Skocz do zawartości

Która Droga Lepsza. Prośba O Wyrażenie Opinii :)

Justynabdg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzięki za chwilę poświęconą na odp... miło z Twojej strony.

Zdaję sobie sprawę, podobnie jest w PL.

Tytuł specjalisty to dwa lata podyplomówki,na jedną dziedzinę ( alko lub narkotyki) i 10k plus praktyka. Może nie są to pieniądze duże biorąc pod uwagę US, ale dla Polaków często za duże. Zastanawia mnie jedynie czy zrobienie tych papierów w PL nie skutkowałoby łatwiejszą drogą w US... tzn nie musiałabym ich robić od nowa a jedynie jakieś dodatkowe certyfikaty ew. jeszcze raz tytuł magistra. Poczytałam trochę i dostałam wiele wskazówek.

Może Wy macie inne doświadczenia, ale mnie poradzono, żeby w Pl dokończyć wszystko co możliwe, opublikować jakieś badania, ( gdyż ja zajmuje się piciem kontrolowanym, co w PL jest świeże i kompletnie nie ma na ten temat żadnych badań, jest jedna książka i to właśnie autorstwa amerykanina), a dopiero wtedy ewentualnie startować w US. Jestem przygotowana na zwiększanie swoich kwalifikacji w Stanach jednak nie uśmiecha mi się całej edukacji powtarzać.

Pogodnego dnia :)

Napisano

Reasumując dodam jeszcze, że wówczas do Stanów jechałabym z tytułem mgr z pedagogiki o spec resocjalizacja oraz państwowym certyfikatem specjalisty terapeuty ds. uzależnień od alkoholu, ze specjalizacją z picia kontrolowanego.

Czyli czekają mnie jeszcze 2- 3 lata nauki, ale w mojej opinii chyba lepiej jest się dobrze przygotować, niż jechać( o ile w ogóle się uda), sprzątać lub w mc pracować ;)

Zatem w loterii chba warto zacząć startować za rok, gdyż w przypadku nawet wygranej cały proces trwa około 2 lata ( poprawcie mnie jeśli się mylę)...

Napisano

Jezeli wiesz do jakiego stanu ewentualnie pojedziecie (bo macie tam znajomych, rodzine, czy ze wzgledu na polonie) to mozesz napisac do tamtejszych uczelni z pytaniem jak by Twoja sytuacja wygladala jezeli chodzi o zrobienie tamtejszych certifikatow.

Druga opcja to jest wczytanie sie w wymagania stanowych: mozliwe, ze sa stany w ktorych jest mniej wymagan jezeli chodzi testy, certifikaty itp., i kierowaniu sie wlasne w te strony po ewentualnym wygraniu green card.

Robienie studiow w Polsce lub w Europie jest jak najbardziej polecane bo studia tu sa takie drogie. ALE niestety to nie koniecznie dotyczy wszystkich kierunkow, i wlasnie takie zwiazane ze zdrowiem, czy oswiata, czesto wymagaja duzo dodatkowej nauki tu w USA. To chyba ma sens, po przeciez nie mozesz byc terapeutka nie znajac tutejszych praw i podejscia do medycyny, nie mowiac o niuansach psychologiczno-spolecznych ktore jednak maja duzy wplyw na problemy zwiazane z uzaleznieniem.

Napisano

To zacznij od publikacji jak zobaczysz ze ktoś jest zainteresowany to będzie lżej a jak nie to bywa ze sie sprząta na początku,jakiś szybki bar :)

Nauka się przyda a certyfikaty robi się od początku w USA jak i Kanadzie :)

Napisano

Super, dzięki jeszcze raz wszystkim, za poświęcenie swojego czasu.

Ja od zawsze realizuje swoje marzenia i tym razem mam zamiar, czy to Kanada, czy US, jedno jest pewne Europa, z całą jej dzisiejszą otoczką jest nie dla mnie.

Dam znać za te 2-3 lata czy się udało, a tymczasem wszystkim życzę optymizmu i uśmiechu każdego dnia.

;)

Napisano

Przemysl moze Europe... nie wypowiadam sie o Kanadzie, ale dla wielu europejczykow (zwlaszcza kobiet) USA jest szokujaco trudnym miejscem na budowanie rodziny. Wszytko tu jest drogie -- od ubezpieczenia medycznego, do zlobkow i oczywiscie studiow. Jest bardzo malo wsparcia w formie urlopow macierzynskich (6 tygodni bezplatnych to norma) czy nawet sick leave. 10 dni urlopu na rok to norma. Jezeli nie mieszkacie w miescie, to dwa samochody sa niezbedne. Jakosc szkol publicznych zalezy od ceny domow w okolicy. Moje znajome w Europie maja tyle przywilejow o ktorych amerykanki moga tylko marzyc. Naprawde, jakosc zycia tu jest znacznie bardziej zwiazana z twoimi zarobkami niz w Europie.

Napisano

Jesli chodzi o Kanadę to zapomnij o 2-3 latach ;)

Jesli juz to powyżej 5 lat coś zaczniesz odczuwać

Raz nie masz danej Prowincji certyfikatu plus doświadczenie kanadyjskie a jesli chodzi np Quebec to j.francuski. Może być tak ze znając dwa języki więcej będziesz znaczyć ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...