janeku Napisano 13 Marca 2015 Zgłoś Napisano 13 Marca 2015 witam,na początku lat 90tych mój ojciec przebywał w stanach nielegalnie (o ile wiem był około 1-2 lat). Niestety moja mama niedługo po jego wyjeździe próbowała otrzymać wizę dla siebie i mnie by go odwiedzić - oczywiście decyzja odmowna (nawet nie mam siły komentować tej sytuacji...).Od tego czasu minęło ponad 20 lat, skończyłem studia w PL, prowadze tu dzialalność gospodarczą (choć dopiero od stycznia, wczesniej inne formy zatrudnienia z tym samym pracodawca) i zarabiam dość dobrze jak na mój wiek, sporo powyżej średniej. Mam dziewczynę z którą mieszkam i od dawna utrzymuje sie samodzielnie.I tu pytanie: jak zachowalibyście się w mojej sytuacji? Jakie informacje ma konsul w systemie? Czy będzie w stanie sprawdzić, że dostałem odmowę*jako dziecko? Jeśli podam te informacje w formularz to boje się, że dostane decyzje odmowną, choć absolutnie nie mam zamiaru siedziec w USA dluzej niż 1-2 tyg. Po prostu uwielbiam podróżować (byłem kilkukrotnie w azji i afryce), a w ostatnim czasie tanich lotów do stanów jest pełno i fajnie byłoby polecieć, zobaczyć kilka miejsc.Prosiłbym o informacje kogoś, kto miał podobny przypadekdziekuje
Joanna30 Napisano 13 Marca 2015 Zgłoś Napisano 13 Marca 2015 Czy Twój ojciec nadal przebywa w Stanach? Czy nadal nielegalnie? Jeśli nie, to nie masz się czym przejmować. Czy mają dane z początku lat 90-tych? To pewnie tylko oni wiedzą. Ja bym kłamstwa nie ryzykowała wypełniając wniosek. Ale to tylko ja
janeku Napisano 13 Marca 2015 Autor Zgłoś Napisano 13 Marca 2015 Czy Twój ojciec nadal przebywa w Stanach? Czy nadal nielegalnie? Jeśli nie, to nie masz się czym przejmować. Czy mają dane z początku lat 90-tych? To pewnie tylko oni wiedzą. Ja bym kłamstwa nie ryzykowała wypełniając wniosek. Ale to tylko ja Nie, wrócił do kraju mniej więcej po 1-2 latach, czyli wróciło koło 92 roku. Z tego co widze w formularzu nie ma pytania o to, czy rodzina była nielegalnie. Jest jedynie o to, czy odmówiono mi kiedyś wizy i mam tu dylemat - bo nie zdziwie się, jeśli nie są w stanie tego sprawdzić. Również mogę nie miec o tym pojecia, bo miałem wtedy 2 lata a paszport odnalałem ostatnio przypadkiem (i szczerze mówiąc jeszcze niedawno faktycznie nie wiedziałem o tym, ze odmowiono mi wizy... wiedzialem tylko o tym, że ojciec był tam nielegalnie)
Lx13 Napisano 13 Marca 2015 Zgłoś Napisano 13 Marca 2015 Napisz prawdę. Odmowa była, to ja wpisz. Twoja sytuacja jest teraz zupełnie inna. Jesli konsul wspomni o tym to znając życie pewnie z lekkim uśmiechem. Bedzie dobrze
Joanna30 Napisano 13 Marca 2015 Zgłoś Napisano 13 Marca 2015 Poza tym, jeśli konsul zobaczy, że odmowę miałeś w wieku 2 lat, to nie będzie wałkował tego tematu, bo to w sumie nie Ty do końca starałeś się o tą wizę.
andyopole Napisano 13 Marca 2015 Zgłoś Napisano 13 Marca 2015 Tak starych danych chyba nie maja. Gdy wjezdzalem do USA w 2008 roku pytali ,mnie w EWR kiedy bylem ostatnio. Powiedzialem ze w 1994 roku. Gdy pytal jak dlugo udalem ze nie bardzo pamietam. Zaczal zawziecie klepac w klawiature ale nie znalazl nic na temat tego pobytu.
janeku Napisano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 Wynika z tego, że wcale nie muszę podawać że ojciec był nielegalnie (szczerze mówiac sam nie wiem jak to dokładnie wyglądało, ale prawdopodobnie tak było). Tzn. mogę powiedzieć, że poleciał tam, ale mama+ja nie dostała wizy więc musiał wrócić (i nie znam więcej szczegółów). Może faktycznie to dobra droga PS. Czy da się zapłacić za wniosek wizowy w gotówce/w dolarach? Mam trochę odłożonych kupionych po dużo niższym kursie i średnio mi się uśmiecha płacić po obecnym kursie... choć pewnie tylko tak można? :/
sly6 Napisano 14 Marca 2015 Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 placisz tylko w zlotowkach a co do rodzica to nalezy podac w ds 160 z jakiego powodu nie dostalo sie wizy a Ty jako 1- 2 latek skad mozesz wiedziec,mogles wiedziec a tych powodow troche jest i nie zawsze brak zwiazkow wchodzi zawsze w gre
janeku Napisano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 tylko tu pojawia się pytanie, czy jeśli podam dane ojca w DS-160 (a musze), to czy będą w stanie go znaleźć i powiązać ze mną. Teoretycznie mogliby go znaleźć po imię+nazwisko+data urodzenia. Pytanie, czy robią coś takiego?
sly6 Napisano 14 Marca 2015 Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 widzisz musisz wiedziec to czy Twoj tata w USA wysylala cos do urzedu imigracji,mial cos nie tak z prawem czy tez byl grzeczny,spokojny i nie wysylal nic do urzedu imigracji a jedynie wysylal wniosek o wize i byl po wize
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.