Skocz do zawartości

Jakie Miejsce W Twoim Zyciu Zajmuje Bog ?

kanadol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

dokladnie tak jest. Tutaj w Stanach, wiekszosc kosciolow, roznych wyznan, zabiega o swoje owieczki, by sie utrzymac... No ale nie wypowiadam sie nt temat, niech zabiora glos Ci, ktorzy tu mieszkaja..

No bo - jak pisalem - to generalnie biznes jest dla prowadzacych koscioly, nie ukrywaja tego tak skrupulatnie jak w PL... Zawod prawie jak kazdy inny...

Tak ironicznie to przypomniala mi sie rozmowa z kolega sprzed mniej wiecej 10 lat w pracy (w PL) jak sie zastanawialismy jaki tu otworzyc biznes zeby do konca zycia nie z******c jako inzynier w korporacji i jednoglosnie doszlismy do wniosku ze kosciol trzeba otworzyc...

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

troche jestem przy pewnych sprawach

jakby mialo byc tak jak piszecie to nie mialbym chrztu bo skad kase wziasc jak nikt nie mial ;) od zycie :)

nie bede duzo pisac ale znam wiele ,duzo historii z zycia wzietych jak jest i bywa.
:)

A co do spowiedzi to i tak Bog widzi i oceni jak jest :)

kto moze spowiadac :) i czy moja spowiedz jest dobra :)

kzielu zebys wiedzial ;)

a do tego zaklad pogrzebowy bo kazdy kiedys umrze ;)

Napisano

troche jestem przy pewnych sprawach

jakby mialo byc tak jak piszecie to nie mialbym chrztu bo skad kase wziasc jak nikt nie mial ;) od zycie :)

nie bede duzo pisac ale znam wiele ,duzo historii z zycia wzietych jak jest i bywa.

sly6 probowales z kolejnymi sakramentami w sytuacji wolnorynkowej? :)

Napisano

A co do spowiedzi to i tak Bog widzi i oceni jak jest :)

kto moze spowiadac :) i czy moja spowiedz jest dobra :)

No to jak i tak Bog widzi i ocenia to na cholere sie spowiadac - jak to napisala Serafina - pedofilowi i zboczencowi ktory pozniej Ci bedzie jakies pierdoly opowiadal i wyznaczal jakies kary ? Czemu nie mozna bezposrednio ?

Napisano

No z tym, ze datki na kosciol to w USA odpis od podatku. A dlaczego? Zeby pastor mial na nowa limuzyne? W Polsce to oczywiscie kasa z budzetu na czarna stonke.

Tak czy siak, czy to wierzacy, czy ateista, na sukienkowych sie dokladac musi.

Napisano

W Szwajcarii jest to ciekawie rozwiązane. W czasie meldowania się trzeba podać w formularzu wyznanie i potem na dany kościół razem z podatkami pobierana jest automatycznie danina z pensji (rzędu może 0.2%). Oczywiście wiele osób podaje brak wyznania i wtedy się nie płaci, ale słyszałem że czasem szwajcarski urząd miejski w takim przypadku wysyła do Polski do kościoła pismo, że ta osoba się właśnie wypisała :P Potem parę lat później taki ktoś chce wziąć ślub kościelny i się dowiaduje "ale przecież jak pan mieszkał w Szwajcarii 5 lat temu to się pan wypisał" :P

Napisano

kzielu z tymi zboczencami to bym uwazal bo nie kazdy taki jest jak kto napisala serafina

to tak jakbym powiedziala matka-ojciec jest .......tutaj wykropkuje

jesli widze nawet jakie sa matki-ojcowie to sa i dobrzy-wiec nie bede pisac ze jacy to sa zli . kazdemu mozna cos przyczepic :)

co do spowiedzi to sa takie zasady ,co innego u luteran ,tam sie spowiadasz na glos :)

Kaer oczywiscie ze probowalem-takie cos robilem w roznych latach,tych juz demokratycznych :) i napisze tak ze czasami lepiej jest teraz :)

zapraszam do wiadomosci prywatnej i powiem jak kto sie odbywa :) jesli jestes zainteresowany.

ps mam na mysli taka spowiedz ze ktos mnie spowiada co nie powinien a moja spowiedz i tak jest przyjeta

Napisano

Moze to zabrzmi nielogicznie, ale nigdzie nie jest powiedzane, ze potrzebny jest posrednik pomiedzy osoba wierzaca a Bogiem. Pewnym kregom zalezy jednak na utrzymywaniu wiary w to, ze kosciol to oni.

Napisano

W Szwajcarii jest to ciekawie rozwiązane. W czasie meldowania się trzeba podać w formularzu wyznanie i potem na dany kościół razem z podatkami pobierana jest automatycznie danina z pensji (rzędu może 0.2%). Oczywiście wiele osób podaje brak wyznania i wtedy się nie płaci, ale słyszałem że czasem szwajcarski urząd miejski w takim przypadku wysyła do Polski do kościoła pismo, że ta osoba się właśnie wypisała :P Potem parę lat później taki ktoś chce wziąć ślub kościelny i się dowiaduje "ale przecież jak pan mieszkał w Szwajcarii 5 lat temu to się pan wypisał" :P

I slusznie... Jak ktos chce nalezec do jakiejkolwiek organizacji to musi wypelniac jej statut.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...