Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam:)

Od pewnego czasu myślę o dłuższym wyjeździe do USA (być może pół roku, być może rok-dwa, wszystko zalezy jak by się nam układało na miejscu). Niestety nie mam pojęcia jak zabrać się do organizacji :( W zeszłym roku oboje wyrobiliśmy sobie wizy turystyczne (na 10 lat) i byliśmy w kwietniu na Florydzie, tylko na wakacje. Teraz chcemy wrócić ale już normalnie spróbować tam życia i trochę popodróżować.

Z tego co widzę wszystkie biura oferują jedynie pomoc studentom i prace, które oferują raczej nas nie satysfakcjonują. Ja i mój chłopak już jesteśmy kilka lat po studiach, jesteśmy Specjalistami ds. HR z kilkuletnim doświadczeniem i chcielibyśmy jednak kontynuować swoją karierę zawodową. Nie mam jednak pojęcia jak mogę znaleźć pracę w zawodzie jeśli nie mam załatwionych żadnych formalności i nie wiem jakie prawa/obowiązki mi przysługują. Wolałabym jednak pracować legalnie...

I tu pytanie: Czy jeśli mam już jedną wizę, muszę od początku składać wniosek o drugą - biznesową? Czy wystarczy coś w rodzaju pozwolenia na pracę/aneksu do tej wizy turystycznej, którą już mam? I czy aby otrzymać wizę biznesową trzeba mieć już załatwioną pracę?

Trochę mnie przeraża ogarnięcie tego całego przedsięwzięcia, utonęłam w milionie postów i nie wiem od czego w ogóle zacząć :unsure: ale jestem przygotowana na przebrnięcie przez morze formalności. A może jednak nie jest tak strasznie jak mi się wydaje i da się to zrobić przez np. jakies biuro? Czy są firmy, które pomagają w organizacji emigracji dla "nie-studentów"? Please help. Wszelkie sugestie, wskazówki przyjmę jako z radością.

Pozdrawiam wszystkich zakochanych w USA:)) :wub:

Napisano

Nie da się. Moje standardowe pytanie - którego z jakiegoś powodu nikt sam sobie nie zada - dlaczego miliardy ludzi chcących wyjechać do US tego nie robią ?

Na turystycznej i biznesowej pracować nie wolno. Musiałbys dostać pracownicza których jest ograniczona ilość i o która występuje pracodawca.

Temat się pojawia tu że 3 razy w tygodniu...

Napisano

Moim zdaniem jedno z najlepszych zrodel odnosnie wiz. http://poland.usembassy.gov/visas/nonimmigrant-visas/visa-categories.html

Polecam od razu przewinac do wiz z grupy H. Biorac pod uwage Wasza specjalizacje, od razu przejdz do czytania o H1-B. Czasu macie na czytanie wiele, bo nastepne skladanie wnioskow o ta wize przez pracodawcow bedzie w kwietniu a rozpoczecie pracy bedzie mozliwe w pazdzierniku 2015, jak sie USCIS wyrobi. Oczywiscie szukanie pracodawcy w ramach tej wizy na "byc moze pol roku, byc moze rok-dwa" nie ma sensu. Po co pracodawca ma ponosic koszt procedury dla meteora, ktory wpadnie na chwilke?

BTW w USA nie brakuje specjalistow od HR.

Napisano

Dzięki za słowa otuchy;)

Rozumiem, że nie będzie to proste.

Ponawiam pytanie o biuro, które organizuje wyjazdy dla dorosłych - być może w takim razie jest coś w rodzaju work&travel tylko z pracą na poziomie specjalistycznym? To nie tak że boję się pracy fizycznej ale nie chce mieć dziury w CV, chce zdobyć doświadczenie w swojej branży ale za granicą, które będzie wartościowe dla pracodawców też w Polsce. Może być to nawet pół roku - wtedy wystarczyłaby wiza turystyczna. To co prawda okrojona wersja mojego planu ale jeśli jest tak jak mówicie...czyli nie ma innej opcji niż czekanie do października 2015.

Chciałabym po prostu popracować tam i pozwiedzać tyle ile się bedzie dało - nie mam planów zamieszkania tam na 10 lat, założenia rodziny i kupienia domu. Z drugiej strony na turystycznej wizie nie wolno pracować.. Słabo. Jest w ogóle jakiś "złoty środek"?

Napisano

W skrócie nie ma. Uswiadom sobie również że w momencie kiedy podejmiesz prace na wizie turystycznej staje się ona nieważna a Ty popełniasz przestępstwo imigracyjne. Żaden sensowny pracodawca nawet nie będzie chciał z Tobą o tym rozmawiać.

Rynek pracy w US jest dość mocno chroniony. Jak chcesz doświadczenie spoza PL to szukaj w innych krajach europejskich a nie w US.

Opcja z H1B jest praktycznie nierealna. Są koszty dla pracodawcy i ogromna konkurencja o te wizy przy ograniczonej ilości...

Napisano

Zeby dostac sie na H1B pracodawca musi udowodnic ze nie ma amerykanow ktorzy mogli wykonywac ta prace. Dlatego wiekszosc ludzi na tej wizie to ludzie w technicznych zawodach lub ci ktorzy truskawki zbieraja na polach na odludziu w temperaturach 40 stopni+. Amerykanie z dyplomem w HR czesto nie moga znalezc pracy, dlaczego importowac?

Napisano

Faktycznie nie miałam świadomości że tak to wygląda :(

Teraz żałuję , że nie pojechałam na Work&Travel jak byłam na studiach. No nic, dziękuję za konkretne odpowiedzi.

Napisano

Work&Travel nie ma nic wspólnego z wizą pracowniczą . Szkoda czasu na czytanie i szukanie sposobób .kzielu napisał tutaj bardzo dokładnie .Nie ma szans .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...