Skocz do zawartości

Dv-2016 - Pytania I Odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Czyli na wizie turystycznej mozna siedziec rok? Przeciez wiadomo, ze tacy ludzie beda nielegalnie pracowac. Myslalam, ze USCIS sie tak tego boi, a tutaj widze ze nagle jest ok. No nic, dobrze wiedziec ;) Przynajmniej w tym koles mowil prawde :P

Musi byc do tego jakis szczegolnie wazy powod zeby dostac przedluzenie.

Napisano

Dzieki za relacje! Niestety, lato w Chicago i okolicach jest koszmarne! Dokad te cztery godziny jazdy? Nadal Illinois?

Jeśli chodzi o relację, to nie ma za co, mam nadzieję, że się przyda :)

A czterogodzinna podróż to już poza Illinois, wybraliśmy kierunek Michigan.

Teraz tutaj też jest gorąco, wczoraj było 95 stopni, ale ogólnie da się wytrzymać, chociaż wilgotność powietrza zdecydowanie wpływa na odczuwanie temperatury, ale w mieszkaniu klimatyzacja robi swoje :)

Teraz kończymy urządzanie się w mieszkaniu (po przejściu z polskich realiów nasuwa mi się myśl - ale te mieszkania są tu duże!!! co mnie oczywiście cieszy :P), właśnie czekam na podłączenie internetu (póki co łapię kulejące wi-fi) i będę mogła pisać, co dalej się u nas dzieje ;)

Napisano

Przypominam sobie jak pewna osoba przyleciała z Anglii do Kanady i szok mały.. Ulice,domy samochody ;)

To czekam na relacje dalsze :)

Napisano

A czterogodzinna podróż to już poza Illinois, wybraliśmy kierunek Michigan.

No w cztery godziny z O'Hare to mozna juz do Detroit i pod sama granice kanadyjska dojechac ;)

Teraz tutaj też jest gorąco, wczoraj było 95 stopni, ale ogólnie da się wytrzymać, chociaż wilgotność powietrza zdecydowanie wpływa na odczuwanie temperatury, ale w mieszkaniu klimatyzacja robi swoje :)

Lato bez klimatyzacji w USA to jakies nieporozumienie :)

Napisano

No w cztery godziny z O'Hare to mozna juz do Detroit i pod sama granice kanadyjska dojechac ;)

Bez przesady ;) do Detroit się nie pchaliśmy :P (ale mamy w planach odwiedzenie tamtejszego zoo w najbliższym czasie :D )

Może mamy wolne tempo, ale mniej więcej tyle czasu zajęła nam podróż do Holt :)

Napisano

W Streling Height jest bardzo duży ośrodek polonijny (sklepy, lekarze i itp.) w ogóle dużo Polaków i polski kościół. Dobra lokalizacja jeśli chodzi o Detroit Metro. Nie proponuje porównywać z Hamtramck, w którym już trzeba szukać Polaków. Polecam północna cześć MotorCity (DTM). Pzdr.

Napisano

Slusznie ;) Co was do Holt sprowadza?

To dłuższa historia, choć tak na prawdę w dużej mierze to też zrządzenie losu :) Holt było tylko tymczasowo (choć nadal jesteśmy w tej samej "okolicy"), do czasu znalezienia własnego mieszkania (w Holt wynajmowaliśmy pokój - a w praktyce korzystaliśmy z całego domu), teraz już prawie od tygodnia mieszkamy w Okemos w wynajętym przez nas mieszkaniu :)

Jak dowiedzieliśmy się, że zostaliśmy wylosowani to zaczęliśmy szukać stanu, w którym chcielibyśmy osiąść. Wiedzieliśmy, że chcemy mieszkać w stanie, w którym są pory roku i że chcemy trzymać się z dala od skupisk polonijnych. Same pory roku zawęziły nam już wybór stanu, a później szukałam konkretnego miejsca czytając różne rankingi, zestawienie i inne informacje, poza tym zapoznawałam się ze specyfiką danego stanu, itp. :) i tak nasz wybór padł na Michigan, ale pierwotnie w planach było inne miasto - celowaliśmy w Grand Rapids.

W Lansing (które jest całkiem blisko Grand Rapids) mam bliską przyjaciółkę, taką jeszcze z czasów podstawówki, to u niej zatrzymaliśmy się na kilka dni jak byliśmy w maju aktywować karty. Dzięki niej poznaliśmy fantastyczną amerykankę, u której później mieszkał mój mąż, no i ja z dziewczynami też jak przyjechałyśmy w lipcu - ona mieszka właśnie w Holt. Prawdę mówiąc pomoc i tej dziewczyny, i mojej przyjaciółki była nieoceniona, bez nich nasz start tutaj byłby trudniejszy - choćby to, że wystawiły nam referencje jak szukaliśmy mieszkania, ale i dużo, dużo więcej, więc samo to już skłoniło nas do zastanowienia się czy warto wyprowadzać się gdzieś dalej, a poza tym warto mieć blisko siebie życzliwe osoby, z którymi można miło spędzić czas :) No ale najważniejsze, to że mój mąż w ciągu kilku dni znalazł tu dobrą pracę (ja na razie pracuję on-line, więc mogę to robić z każdego miejsca, ale i tak dodatkowo będę szukać tu pracy na miejscu) i nie warto by było z niej zrezygnować, tak więc zostaliśmy tutaj i póki co jest nam tu dobrze :) Oby tak dalej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...