jkb Napisano 20 Października 2015 Zgłoś Napisano 20 Października 2015 No a widzisz. Samsung Pay jest wspierany wszedzie tam, gdzie mozesz przeciagnac karte z paskiem magnetycznym po terminalu Testowalem solidnie caly ostatni tydzien - zasadniczo za wszystko i wszedzie w sklepach placilem telefonem. Android i srApple pay sie nie umywaja ;-) Co do innych kart kredytowych niz AMEX, mamy Discover od 2013 i tez bardzo sobie chwalimy. Mamy jeszcze vise z lokalnego banku, ale trzeba bedzie czegos lepszego poszukac w tym wzgledzie - tym bardziej, ze sa teraz banki co oferuja 1.5% - 2% cashback na tych kartach.
bigguy Napisano 20 Października 2015 Zgłoś Napisano 20 Października 2015 ale ciekawa dyskusja ..... wow! ..... nic tylko pozazdroscic tych wszystkich kart ..... hehe ..... no i te wszystkie benefity .... masakra! ..... musicie niezle sobie radzic, no coz powodzenia ! ... hehe ...!
KaeR Napisano 20 Października 2015 Zgłoś Napisano 20 Października 2015 ale ciekawa dyskusja ..... wow! ..... nic tylko pozazdroscic tych wszystkich kart ..... hehe ..... no i te wszystkie benefity .... masakra! ..... musicie niezle sobie radzic, no coz powodzenia ! ... hehe ...! Masz jakiś problem widać. Hehe... Rozumiemy, że chodzisz w worku po ziemniakach a w sklepie płacisz muszelkami. Hehe.. Huhu... Hihi...
haneczka019 Napisano 20 Października 2015 Zgłoś Napisano 20 Października 2015 bigguy, a ja myślałam, że ty poważny facet jesteś.
bigguy Napisano 20 Października 2015 Zgłoś Napisano 20 Października 2015 ale ja jestem bardzo powazny facet, az ciezko mi uwierzyc, ze ludzie tak sie daja naciagac na karty kredytowe i te wyssane z palca benefity, wpadajac w pulapke nowoczesnego niewolnictwa zaprojektowanego przez bankierow ..... szkoda mi takich ludzi, ale niech kazdy robi jak uwaza. Aczkolwiek ja tez uzywam karty kredytowej i tez na niej zarabiam, w zasadzie jesli ktos nie zarabia to jest robiony w konia przez bankierow, niestety miedzynarodowy system monetarny jest takim oszustwem ze w dzisiejszym swiecie jak pozyczamy pieniadze od kogos to ten ktos ma nam jeszcze za to placic ..... rowniez idzie to w druga strone. Ale jednak zarabianie na karcie kredytowej nie jest takie proste jak sie wydaje, a zakupy np w Amazon ze znizka czy to tak naprawde jest dla nas benefit???? .... ja nie uwazam ze jest to jakis benefit. No ale kazdy widzi co innego. Karty kredytowe oferowane przez jakiekolwiek sklepy typu TJMax, Macys, Costco i setki innych to nie jest zadna korzysc dla nas rowniez.
zielonywkarty Napisano 20 Października 2015 Zgłoś Napisano 20 Października 2015 Czy uzywanie karty kredytowej musi zawsze wskazywac na to, ze ktos nie dopina budzetu? dobrze uzyles slow ja zawalilem.uzywanie kk jako placenie jak debetowka by sobie wyrobic historie to spoko rozumiem. nie rozumiem posiadania karty kredytowej jak to sie ma w polsce bo np a co jak bede musial kupic telewizor itd. to sie ma oszczednosci mozna pozyczyc od kogos na takie wydatki itd. przynajmniej ja to tak widze przypomniala mi sie scena z dwoch i pol seven card scroud czy jak to sie tam pisze
kzielu Napisano 20 Października 2015 Zgłoś Napisano 20 Października 2015 Karty kredytowej uzywam zamiast debetowej (bo ma 1000 razy lepsza ochrone przed fraudem) i zamiast placenia gotowka (bo zawsze zostaje change z ktorym pozniej nie ma co zrobic i ironicznie w ten sposob jestem stratny). Jak napisalem - trzeba byc idiota zeby tak nie robic. Nigdy przenigdy nie zaplacilem zadnych odsetkow ani oplat za obsluge zadnej z 5 kart ktore mam. Trzeba oczywiscie miec minimum odpowiedzialnosci bo limitu mozna w krotkim czasie nazbierac tyle ze jak ktos go wykorzysta to pozniej zostaje bankructwo. Liczba "credit accounts" tez wplywa (dosc slabo ale wplywa) na credit score i ja ze swoimi 8-mioma wciaz jestem oceniany jako "Poor" (bo jest ich za malo). Uzywanie kredytowej do kupowania rzeczy ktore i tak kupic trzeba to jest no brainer.
andyopole Napisano 20 Października 2015 Zgłoś Napisano 20 Października 2015 Tez uzywam CC do placenia wszedzie tam gdzie jest tylko honorowana. Fraud to rzeczywiscie rzecz ktorej latwiej uniknac placac CC. Poza tym prawie kazdy operator daje benefity, za ktore posrednio i ja tez place bo sprzedawca placac haracz Visie czy Master Card odbija to sobie w cenie. Moja pierwsza CC w USA byla karta w Best Buy. Kupowalismy TV, przyszlismy z gotowka ale w ostatniej chwili oswiecilo nas zeby wziac ichnia CC wlasnie w celu budowania mojej historii kredytowe. Karte dali bez problemu ale gdy przyszlo do splaty I zobaczylem jakie naliczaja odsetki splacilem ja w trzech ratach zamiast w 24. Generalnie "sklepowe" karty sa do kitu bo najczesciej maja dosc wysokie oplaty za obsluge. Sprzedawcy tych kart licza na zachlannosc klienta na dorobku, ktory bardzo czegos chce a nie bardzo ma za co kupic a potem buli odsetki bo go nie stac na splate w terminie. Nieglupim rozwiazaniem jest branie roznych CC jesli je daja ale wtedy chowa sie je do szuflady nie aktywujac ich do pracy. Oplat wtedy operator nie nalicza a w historii kredytowej figuruje adnotacja ze "kredyt przyznany".
Jan_Chicago Napisano 24 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2015 Witam, co byście poradzili osobie w srednim wieku na początek? Chodzi mi o karte kredytową of course
kzielu Napisano 24 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2015 Witam, co byście poradzili osobie w srednim wieku na początek? Chodzi mi o karte kredytową of course Zalezy od credit score, bo jezeli masz na sensownym poziomie to wybierz sobie cos Ci pasuje biorac pod uwage dodatkowe benefity z tej karty. Kazdy ma to co mu tam pasuje, wiec pytanie lekko bez sensu... Ja mam Amexa Delty, Visa Chase/Amazon, dwie Visy z lokalnego Credit Union i jakiegos Mastercarda skads tam. Karty z credit unions zwykle maja nizszy APR z tym ze dla mnie to zupelnie nie istotne bo nigdy zadnych odsetek nie place nie wydajac pieniedzy ktorych nie mam. Jezeli masz kiepski credit score albo wcale to jestes ograniczony do roznych wynalazkow z depozytem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.