Skocz do zawartości

Ukończone Studia A Praca W Usa.

aniala

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dyplom malo znaczy w sensie, ze dla amerykanow studia w Polsce sa bardzo abstrakcyjnym pojeciem: nie moga docenic/ocenic bo dla nich to tak jakby ktos przyjechal z dyplomem ze studiow na ksiezycu. Wiec nie licz ze dyplom ci cokolwiek da. Owszem, dobrze wyglada na CV, i dobrze te studia miec. Ale znacznie bardziej beda sie liczyly twoj portfolio, tutejsze doswiadczenie i amerykanskie reference. (Oczywiscie mowie o amerykanskich pracodawcach, nie o tych w polskich kregach.)

• Odpowiedzi 22
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Dodam jeszcze, zapoznaj sie z stylem pisania wedlug AP Style - (Associated Press). W tym stylu pisaja wszystkie gazety i pisma; poniewaz wielu eks-dziennikarzy pracuje na pozycjach PR lub corporate communications, wiekszosc pisemnych prac w korporacjach tez jest pisane w ramach AP style.

Napisano

Dziękuję ponownie, a dzisiaj przeglądając forum nasunęło mi się inne pytanie, pewnie nie za mądre i nie na temat. Ale nie chcę zakładać nowego wątku. Widzę, że ruszyło losowanie zielonych kart 2017, właśnie wtedy chcę wyjechać do USA. Czy jeśli udałoby mi się wylosować GD (wiem, że są na to małe szanse), to czy ten proces jest łatwiejszy i szybszy od zdobywania wizy narzeczeńskiej? Z tego co widziałam, to wydaje się być tańszy, ale może się mylę.

Napisano

Ale jeśli zgłosiłabym się do loterii, to nie wpływa to w żaden sposób na moje późniejsze próby otrzymania k1? Podejrzewam, że nie, ale wolę się upewnić. O, i czy np. mogę mieć problemy z wjazdem na teren USA na wakacje, ponieważ wysłałam zgłoszenie?

Napisano

Nie wplywa. Nie spowoduje zadnych problemow z wjazdem na wakacje (nie znaczy ze ich nie bedziesz miec z innych powodow, ale fakt wziecia udzialu w loterii nie bedzie mial znaczenia).

Napisano

Ale jeśli zgłosiłabym się do loterii, to nie wpływa to w żaden sposób na moje późniejsze próby otrzymania k1?

Ja w tamtym roku akurat wysylalam zgloszenie do loterii, a ze oczywiscie nie wylosowalam - to aplikowalismy o K1. Warto bylo sprobowac, a moze akurat by sie udalo. ;p

Napisano

Też doszłam do takiego wniosku i wysłałam zgłoszenie, skoro nie zaszkodzi to dlaczego by nie spróbować. :)

(A we wcześniejszym poście oczywiście to była literówka, chodzi o GC, a nie o żadne GD.)

• 4 miesiące później...
Napisano

Hej, wiecie może jak to jest w Stanach z pracą w HR? Już trochę się o tym dowiadywałam, ale może ktoś ma informacje z pierwszej ręki? Czy do takiej pracy wystarczy np. zrobiony kurs (tam), czy trzeba mieć ukończone studia w tym kierunku? Już pomijając oczywiste wymagania dotyczące doświadczenia. Oferty, które widziałam wymagały bachelor's w HR albo w czymś bliskim tej tematyce. Pozdrawiam!

Napisano

Sama sobie odpowiedzialas: zeby pracowac w HR przewaznie trzeba miec studia w HR, business lub czyms podobnym. Pisze przewaznie, bo oczywiscie sa wyjatki; zwlaszcza w malych firmach wymagania moga byc nizsze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...