ZielonyTomek Napisano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2014 No wlasnie Moje precyzyjne plany konczyly sie na wtorku ) napewno w okolicach grudnia wyjazd rekreacyjno-rozpoznawczy do NY i Floryda. Pozniej decyzja gdzie i kiedy, ale napewno nie wczesniej niz polowa 2015
kzielu Napisano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2014 No wlasnie Moje precyzyjne plany konczyly sie na wtorku ) napewno w okolicach grudnia wyjazd rekreacyjno-rozpoznawczy do NY i Floryda. Pozniej decyzja gdzie i kiedy, ale napewno nie wczesniej niz polowa 2015 Pamietaj ze do 15 kwietnia 2015 bedziesz musial podatki rozliczyc z IRS za 2014...
ZielonyTomek Napisano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2014 Nawet jesli nie bede mial dochodow w stanach ? No i w sumie pierwszy raz bede w usa w roku fiskalnym 2015
Joanna30 Napisano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2014 Tak, nawet wtedy. Jako rezydent (a po przekroczeniu granicy otrzymasz do paszportu pieczątkę, służącą jako tymczasowa zielona karta) masz obowiązek rozliczać się z jakichkolwiek dochodów, uzyskanych gdziekolwiek na świecie.
kzielu Napisano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2014 Nawet jesli nie bede mial dochodow w stanach ? Oczywiscie - zakladajac ze masz dochody gdziekolwiek na swiecie, musisz sie z nich jako rezydent rozliczyc... Nie licza sie dochody w stanach a dochody w ogole - jezeli nie osiagnalbys zadnego dochodu gdziekolwiek - to nie ma problemu. Oczywiscie jezeli od swoich dochodow zaplaciles podatek w PL, to tutaj nie zaplacisz (jezeli nie przekroczyles max kwoty - kiedys to bylo $55k, teraz chyba cos w okolicy $90k), ale rozliczyc sie z nich musisz.
ZielonyTomek Napisano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2014 Ok, dzieki za info. Nie mialem o tym pojecia, bede musial sie jeszcze wieeeeele nauczyc
ZielonyTomek Napisano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2014 Jest moze cos jeszcze co jako rezydent nie mieszkajacy chwilowo w usa musze zrobic ?
sly6 Napisano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2014 dostac numer SSN,do tego zarejestrowac sie w selective service ..chyba ze masz powyzej 26 lat bo to jest pomiedzy 18 a 25 rokiem zycia https://www.sss.gov/default.htm
ZielonyTomek Napisano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2014 Mam 29 wiec to juz odpada o ssn wiem i fizycznie o zielonej karcie tez. Ogolnie przegladam forum wlasnie po to zeby wychwycic potrzebne informacje, obowiazek rozliczania musial mi gdzies umknac Serdeczne dzieki za pomoc!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.