Skocz do zawartości

Dv-2017 Wygrana,pytania I Odpowiedzi,ds260,badania,rozmowa,pierwsze Dni W Usa :)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim, wybieram się pod koniec lutego na 2 tyg - miesiąc do NYC bo chce aktywować kartę i poczekać na SSN number (mam zamiar poczekać na nr i wracać do kraju, nie mam za dużo czasu bo kończę studia i na stałe polecę dopiero pod koniec czerwca/początek lipca a wyrobioną kartę prześle mi znajomy chyba że dojdzie w czasie mojego pobytu)  tu rodzi się kilka pytań :

- Czy możecie polecić mi jakiś bank / konto / kartę  w Polsce przez które najlepiej  zrobić opłatę za zieloną kartę, chce mieć pewność że przejdzie bez żadnych problemów
- Na JFK urzędnik pewnie będzie pytał na ile przyjechałem, co mam powiedzieć? ( bo jak powiem 2 tyg lub 1 miesiąc podejrzewam że mi powie że to nie wiza turystyczna choć z tego co czytałem to na JFK nie jest tak tragicznie, ale tu rodzi się pytanie o powrót po 3-4 miesiącach czy mnie się nie będą czepiać :unsure: )
- Czy będąc w stanach jak już będę miał SSN mogę założyć konto i czy zakładać żeby już tworzyć swoją "historie kredytową" na przyszłość ?

Z góry dziękuje za wszystkie uwagi / dobre rady i liczę ponownie na waszą pomoc, muszę przyznać że nie wiem jak ja wam się odwdzięczę za te wszystkie odpowiedzi na moje pytania które udzieliliście mi do tej pory.

• Odpowiedzi 1,7 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

ostatnio ktos tak powiedzial ze leci i wraca to urzędnik miał wątpliwości. Lecisz na stale i tak zamierzasz być.

pobyt możesz mieć do 1 roku czasu po za USA. Liczy się czy zamierzasz tak robić nadal. Masz odpowiadać pewnie.

Napisano

Witam wszystkich

Zaczynając od początku zostałem wylosowany w losowaniu GC bardzo chciałem jechać z narzeczoną termin ślubu wiedzieliśmy jeszcze przed losowaniem został wybrany marzec 2017 (nie chcieliśmy tego zmieniać bo wszystko było już ustalone) i chciał bym się zapytać czy po ślubie i wymianie paszportu narzeczonej będę ją mógł wpisać jako moja zona ? czy ona musi robić badania i szczepionki tak jak ja czy zostanie skierowana osobiście ? czy ona musi mieć wypełniony jakiś wniosek na moją rozmowę ? czy ona będzie miał osobną rozmowę ? czy w ogóle będę miał rozmowę z tak wysokim numerem 20xxx  ?

pozdrawiam i dziękuje za pomoc

Napisano

witaj

na wiele pytań sa odpowiedzi na tym forum. Na w wielkim skrócie opiszę.

będzie miec badania,szczepionki jak Ty,zaświadczenie o niekaralności,rozmowa wspólna i podwójna oplata.

co do rozmowy to masz szansę a jak dostaniesz zaproszenie na rozmowę to wtedy poinformuj Ambasadę ze masz narzeczoną czy tez żonę i wtedy będziesz musiał zaktualizować dane swoje i oboje zostaniecie zaproszeni na rozmowę.

Napisano

To wszystko już wiem :) tylko jak już dostane termin to napisać do ambasady ze będzie nas dwójka czy zadzwonić?

Czyli mamy jedną rozmowę i ona musi mieć swój wniosek ds-260?

Napisano

wedle nowych zasad paszportowych to jesli w USC Twoja przyszła żona przyjmie Twoje nazwisko to będzie miec czas na wymianę paszportu i dowodu osobistego,po tym czasie te dokumenty będą anulowane. Dlaczego to pisze bo dla Ambasady można miec nazwisko panieńskie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...