Zuza007 Napisano 15 Października 2015 Zgłoś Napisano 15 Października 2015 Cześć, W grudniu wybieram sie na 3 tyg do NYC. Mam wizę B-2 wbitą w paszport, który jest ważny do kwietnia 2016 (promesa jest ważna dłużej). Kupiłam już bilet (przy kupnie zostałam poproszona o nr paszportu) a później, tknięta złym przeczuciem zaczęłam czytać w necie jak to jest z datą ważności paszportu (wiem, wiem, kolejność powinna być odwrotna). Znalazłam informacje, że paszport powinien być ważny 6 mscy dłużej niz planowana data powrotu. A u mnie nawet w momencie wjazdu ten warunek nie będzie zachowany. Nie wiem, czy mam sobie wyrobić nowy paszport (do połowy grudnia zdążę bez problemu) i jak to się będzie miało do numeru wpisanego w bilet? A może nie jest to tak istotne w przypadku krótkiego pobytu? Jakie są Wasze doświadczenia? Byłoby przykro, gdybym z tego powodu nie została wpuszczona do USA... Pozdrawiam Z.
sly6 Napisano 15 Października 2015 Zgłoś Napisano 15 Października 2015 zostaniesz wpuszczona a dlugosc pobytu to tyle dostaniesz ile masz wazny paszport
Zuza007 Napisano 15 Października 2015 Autor Zgłoś Napisano 15 Października 2015 zostaniesz wpuszczona a dlugosc pobytu to tyle dostaniesz ile masz wazny paszport Dzięki ! No to OK, nie planuję zostać dłużej niż 3 tyg.
Lx13 Napisano 15 Października 2015 Zgłoś Napisano 15 Października 2015 Ja bym sie nie przejmował ważnością paszportu na granicy ale bardziej check in na lotnisku lub internetowym. Raz ze z tego powodu check in internetowy moze sie nie udać, a dwa ze ktoś "kompetentny" na lotnisku jeszcze w Europie sie uprze ze paszport "nie ważny" i co zrobisz? Rada, wyrób nowy paszport. Czasu masz nadal dużo. No ale do odważnych świat należy
mesio007 Napisano 15 Października 2015 Zgłoś Napisano 15 Października 2015 Wyrob nowy paszport. Tak czy tak bedziesz musiala robic nowy jak ten wygasnie, lepiej nie robic sobie problemow na granicy. Maz mial podobna sytuacje - inny paszport, inne kraje, kazdy ma swoje limity. W kazdym razie u niego paszport mial byc wazny na 3 miesiace od daty powrotu, a juz przed wylotem brakowalo mu do tych 3 miesiecy pare dni. Ja polecialam, on zostal na lotnisku, po prostu go nie wpuscili do samolotu. Na szybko musial paszport wyrabiac, przebukowywac bilet i cale szczescie dolecial do nas na nastepny dzien, ale ile go to kosztowalo kasy, nerwow i biegania to tylko on wie. Edit: Przy aplikacji o nowy paszport przypilnuj zeby Ci wizy nie przedziurkowali. Do NYC lecisz na nowym paszporcie, do tego bierzesz ze soba stary paszport z ta stara promesa, nie musisz ubiegac sie o nowa wize.
Zuza007 Napisano 16 Października 2015 Autor Zgłoś Napisano 16 Października 2015 Dziekuje wszystkim. No to (na wszelki wypadek) bedzie nowy paszport... A co z numerem dokumentu, ktory podalam kupujac bilet? Wystarczy, ze pokaze oba paszporty (tak, na logike,powinno byc)?
sly6 Napisano 16 Października 2015 Zgłoś Napisano 16 Października 2015 to juz sie spytaj w danej linii lotniczej
Zuza007 Napisano 16 Października 2015 Autor Zgłoś Napisano 16 Października 2015 Moze komus przyda sie ta informacja. W BA zostalam poinformowana, ze jak juz bede miala nowy paszport, powinnam zadzwonic do nich, podac nowy numer, a oni zmienia numer w bilecie.
olmeca Napisano 16 Października 2015 Zgłoś Napisano 16 Października 2015 To jeszcze podaj cenę tej zmiany.
KaeR Napisano 16 Października 2015 Zgłoś Napisano 16 Października 2015 To jeszcze podaj cenę tej zmiany. Wiele linii nie bierze paszportu przy rezerwacji, wiec bylbym zaskoczony, jesli poprosza o kase. Wlasnie kupowalismy bilety na swieta. Ja w Delcie nie podawalem paszportu, moja dziewczyna w SAS-ie rowniez. Nawet nie ma obecnie zadnego waznego paszportu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.