Skocz do zawartości

Dv-2017 Wygrana,pytania I Odpowiedzi,ds260,badania,rozmowa,pierwsze Dni W Usa :)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
41 minut temu, ewaw napisał:

Super gratuluje. Co do badan to czemu mam sie bac? Mamy czas do 1 lipca, to cale 18 dni przed jest :).

Chyba, ze sie myle?

Oczywiście masz racje, po prostu nawet w ambasadzie nas uprzedzano, żeby nie zostawiać wyjazdu na ostatni moment (jest mnóstwo okoliczności, które mogą niespodziewanie opóźnić wyjazd), ale 18 dni wydaje się być wystarczająco bezpiecznym  zapasem czasu :)

• Odpowiedzi 1,7 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Jestem w trakcie kompletowania dokumentów na rozmowę w ambasadzie... i tak mi coś w głowie dzwoni, ale nie wiem czy coś sobie nie wymyśliłam... więc się spytam.. czy muszę mieć zaświadczenie z policji o prowadzonych śledztwach czy też postępowaniach? Czy coś mi się ubzdurało... Wolę się spytać by nie przeżyć zaskoczenia w ambasadzie.

Z góry dzięki za info :)

Napisano

Z tego co wiem to jesli sa prowadzone przeciwko Tobie jakies postepowania to musisz przedstawic im pelna dokumentacje - nawet jesli jest to dopiero w trakcie i sprawa jest jeszcze nie rozstrzygnieta. 

Napisano

A jeszcze mnie męczy jedna sprawa. Na stronie ambasady jest napisane, że każdy z małżonków musi mieć zupełny odpis aktu małżeństwa i zgłupiałam... to znaczy, że mam zamawiać 2 kopie tego samego aktu dla mnie i męża? Byłabym wdzięczna za odpowiedź ludzi, którzy są już po rozmowie... oni najlepiej wiedzą jakie dokumenty dostarczyli konsulowi.

Jeszcze jedno... czy zaświadczenie o niekaralności przynoszę na rozmowę, czy muszę wysłać wcześniej do ambasady?

Napisano

jesli chodzi o dokumenty z Sądu czy z Policji mają być tłumaczone na j.angielski przez tłumacza przysięgłego. Samo zaświadczenie masz mieć na rozmowę z Konsulem i tego wcześniej nie wysyłasz.

Napisano
4 godziny temu, sigmalion napisał:

A jeszcze mnie męczy jedna sprawa. Na stronie ambasady jest napisane, że każdy z małżonków musi mieć zupełny odpis aktu małżeństwa i zgłupiałam... to znaczy, że mam zamawiać 2 kopie tego samego aktu dla mnie i męża? Byłabym wdzięczna za odpowiedź ludzi, którzy są już po rozmowie... oni najlepiej wiedzą jakie dokumenty dostarczyli konsulowi.

Jeszcze jedno... czy zaświadczenie o niekaralności przynoszę na rozmowę, czy muszę wysłać wcześniej do ambasady?

Akt małżeństwa tylko jeden.

Sami sobie zrobią kopię

Pozdrawiam

Napisano
13 godzin temu, sly6 napisał:

na stronie Ambasady pisze co do Policji i Sądów.. Kto powinien to miec.

Skoro poruszony jest temat sądów to mam kilka pytań.

Przeczytałem, że posiadacze GC nie mogą zostać skazani przez Amerykański sąd, w przeciwnym razie utracą pozwolenie na pobyt stały. Jak to jest w przypadku polskiego sądu ? W momencie gdy posiadam GC zostanę skazany np. na wyrok w zawieszeniu lub grzywnę, przebywając na terenie USA ? czy przed pierwszym przylotem na lotnisku oprócz zaświadczenia o niekaralności sprawdzają kartotekę karną w systemie ? Na jaki okres wystawiana jest GC ? czy należy ją przedłużyć oraz przedstawić taki sam zestaw dokumentów jak przy pierwszej rozmowie ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...