katlia Napisano 4 Maja 2017 Zgłoś Napisano 4 Maja 2017 Bartek, za 5 lat WSZYSTKO moze sie zmienic wlacznie z mozliwosciami pracy przez cudzoziemcow w USA
BartekWSH Napisano 4 Maja 2017 Zgłoś Napisano 4 Maja 2017 9 minut temu, katlia napisał: Bartek, za 5 lat WSZYSTKO moze sie zmienic wlacznie z mozliwosciami pracy przez cudzoziemcow w USA Zgadza się, po ostatnich poczynaniach......myślę że Trump nie weźmie się za "budżetówkę" tym bardziej, że mało kto chce pracować w więzieniu federalnym.
katlia Napisano 4 Maja 2017 Zgłoś Napisano 4 Maja 2017 4 minuty temu, BartekWSH napisał: Zgadza się, po ostatnich poczynaniach......myślę że Trump nie weźmie się za "budżetówkę" tym bardziej, że mało kto chce pracować w więzieniu federalnym. Problem z tym ze coraz wiecej wiezien w USA to prywatne for-profit firmy. I nie bardzo sie zgadzam ze "malo kto" che tam pracowac... kiedy sa proby zamkniecia takich miejsc, od razu sa protesty ze ludzie prace straca. W moim stanie to sie slyszy nie raz. Wiezienie to big business w USA.
BartekWSH Napisano 4 Maja 2017 Zgłoś Napisano 4 Maja 2017 Nie wiedziałem o tym że więzienia mogą być prywatne, ja kierowałem się informacją z MCC Metropolitan Correctional Center Chicago. Wiem, że praca ta nie należy do przyjemnych i nie każdy się do tego nadaje, w związku z tym byłem przekonany że tak samo jest w USA, tym bardziej że kontakt z osadzonymi w Chicago to nie ten poziom co osadzeni w PL. Fakt, że w Chicago było 2os na dzień śmiertelne mówi sam za siebie. Big business ? przekonam się w piątek na czeku.
sly6 Napisano 4 Maja 2017 Zgłoś Napisano 4 Maja 2017 historia prywatnych wiezeni http://civilrights.findlaw.com/other-constitutional-rights/private-jails-in-the-united-states.html
katlia Napisano 4 Maja 2017 Zgłoś Napisano 4 Maja 2017 18 minut temu, BartekWSH napisał: Nie wiedziałem o tym że więzienia mogą być prywatne Big business ? przekonam się w piątek na czeku. Big business raczej dla big bosses, nie Ciebie Co do prywatnych wiezieni - 3/4 immigration wiezni siedzi w prywatnych wiezieniach - bedzie ich wiecej pod Trumpemhttps://www.aclu.org/issues/mass-incarceration/privatization-criminal-justice/private-prisonshttps://www.bloomberg.com/news/articles/2017-01-10/trump-deportation-plan-to-hand-windfall-to-a-dying-u-s-industry
BartekWSH Napisano 4 Maja 2017 Zgłoś Napisano 4 Maja 2017 Będę robił tak żeby zostać tym big boss-em. Ciekawe te artykuły. "Prison contractors would get a slice of the pie". Mam to dosłownie rozumieć czy to jest jakiś idiom ?
sly6 Napisano 4 Maja 2017 Zgłoś Napisano 4 Maja 2017 trzymam kciuki za bossa. Pisz na forum jak Ci idzie.
katlia Napisano 4 Maja 2017 Zgłoś Napisano 4 Maja 2017 51 minut temu, BartekWSH napisał: Będę robił tak żeby zostać tym big boss-em. Ciekawe te artykuły. "Prison contractors would get a slice of the pie". Mam to dosłownie rozumieć czy to jest jakiś idiom ? Ale czy ty jestes prison contractor? Bo to chodzi raczej o mega firmy CoreCivc, CCA, Hochtief, Turner Construction, BI Incorporated itp. Dodam, ze fakt, jezeli jestes na wysokim poziomie w takiej firmie, i masz stock options, to niezle bedzie mozna sobie zarobic podczas kadencji Trumpa i im podobnym,
BartekWSH Napisano 5 Maja 2017 Zgłoś Napisano 5 Maja 2017 Wiem, że kierowane było to do właścicieli obiektów ale mi chodziło o to, że nie mogłem tego zdania zrozumieć. Tłumacząc na PL nie miało ono sensu. Teraz się domyślam "slice od the pie" odnosiło się do sumy jaką Trump chce przeznaczyć na więzienia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.