Skocz do zawartości

Wyjazd Do Usa - Potrzebna Pomoc :)

User0000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potomka już sobie zrobiłam. Strofowac mi nikt nie zabroni. Zrobiliście sobie z tego forum prywatny folwark i tylko w temacie "chciałem powiedzieć ze" jest miło. Sami swoi i bla bla o niczym :)

Wiem, ale nie chcialem pisac wprost. :)

Strofowac Ci nikt nie broni, tak jak nam na okolo sugerowac, zebys sie... nie, w sumie nie wiem jak to na okolo napisac. :)

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

tylko w temacie "chciałem powiedzieć ze" jest miło. Sami swoi i bla bla o niczym :)

A ja najczesciej przeglądam tematy ślubów w obywatelem, sponosorowanie CR1, itp., bo tam moge z wlasnego doswiadczenia udzielic odp. w razie czego i przyznam, ze nie zauwazylam, aby ktos tam kogos zniechecal czy byl niemily. Podawane sa konkretne odpowiedzi. Mysle, ze brak mozliwosci wyrazania emocji za pomoca jezyka ciała jest glowną przyczyną odbierania rozmowy online jako szorstkiej i nieprzyjemnej, bo czesto ludzie pisza "nie denerwuj sie tak" albo "czemu jestes od razu taki/a niemily/niemila" kiedy druga osoba w ogole nie miala zamiaru byc niemila.

Napisano

Potomka już sobie zrobiłam. Strofowac mi nikt nie zabroni. Zrobiliście sobie z tego forum prywatny folwark i tylko w temacie "chciałem powiedzieć ze" jest miło. Sami swoi i bla bla o niczym :)

Bo to ja ten temat założyłem. ...

A twórca watku szkoły różne ma, języki posiada a naiwne pytania zadaje zamiast najpierw z oficjalnym informacjami się zapoznać. Potem ewentualnie o różne "knify" popytać. Ja czytałem to forum dwa lata zanim się zalogowalem.

Napisano

user0000 najpierw zobacz jak wyjechaly te osoby,do kogo,z kim ze sa tacy zadowoleni :)

kiedys na tym forum pisane bylo ze mozna jechac na nauke jezyka,kursy i na miejscu szukac zaczepienia bo moze sie dobrze trafi,,lecz to droga z wieloma wyjsciami,takim tez ze wracasz :)

a teraz aby Cie nakierowac troche co do przepisow,zasad to masz taka strone rzadowa ,tam masz o wizach

http://www.uscis.gov/

co do loterii to przyjmuja zgloszenia w pazdzierniku a ogloszenie wynikow w maju ;)

Napisano

Spoko ludzie luzik ! Nie chce tutaj nikogo skłócać :) Fajnie jak się uświadomi jakie są realia, ale skoro ludzie wyjeżdżają i są zadowoleni, to trzeba do tego zachęcać :) Następna opcja jaka wpadła mi do głowy, to wewnętrzny transfer w Amazon, o który można ubiegać się po roku pracy. Ciekawa opcja co ? :)

Jesli masz mozliwosc przeniesienia to jak najbardziej skorzystaj. Jestes mlody, poznasz nowy kraj, podszkolisz angielski, zobaczysz jak sie pracuje w US. Tylko jedna uwaga: nie nastawiaj sie za bardzo na zwiedzanie Ameryki bo raczej nie bedziesz mial na to czasu wolnego pracujac na etacie. Amerykanie maja bardzo malo wolnego (srednio 2 tygodnie). A jak pracujesz w IT w supporcie to nie wiadomo czy nie bedziesz musial pracowac w weekendy, byc on call... etc.

Moj znajomy przeprowadzil sie ostatnimi czasy do PL. Tez pracuje w amerykanskiej korpo, z perfekcyjnym angielskim na warunki lokalne bardzo dobrze zarabia, a uwzgledniajac nizsze koszty zycia bardzo sobie chwali. A najbardziej polski etat ze sporo iloscia dni wolnych (chyba 26).

