pelasia Napisano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2015 I to mnie się podoba. Nie wierzysz, nie swietujesz. Trzeba być konsekwentnym. Najbardziej mnie rozsmieszaja Ci, którzy deklarują się jako niewierzący ale choinke stawiają, jajkiem i opłatkiem się dziela. wg mnie powinni sobie zadzwonić po pizze albo najlepiej pomalować plot w ten dzień żeby go nie zmarnować bezczynnie. A ja choinkę stawiam, bo lubie jak mi w sie w domu swieci i jest pod co prezenty poukładać. Nie musze być wierząca, aby mi sie choinka podobała. Na malowanie płotu za zimno.
KaeR Napisano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2015 Czy naprawde w kazdym watku o religii musi sie pojawiac swieta inkwizycja i rozliczac komu wolno sobie rosline w domu postawic w grudniu lub zabarwic jedzenie pod koniec marca lub na poczatku kwietnia?
jkb Napisano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2015 Wierzenia to jedno, a zdobienie mieszkania np. choinka w grudniu to drugie. Mozna miec choinke w domu, obdarowywac sie prezentami, i jednoczesnie nie byc wierzacym...
Joanna30 Napisano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2015 Oj tam, oj tam... Ja zaraz idę z koszyczkiem, bo taką mam tradycję. Jestem u rodziców, więc zawsze to ja biegam u nich z koszyczkiem. Do kościoła nie chodzimy, ale nie przeszkadza nam to w świętowaniu. Może to głupie, a może nie. Krzywdy nikomu nie robimy, więc dla mnie nie ma sprawy Więc życzę wszystkim wesołych! I wesołego odpoczynku, dla tych którzy nie świętują
sly6 Napisano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2015 Troche Was poznalem ,na ile to mozliwe nie mam nic do tego czy ktos idzie swiecic,ubiera choinke,modli sie czy tez nie--nie bedzie inkwizycji bardziej mnie obchodzi czy ma milosc do innych,siebie To mnie juz bardziej obchodzi i interesuje co mi z tego ze ktos mowi ze sie modli,uczestniczy w roznych obrzedach religijnych jak robi po swojemu tzn brak milosci,zrozumienia,zyczliwosci i wiele ,wiele innych rzeczy ktore to mozna dostac od osob niewierzacych dlatego tez jest napisane,najwieksze przykazanie jest takie bedziesz milowac swego Boga a blizniego swojego jak siebie samego Wesolych Swiat Wielkanocnych
Morav Napisano 4 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2015 Troche Was poznalem ,na ile to mozliwe nie mam nic do tego czy ktos idzie swiecic,ubiera choinke,modli sie czy tez nie--nie bedzie inkwizycji bardziej mnie obchodzi czy ma milosc do innych,siebie To mnie juz bardziej obchodzi i interesuje co mi z tego ze ktos mowi ze sie modli,uczestniczy w roznych obrzedach religijnych jak robi po swojemu tzn brak milosci,zrozumienia,zyczliwosci i wiele ,wiele innych rzeczy ktore to mozna dostac od osob niewierzacych dlatego tez jest napisane,najwieksze przykazanie jest takie bedziesz milowac swego Boga a blizniego swojego jak siebie samego Wesolych Swiat Wielkanocnych Takim ludziom jak Ty powinni dawać obywatelstwo USA z marszu Pogodny, zadowolony i bezproblemowy- tego też można wszystkim życzyć, a być może nie będzie trzeba do Stanów emigrować
sly6 Napisano 5 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2015 co do samych obrzedow to faktycznie nie ktore sa zapozyczone z poganstwa i co ciekawe nie kazdy o tym wie,lecz przyjelo sie to i jest w Naszej kulturze
jannapa Napisano 5 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2015 I to mnie się podoba. Nie wierzysz, nie swietujesz. Trzeba być konsekwentnym. Najbardziej mnie rozsmieszaja Ci, którzy deklarują się jako niewierzący ale choinke stawiają, jajkiem i opłatkiem się dziela. wg mnie powinni sobie zadzwonić po pizze albo najlepiej pomalować plot w ten dzień żeby go nie zmarnować bezczynnie. tak tylko napomkne, ze choinka to straszliwie jest poganski obyczaj a malowanie jajeczek to niesamowicie fajna frajda dla dzieciakow, wiecc moje maluja na potege - zreszta tez mam niejakie obawy, ze to cale pisankowe szalenstwo nie jest do konca religijnie uzasadnione my sobie swietujemy kroliczka, wiosne i takie tam, chociaz przy kazdym katolickim swiecie staram sie dzieciakom wytlumaczyc, jak swietuja katolicy. w wielki piatek opowiedzielismy dzieciakom o co chodzi w pasji Christusa --- ja naprawde uwazam, ze Bibilia sama w sobie jest gdziestam osadzona w naszych realiach, wiec to wazne, zeby wiedziec, o co w niej chodzi. ja zreszta z tych, co i fragmenty Bhagavad Gity czyta z dziecmi, tlumaczy, czemu koledzy X i Y obchodza passover i tak dalej. a wielkanoc w tym roku spedzilismy na wycieczce:) swietujac chyba najbardziej fakt, ze mozemy sobie razem pobyc i bez zadnej spiny spedzic ze soba czas:) mam nadzieje, ze kazdy sobie tam swietuje po swojemu, byle radosnie i spokojnie!
olmeca Napisano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2015 Co do pogańskich korzeniu, to należy zwrócić uwagę, że aktualne święto jest ruchome i przypada zazwyczaj na pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Same jajka też bardzo mocno są zakorzenione w starych wierzeniach, a katolicy przygarnęli sobie ten zwyczaj dla siebie jako najlepszy przykład odrodzenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.