GPR Napisano 30 Listopada 2014 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2014 Dzień dobry Zbieram informacje odnośnie przeprowadzania wyborów w różnych krajach aby następnie zgromadzić je w jednym miejscu, porównać i ewentualnie na ich podstawie zaproponować jakieś konkretne rozwiązania w Polsce. W związku z tym czy mógłby ktoś zorientowany napisać jak wyglądają wybory w USA: Jak się głosuje - jak wygląda cała procedura i czy wszędzie jest taka sama. Czy jest tak jak u nas że: idzie sie do lokalu, pokazuje ID (dowód) i podpisuje na liście po czym dostaje karty do głosowania, zaznacza krzyżyk w kratce i wrzuca do urny. Następnie karty liczone są przez każdą komisje a wyniki wysyłane wyżej. Jeśli wygląda to inaczej to jak? Jakie w US mają rozwiązania inne od polskich np czy maja mężów zaufania. Jak wyglądają tamtejsze karty do głosowania tzn czy mozna postawić więcej niż 2 krzyżyki , czy istnieje możliwość zaznaczenia "żadne z powyższych" Jakie są statystyki głosów nieważnych (źle wypełnionych i oddanych jako puste niewypełnione karty). Czy istnieje tam cisza wyborcza? Słyszałem że w US można głosować elektronicznie jak to DOKŁADNIE wygląda? Maszyna daje jakieś potwierdzenie? Jak sprawdza osobę, wrzuca się do niej prawko tak jak kartę do bankomatu? Słyszałem ze amerykanie nie ufają automatom. Dlaczego? Jakiś czas temu była afera z liczeniem głosów na Florydzie. Nie wsłuchiwałem sie dokładnie ale to o automaty chodziło?
kzielu Napisano 30 Listopada 2014 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2014 Zacznij od poczytania o voter ID controversy w niektórych stanach... Good luck...
Aslan Napisano 30 Listopada 2014 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2014 Bardzo prosto i czytelnie opisany jest system wyborów w książce Krzysztofa F. Bolta "Stany Zjednoczone Ameryki - ustrój, społeczeństwo, gospodarka" . Książka jest trudno dostępna w księgarniach, ale w bibliotekach na uczelniach powinna być. W ogóle polecam tą pozycję, ja w końcu ją upolowałam w jakiejś księgarni bo musiałam mieć ten egzemplarz w swojej biblioteczce.
katlia Napisano 30 Listopada 2014 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2014 Jakie wybory? Prezydenckie? Na stanowe pozycje? Na mera czy gubernatora? Kazde sa troche inne (roznia sie tez od okolicy i stanu) a w ogole procedura czesto sie zmienia. Wiec czytaj ksiazki ale tez sprawdzaj najswiezsze informacje w necie, bo to co bylo kiedys opublikowane moze juz nie byc aktualne.
GPR Napisano 30 Listopada 2014 Autor Zgłoś Napisano 30 Listopada 2014 Jakie wybory? Prezydenckie? Na stanowe pozycje? Na mera czy gubernatora? Kazde sa troche inne (roznia sie tez od okolicy i stanu) a w ogole procedura czesto sie zmienia. Interesują mnie wszystkie. I nie interesuje mnie na ilu i jakich gubernatorów się głosuje ile ich wchodzi do rządu itp ale o mechanizmy głosowania tzn jak sie głosuje: Idzie sie do szkoły i wypełnia kartkę? Gdzie stoją automaty i jak sie je obsługuje. Jakby mógł ktoś opisać gdzie i w jaki sposób się głosuje oraz jak potem liczy sie te głosy to byłbym wdzięczny.
katlia Napisano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2014 Zadales sobie dosc trudne zadanie, bo w USA w kazdej miejscowosci/stanie bedzie inaczej, i na dodatek moze sie zmieniac od wyborow do wyborow. W prawie wszystkich stanach, system zaczyna sie od rejestracji na wybory (voter registration.) W niektorych miejscach mozna to zrobic nawet w dzien przed wyborami, w innych sa specyficzne terminy i miejsca na te rejestracje. Czasami glosujesz przez tak zwany "caucus" idziesz do ogromnego pokoju pelnego twoich sasiadow i doslownie podnosisz reke. (I w ten sposob widzisz jak glosuja wszyscy twoi sasiedzi: to ubaw.) Czasami glosujesz osobiscie -- zaznaczajac liste kandydatow (ballot) w wyznaczonym miejscu (szkola, kosciol, biura, sady) -- albo wysylajac ballot poczta. W innych mozna glosowac wylacznie osobiscie lub wylacznie poczta. Czasami ludzie sprawdzaja i licza kazdy glos, czasami komputery. Czasami glosujesz robiac dziurki (punch-in ballot) w innych wyboarach zaznaczajac dlugopisem lub olowkiem, w innuch naciskasz guziczek w fajnej starej maszynie za kurtyna, w innuch idziesz do kubiku gdzie jest touch screen. Oczywiscie kazdy sposob ma swoich zwolennikow i krytykow, dlatego one sie zmieniaja, i tak bardzo roznia. Tu sobie poczytasz o najrozniejszych mozliwosciach http://en.wikipedia.org/wiki/Ballothttps://www.verifiedvoting.org/resources/voting-equipment/ http://www.sos.ca.gov/elections/elections_m.htm
sly6 Napisano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2014 i do takich pytan masz Ambasade danego Panstwa gdzie powinni Ci szczegolowa odpowiedziec pokazac strony gdzie tego szukac
GPR Napisano 1 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2014 hmm ciekawie mówisz katlia Czyli na amerykańskich forach zapewne jest mnustwo bużliwych dyskusji na temat który sposób jest lepszy i który jakie ma wady oraz co należało by w kazdym systemie poprawić. I like it! Ok więc mamy różne systemy głosowania. Każdy stan to takie mini państwo więc to zrozumiałe jednak jak to jest np przy wyborze prezydenta? Nie ma jednolitego systemu? Z tego co piszesz wynika równiez że przynajmniej w jakiejś części stanów głosowanie jest jawne. Wyniki również? tzn możan w jakiś sposób sprawdzić czy mój głos został zanotowan/zaszeregowany właściwie oraz jak głosowali moi znajomi? Czy są jakieś zabezpieczenia przed machlojkami? Oraz przede wszystkim czy z powodu jasnego głosowania wynikają jakieś złe konsekwencje? W Polsce głosowanie jest niejawne i wiele osób nie chce tego zmieniać w obawie przed szkalowaniem, niewybrednymi komentarzami czy patrzeniem spode łba znajomych czy pracodawcy. Niektórzy nadal żyją tu Komuną i mają poniekąd racje bo wiele osób jest jeszcze pod jej wpływem mentalnym. ps. Niestety nie mieszkam w mieście w którym znajduje sie ambasada lub konsulat USA. :-/
andyopole Napisano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2014 Ale kombo! a wydawalo mnie się ze przeczytałem ten podt dokładnie...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.