Napisano

Na tym forum nie otrzymasz zachęty a "zyczliwi" rodacy zrobią wszystko, zeby cię zniechęcić. Taki tu jes klimat czego nigdy nie zrozumiem. Schemat jest podobny, ktoś marzy o wyjeździe i stali bywalcy rzucają sie szybko do udzielania porad s stylu "nie masz żadnych szans". Wszystko z dobroci serca.

Poczytaj sobie o wizach i przeczytaj inne tematy, bo im więcej zadasz pytań tym więcej usłyszysz odpowiedzi na nie.

Dawno już większych bzdur nie czytałem .

Napisano

Tak moje pretensje ciagna sie od dawna, a wy dalej swoje (wiele osob tak mysli, wiec to nie jest tylko moja opinia). Sytuacja sie powtarza za kazdym razem, kiedy ktos zada pytanie w stylu "marze o wyjezdzie do USA". I zaczyna sie lomot. No czy nie jest tak? Owszem, sa osoby udzielajace konkretnych wyjasnien, ale sa takie, ktore w negatywny sposob odnosza sie zarowno do nowicjuszy jak i stalych bywalcow. I nie wkladajcie prosze w moje usta (badz klawiature) slow, ktorych nie powiedzialam bo to sa tylko wasze zlotouste interpretacje.

"Dawno już większych bzdur nie czytałem ." To ma byc mile? To nie sa bzdury przepraszam, tylko moja opinia, do ktorej mam prawo.

Wiecej otwartosci, bez nadecia, bez zlosliwosci. To takie trudne? A moze ktos w koncu zrobi jakis poradnik dla zablakanych, macie tyle czasu na pisanie :P

Napisano

Bo to ja ten temat założyłem. ...

A twórca watku szkoły różne ma, języki posiada a naiwne pytania zadaje zamiast najpierw z oficjalnym informacjami się zapoznać. Potem ewentualnie o różne "knify" popytać. Ja czytałem to forum dwa lata zanim się zalogowalem.

Dobrze, ze zalozyles ten temat, spoko. Tylko to nie jest misja forum, a im wiecej gadania o niczym tym trudniej cokolwiek znalezc, tak jak ten miod ostatnio, zaraz zginie i nikt nie znajdzie potem, a informacja potrzebna. Ja sie zalogowalam od razu bo potrzebowalam informacji, uprzednio przejrzalam wiele watkow i nie znalazlam. Otrzymalam rozne odpowiedzi, od konkretnych po chamskie, wiec do strofowania sie czuje uprawniona. Nic nikomu przeciez nie zrobilam, mialam tylko podejrzany optymizm, ale nic na to nie poradze :)

Ja marzylam a wyjezdzie do Stanow od dziecka, czekalam bardzo dlugo, warto bylo i w zyciu bym nie chciala wrocic do PL. Tobie tez sie uda, tylko musisz sie dobrze przygotowac. Wyszukiwanie informacji na forum jest trudne, bo mnostwo jest po drodze osobistych wycieczek i gadek nie na temat, ale nie ma specjalnie alternatywy.

Napisano

miqhs - Ty wygralas loterie. To zupelnie nieporownywalna sytuacja w porownaniu do kogos kto "marzy". Moze probowac w loterii (z ~2% szans na wygrana), moze probowac w inny sposob ale w zadnym momencie nie jest to trywialne - i to ludzie wyzej staraja sie tlumaczyc.

Ty natomiast te wypowiedzi traktujesz jako negatywizm ale to tylko wylacznie z powodu uprzedzenia do niektorych osob - w tym mnie (mimo ze akurat w tym watku glosu nie zabral az do teraz). Chcesz napisac cos pozytywnego, zrob liste krokow ktore gosc ma wykonac (tylko bez "poczytaj forum"). Bedzie konstruktywnie.

Napisano

A ciekawe skad mam te uprzedzenia...sam sobie zapracowales...wygralam, co nie oznacza, ze nie probowalam wczesniej innych sposobow.

Jak znajde czas to moze, ale sa tu racze wieksi specjalisci ode mnie, do tych osob kierowalam apel. Adminow tez sporo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...