zycie nie bede duzo pisac ale znam wiele ,duzo historii z zycia wzietych jak jest i bywa. A co do spowiedzi to i tak Bog widzi i oceni jak jest kto moze spowiadac i czy moja spowiedz jest dobra kzielu zebys wiedzial a do tego zaklad pogrzebowy bo kazdy kiedys umrze
KaeR Napisano 23 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2014 troche jestem przy pewnych sprawach jakby mialo byc tak jak piszecie to nie mialbym chrztu bo skad kase wziasc jak nikt nie mial od zycie nie bede duzo pisac ale znam wiele ,duzo historii z zycia wzietych jak jest i bywa. sly6 probowales z kolejnymi sakramentami w sytuacji wolnorynkowej?
kzielu Napisano 23 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2014 A co do spowiedzi to i tak Bog widzi i oceni jak jest kto moze spowiadac i czy moja spowiedz jest dobra No to jak i tak Bog widzi i ocenia to na cholere sie spowiadac - jak to napisala Serafina - pedofilowi i zboczencowi ktory pozniej Ci bedzie jakies pierdoly opowiadal i wyznaczal jakies kary ? Czemu nie mozna bezposrednio ?
jkb Napisano 24 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2014 No z tym, ze datki na kosciol to w USA odpis od podatku. A dlaczego? Zeby pastor mial na nowa limuzyne? W Polsce to oczywiscie kasa z budzetu na czarna stonke. Tak czy siak, czy to wierzacy, czy ateista, na sukienkowych sie dokladac musi.
c4r0 Napisano 24 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2014 W Szwajcarii jest to ciekawie rozwiązane. W czasie meldowania się trzeba podać w formularzu wyznanie i potem na dany kościół razem z podatkami pobierana jest automatycznie danina z pensji (rzędu może 0.2%). Oczywiście wiele osób podaje brak wyznania i wtedy się nie płaci, ale słyszałem że czasem szwajcarski urząd miejski w takim przypadku wysyła do Polski do kościoła pismo, że ta osoba się właśnie wypisała Potem parę lat później taki ktoś chce wziąć ślub kościelny i się dowiaduje "ale przecież jak pan mieszkał w Szwajcarii 5 lat temu to się pan wypisał"
sly6 Napisano 24 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2014 kzielu z tymi zboczencami to bym uwazal bo nie kazdy taki jest jak kto napisala serafina to tak jakbym powiedziala matka-ojciec jest .......tutaj wykropkuje jesli widze nawet jakie sa matki-ojcowie to sa i dobrzy-wiec nie bede pisac ze jacy to sa zli . kazdemu mozna cos przyczepic co do spowiedzi to sa takie zasady ,co innego u luteran ,tam sie spowiadasz na glos Kaer oczywiscie ze probowalem-takie cos robilem w roznych latach,tych juz demokratycznych i napisze tak ze czasami lepiej jest teraz zapraszam do wiadomosci prywatnej i powiem jak kto sie odbywa jesli jestes zainteresowany. ps mam na mysli taka spowiedz ze ktos mnie spowiada co nie powinien a moja spowiedz i tak jest przyjeta
KaeR Napisano 24 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2014 Moze to zabrzmi nielogicznie, ale nigdzie nie jest powiedzane, ze potrzebny jest posrednik pomiedzy osoba wierzaca a Bogiem. Pewnym kregom zalezy jednak na utrzymywaniu wiary w to, ze kosciol to oni.
andyopole Napisano 24 Lipca 2014 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2014 W Szwajcarii jest to ciekawie rozwiązane. W czasie meldowania się trzeba podać w formularzu wyznanie i potem na dany kościół razem z podatkami pobierana jest automatycznie danina z pensji (rzędu może 0.2%). Oczywiście wiele osób podaje brak wyznania i wtedy się nie płaci, ale słyszałem że czasem szwajcarski urząd miejski w takim przypadku wysyła do Polski do kościoła pismo, że ta osoba się właśnie wypisała Potem parę lat później taki ktoś chce wziąć ślub kościelny i się dowiaduje "ale przecież jak pan mieszkał w Szwajcarii 5 lat temu to się pan wypisał" I slusznie... Jak ktos chce nalezec do jakiejkolwiek organizacji to musi wypelniac jej statut.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.