Skocz do zawartości

Ważność Paszportu

Zuza007

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

W grudniu wybieram sie na 3 tyg do NYC. Mam wizę B-2 wbitą w paszport, który jest ważny do kwietnia 2016 (promesa jest ważna dłużej). Kupiłam już bilet (przy kupnie zostałam poproszona o nr paszportu) a później, tknięta złym przeczuciem zaczęłam czytać w necie jak to jest z datą ważności paszportu (wiem, wiem, kolejność powinna być odwrotna). Znalazłam informacje, że paszport powinien być ważny 6 mscy dłużej niz planowana data powrotu. A u mnie nawet w momencie wjazdu ten warunek nie będzie zachowany. Nie wiem, czy mam sobie wyrobić nowy paszport (do połowy grudnia zdążę bez problemu) i jak to się będzie miało do numeru wpisanego w bilet? A może nie jest to tak istotne w przypadku krótkiego pobytu? Jakie są Wasze doświadczenia? Byłoby przykro, gdybym z tego powodu nie została wpuszczona do USA...

Pozdrawiam

Z.

Napisano

Ja bym sie nie przejmował ważnością paszportu na granicy ale bardziej check in na lotnisku lub internetowym. Raz ze z tego powodu check in internetowy moze sie nie udać, a dwa ze ktoś "kompetentny" na lotnisku jeszcze w Europie sie uprze ze paszport "nie ważny" i co zrobisz?

Rada, wyrób nowy paszport. Czasu masz nadal dużo. No ale do odważnych świat należy ;)

Napisano

Wyrob nowy paszport. Tak czy tak bedziesz musiala robic nowy jak ten wygasnie, lepiej nie robic sobie problemow na granicy. Maz mial podobna sytuacje - inny paszport, inne kraje, kazdy ma swoje limity. W kazdym razie u niego paszport mial byc wazny na 3 miesiace od daty powrotu, a juz przed wylotem brakowalo mu do tych 3 miesiecy pare dni. Ja polecialam, on zostal na lotnisku, po prostu go nie wpuscili do samolotu. Na szybko musial paszport wyrabiac, przebukowywac bilet i cale szczescie dolecial do nas na nastepny dzien, ale ile go to kosztowalo kasy, nerwow i biegania to tylko on wie.

Edit:

Przy aplikacji o nowy paszport przypilnuj zeby Ci wizy nie przedziurkowali. Do NYC lecisz na nowym paszporcie, do tego bierzesz ze soba stary paszport z ta stara promesa, nie musisz ubiegac sie o nowa wize.

Napisano

Dziekuje wszystkim. No to (na wszelki wypadek) bedzie nowy paszport... A co z numerem dokumentu, ktory podalam kupujac bilet? Wystarczy, ze pokaze oba paszporty (tak, na logike,powinno byc)?

Napisano

Moze komus przyda sie ta informacja.

W BA zostalam poinformowana, ze jak juz bede miala nowy paszport, powinnam zadzwonic do nich, podac nowy numer, a oni zmienia numer w bilecie.

Napisano

To jeszcze podaj cenę tej zmiany.

Wiele linii nie bierze paszportu przy rezerwacji, wiec bylbym zaskoczony, jesli poprosza o kase. Wlasnie kupowalismy bilety na swieta. Ja w Delcie nie podawalem paszportu, moja dziewczyna w SAS-ie rowniez. Nawet nie ma obecnie zadnego waznego paszportu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...