Skocz do zawartości

Kiedy Wybrać Się Do Ambasady Żeby Żdąrzyć Ze Wszytkim?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, wylot do USA planuję na 27-28 grudnia, będę starał się o wizę turystyczną B-2 i tu moje pytanie, czy wystarczy że na spotkanie z konsulem udam się w terminie 1-3 grudnia ? W listopadzie mam masę pracy w firmie i chciałbym się tym zająć trochę później. Druga kwestia to do kiedy powinienem wypełnić wniosek i zrobić opłatę żebym mógł umówić się na termin na początku grudnia ? Czy przed okresem bożonarodzeniowym są większe kolejki i na rozmowę trzeba się umawiać np miesiąc przed ?

Napisano

Wniosek (i opłaty) załatwiłabym jak najszybciej. Po odnotowaniu przez ambasadę opłaty zostanie odblokowana możliwość wybrania terminu rozmowy - możesz wtedy wybrać grudniowy termin. Ale, tak jak już ktoś napisał, im dłużej będziesz czekał, tym droższy będzie bilet. No chyba, że koszty nie są tu najważniejsze... ;)

Napisano

Witam, wylot do USA planuję na 27-28 grudnia, będę starał się o wizę turystyczną B-2 i tu moje pytanie, czy wystarczy że na spotkanie z konsulem udam się w terminie 1-3 grudnia ? W listopadzie mam masę pracy w firmie i chciałbym się tym zająć trochę później. Druga kwestia to do kiedy powinienem wypełnić wniosek i zrobić opłatę żebym mógł umówić się na termin na początku grudnia ? Czy przed okresem bożonarodzeniowym są większe kolejki i na rozmowę trzeba się umawiać np miesiąc przed ?

Jeśli jesteś z Warszawy, po opłatach wybierz sobie termin z wolną godziną 8:00 - jak przyjdziesz wcześniej i się ustawisz na początku kolejki, to o 8:30-8:40 będziesz już po wszystkim ;) Wiem co mówię, rok temu miałam nr 1 i o ok. 8:20 już wyszłam z ambasady :D

Napisano

Ja wlasciwie wszystkie wizyty w ambasadzie poza jedna mialem w grudniu. Jesli chcesz isc do ambasady w okolicach 1-3 grudnia i miec kontrole na terminami, powinienes zajac sie umawianiem najpozniej w polowie listopada. Ja umawialem sie na wizyte jeszcze beda w stanach a do ambasady szedlem po przylocie. Do ambasady czesto wpuszczaja jak leci, wiec mozesz przyjsc rano i w godzine czy poltorej miec wszystko zalatwione.

Andy ma racje, z uwagi na cene biletow, lepiej isc wczesniej.

Napisano

Żaden z was nie założył ze dla niego cena moze nie grać większej roli? ;)

Zalozylem. Jak nie gra to ten komentarz zignoruje. Cena biletu tez przewaznie nie gra dla mnie roli, ale wole miec np. 500 dolcow w kieszeni niz placic liniom lotniczym. :P

• 2 miesiące później...
Napisano

Witam, mam pytanie odnośnie załatwiania wizy. Ja mam przyznaną w konsulacie w Krakowie na 10 lat / od 2012 r/ wyjazdy do USA planuję co 2 lata / zbieranie kasy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...